Τα έργα «Αρίστος» και «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» φιλοξενούνται από τον ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 19.4.2022

Δύο εξαιρετικές παραστάσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες θα φιλοξενήσει ο ΘΟΚ τον Μάιο στην Κεντρική του Σκηνή. Πρόκειται για τα έργα «Αρίστος» του Γιώργου Παπαγεωργίου και «Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη, που απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές και την καθολική αποδοχή του ελλαδικού κοινού.


«Αρίστος» του Γιώργου Παπαγεωργίου

Στην βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου «Αρίστος», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέιχ Σου» μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου.

Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα γειτόνισσα της μάνας του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια – οι δύο έρωτες του, ζωντανεύουν γλαφυρά επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς.

Οι ερμηνευτές ενσαρκώνουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές γωνιές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξήδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε έναν σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960, όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο φερόμενος ως «Δράκος του Σέϊχ σου», που ο Τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν «Μανούλα μου, είμαι αθώος».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου
Διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου
Μουσική: Γιώργος Δούσος
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική επιμέλεια: Κατερίνα Αριανούτσου
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Προϊστάκη
Παίζουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος, Γιώργος Δούσος (Μουσικός επί σκηνής)

Παραστάσεις

Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ
Σάββατο 7 Μαΐου 2022, 20:30
Κυριακή 8 Μαΐου 2022, 20:30

Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Πέμπτη 5 Μαΐου 2022, 20:30
Παρασκευή 6 Μαΐου 2022, 20:30



«Θέλω να σου κρατάω το χέρι» του Τάσου Ιορδανίδη

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους «I Want to Hold Your Hand» (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Το νούμερο ένα χιτ του 1964 στη Βρετανία έδωσε το 2021 την έμπνευση στον Τάσο Ιορδανίδη για τη συγγραφή ενός σύγχρονου θεατρικού έργου που ήδη μετρά 46 συνεχή sold out στην Ελλάδα.

Η κούραση στον γάμο, η κρίση που βιώνουν οι άνθρωποι μετά από πολλά χρόνια συγκατοίκησης, η απιστία κι ένα ξενοδοχείο ημιδιαμονής γίνονται το σκηνικό για δύο «παράνομους» εραστές. Είναι και οι δύο γονείς. Έχουν και οι δύο τα δίκια τους. Έχουν κάνει και οι δύο λάθη.

Η παγκόσμια δραματουργία έχει συχνά ασχοληθεί με το ζήτημα των ανθρώπινων σχέσεων, με τις ανάγκες των δύο φύλων, με τα θέλω τους και τα πρέπει τους, ίσως επειδή ο θεατής άμεσα ή έμμεσα μπορεί να ταυτιστεί πολύ εύκολα και να κινητοποιηθεί συναισθηματικά. Οι δύο ήρωες μάς «προσκαλούν» να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γέλιο και το δάκρυ και να αντιληφθούμε, μέσα από τις συναντήσεις τους, ότι αυτό που ψάχνουμε όλοι μας στο τέλος της ημέρας είναι η ουσιαστική συντροφικότητα. Κάποιον να μας κρατάει το χέρι.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Θάλεια Ματίκα
Σκηνικά-κοστούμια: Ηλένια Δουλαδήρη
Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης
Παίζουν: Τάσος Ιορδανίδης - Θάλεια Ματίκα

Παραστάσεις
Θέατρο ΘΟΚ, Λευκωσία
Τετάρτη 11 Μαΐου 2022
1η παράσταση: 18:00
2η παράσταση: 20:30

Θέλω να σου κρατάω το χέρι ©Βαγγέλης Πατεράκης


Πληροφορίες/Εισιτήρια

Αρίστος
Τιμές Εισιτηρίων: €20 / €15 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Λευκωσία: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
Λεμεσός: Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.rialto.com.cy
Ταμείο Θεάτρου Ριάλτο, τηλ. 77 77 77 45 (Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00)

Θέλω να σου κρατάω το χέρι
Τιμές Εισιτηρίων: €20 / €15 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)
Λευκωσία:
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ | COVID-19

Ο ΘΟΚ, εφαρμόζοντας τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενημερώνει το κοινό ότι η πολιτική εισιτηρίων που ακολουθεί καθορίζεται από τους κανονισμούς του εν ισχύι Διατάγματος, ημερομηνίας 8 Απριλίου 2022, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ από τις 11 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου 2022.

Η είσοδος θα επιτρέπεται σε όσους και όσες διαθέτουν ένα από τα κατωτέρω:

●εν ισχύ πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιασμού για την ασθένεια του COVID 19

●εν ισχύ πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19

●για πρόσωπα ηλικίας 6 ετών και άνω πιστοποιητικό αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19 με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών

●για πρόσωπα ηλικίας κάτω των 6 ετών δεν απαιτείται η επίδειξη αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) ή εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19

ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΘΕΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΟΚ

ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.

Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00. Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων.

Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.

ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΙ ΧΩΡΟΙ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Λόγω της έναρξης εργασιών ανάπλασης του χώρου του παλιού ΓΣΠ από τον Δήμο Λευκωσίας –που αναμένεται να διαρκέσει περίπου 24 μήνες– δεν θα υπάρχει δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων στον συγκεκριμένο χώρο.

Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο και τα Γραφεία του ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης:

  • Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

  • Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες