Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Ψ'

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.7.2021

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη Ραψωδία Ψ («Ὀδυσσέως ὑπὸ Πηνελόπης ἀναγνωρισμὸς») της Οδύσσειας του Ομήρου, στη σπουδαία μετάφραση του διακεκριμένου φιλολόγου Δ. Ν. Μαρωνίτη.


Τη ραψωδία διαβάζει η ηθοποιός Άννα Γιαγκιώζη.

Μουσική Επιμέλεια: Μαριάννα Γαλίδη
Ηχοληψία / Μοντάζ / Μείξη Ήχου: Νικόλας Προκοπίου

Το podcast της Ραψωδίας Ψ μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πιστή παραμάνα Ευρύκλεια ανεβαίνει όλο χαρά στην κάμαρα της βασίλισσας για να της αναγγείλει τα νέα για την επιστροφή του Οδυσσέα, αλλά και για την τιμωρία των μνηστήρων. Η Πηνελόπη, ωστόσο, διατηρεί τις αμφιβολίες της, καθώς πιστεύει πως η εξόντωση των μνηστήρων ήταν έργο των θεών. Όμως η αναφορά της Ευρύκλειας στην ουλή που έχει στο γόνατό του ο Οδυσσέας τη μεταπείθει, κι έτσι σπεύδει να διαπιστώσει η ίδια την αλήθεια των λεγομένων της. Κάθεται απέναντι στον Οδυσσέα, ο οποίος περιμένει καρτερικά τα λόγια της. Στο μεταξύ εκείνος, σκεπτόμενος τους πιθανούς εκδικητές εκ μέρους των συγγενών των μνηστήρων, προστάζει να στηθεί γλέντι, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι γίνεται γάμος. Έπειτα οι δούλες του παλατιού τον λούζουν και τον ντύνουν με ρούχα ταιριαστά για την περίσταση. Η Πηνελόπη, όμως, εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την ταυτότητά του. Ο Οδυσσέας, απογοητευμένος από τη στάση της, ζητά να του στρώσουν το κρεβάτι για να κοιμηθεί – μόνος του. Η Πηνελόπη τότε βρίσκει την ευκαιρία να τον δοκιμάσει και ζητά να μετακινήσουν το κρεβάτι του στην κάμαρά της. Ο Οδυσσέας αποκαλύπτει οργισμένος ότι το κρεβάτι δεν είναι δυνατόν να μετακινηθεί, αφού είναι φτιαγμένο από τον ίδιο πάνω σε κορμό ελιάς που φύτρωσε στο σπίτι. Ακούγοντας αυτά τα λόγια, η Πηνελόπη πέφτει συγκινημένη στην αγκαλιά του. Η συζυγική κλίνη ετοιμάζεται και επιτέλους πλαγιάζουν μαζί. Απολαμβάνουν χαρούμενοι την επανένωσή τους και διηγούνται ο ένας στον άλλο, μέχρι να τους πάρει ο ύπνος, όσα έζησαν τόσα χρόνια που ήταν χώρια. Το επόμενο πρωί ο Οδυσσέας, ο Τηλέμαχος και οι δύο έμπιστοι βοσκοί τους φεύγουν για το κτήμα του Λαέρτη.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία