Αρχίζει Ιούλιο και θα διαρκέσει μέχρι Νοέμβριο το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.7.2022

Αρχίζει τον Ιούλιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβριο το Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις που αφορούν στα Εικαστικά, στον Σύγχρονο Χορό, στο Θέατρο και στη Μουσική.

Το πρόγραμμα, το οποίο θέτει ως στόχο την προώθηση και υλοποίηση ποιοτικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε κοινότητες της Κύπρου, ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Πολιτισμού.

Ειδικότερα, η εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση» στοχεύει στην προαγωγή, καλλιέργεια και διάδοση του πολιτισμού και την παροχή ευκαιριών για συμμετοχή και δημιουργία σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους και κοινότητες.

Παράλληλα, στόχο έχει να ενθαρρυνθεί η κινητικότητα των καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτισμού και η προβολή του καλλιτεχνικού τους έργου σε όλη την Κύπρο.

Το φετινό πλούσιο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Αποκέντρωσης ταξιδεύει σε περισσότερες από 30 κοινότητες της κυπριακής υπαίθρου παρουσιάζοντας 13 παραγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν Εικαστικές Εκθέσεις, Θεατρικές Παραστάσεις, Συναυλίες και Εργαστήρια Μουσικής.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

Περισσότερες πληροφορίες για τους συντελεστές, τις κοινότητες, τις ημερομηνίες και τους χώρους διεξαγωγής της κάθε δραστηριότητας μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν στη σελίδα του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης στο Facebook (Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης – Υφυπουργείο Πολιτισμού).

Σε ό,τι αφορά τα εικαστικά, παρουσιάζονται δύο δράσεις.

Η πρώτη είναι «Προσφύγων Μνήμες!» Θυμούμαι τζιαι χαράσσω στο χωρκόν με διοργανωτές τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού – Σχολή Χαρακτικής και Μουσείο Χαμπή - Εργαστήρια Χαρακτικής για παιδιά, νέους και ενήλικες και περιλαμβάνει Έκθεση Χαρακτικής και Διαλέξεις, στις Κοινότητες Σαλαμιού, Μουτουλλά και Δωρού.

«Under Mining – Εκ Μετάλλευσις» είναι η δεύτερη Εικαστική δράση, με θέμα την εξορυκτική ιστορία και τα μεταλλεία της Κύπρου υπό την επιμέλεια των Γαβριήλ Κουρέα, Herman Bashiron Mendolicchio και Γιώργου Λάζογλου, με συμμετοχή 10 Καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Αμερική, στην Κοινότητα Καλαβασού. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Κλίτσα Αντωνίου (Κύπρος), Ελίνα Ιωάννου (Κύπρος), Μελίτα Κούτα σε συνεργασία με τον Βάσσο Δημητρίου (Κύπρος), Κωνσταντίνος Ταλιώτης (Κύπρος), Λεώντιος Τουμπουρής (Κύπρος), Αντώνης Βολανάκης (Ελλάδα), Bill Psarras (Ελλάδα), Vince Briffa (Μάλτα), Trevor Borg (Μάλτα), Lara Salmon (ΗΠΑ).

Σε ό,τι αφορά το θέατρο, παρουσιάζονται οι ακόλουθες παραστάσεις:

«Φαύστα», του Μποστ, από τη Θεατρική Ομάδα «Λουμπάγκο», σε σκηνοθεσία Εύας Καλομοίρη και Τζούλης Γρηγορίου, στις Κοινότητες Κυπερούντας, Σπηλιών, Περιστερώνας και Τεμβριάς.

«Φωτεινή», της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, από τη Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις», σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά, στις Κοινότητες Άλωνας, Πεδουλά και Κάτω Μονής.

«Το Θαυμαστό Ταξίδι του Σκιάχτρου», βασισμένο στο βιβλίο «Ο Μάγος του Οζ», του Φρανκ Μπάουμ», από την ομάδα Κουκλοϊστορίες, σε σκηνοθεσία Λουκίας Αντωνίου, στις Κοινότητες Αγρού, Μενοίκου, Πισσουρίου και Μαλιάς.

«Το Αγόρι με τη Βαλίτσα», του Mike Kenny, από τη Θεατρική Ομάδα Side Effect, σε σκηνοθεσία Μαρίας Φιλίππου, στις Κοινότητες Αψιού, Λινού και Πωμού.

Στη μουσική το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

«Απ’ τον Γαλάζιο Δούναβη στα Κρυστάλλινα Νερά της Μαραθάσας», - Μουσική Συναυλία υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Κύρου Πατσαλίδη, στην Κοινότητα Καλοπαναγιώτη.

«Μουσική Αλλιώς» - Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικες με θέμα την όπερα και τον αυτοσχεδιασμό με τους: Κωνσταντίνα Χρίστου, Τάσο Αποστόλου και Σταύρο Λάντσια, στις Κοινότητες Αυγόρου και Λιοπετρίου.

«Όλα σε θυμίζουν: με αφορμή τα 40 χρόνια απουσίας του Μάνου Λοΐζου» - Συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, από το Κοινοτικό Συμβούλιο Πισσουρίου, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Σαλαμιού, Κιτίου και Αγίας Βαρβάρας.

«TratSik String Quartet» - Συναυλίες Κουαρτέτου Εγχόρδων με το TratSik String Quartet, στις Κοινότητες Πέρα Ορεινής, Ερήμης και Άρμου.

«Ο ήχος μιας πόλης: αφιέρωμα στη μουσική/καλλιτεχνική σκηνή της Θεσσαλονίκης» - Μουσική παράσταση με το Μουσικό Σχήμα «Μακρύδρομος», με ερμηνευτές τη Φρειδερίκη Τομπάζου, τον Δημήτρη Μεσημέρη, την Κατερίνα Παράσχου, τον Ανδρέα Ελεσνίτσαλη, τον Δημήτρη Σουρουλλά και τον Πάρη Παράσχο, στις Κοινότητες Πέρα Χωρίου Νήσου, Βαβατσινιάς, Κελλακίου, Ξυλοφάγου και Βορόκληνης.

«Ένα καράβι τραγούδια με ελπίδα το αύριο» - Μουσικές συναυλίες με την Εύη Καπάταη, στις Κοινότητες Μουτουλλά, Κανναβιών και Ποταμιού.

(ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)