To Ανοικτό Πανεπιστήμιο αγαπάει το θέατρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.8.2022
H παράσταση «Enter Hamlet», σε κείμενο και σκηνοθεσία της αναπλ. καθηγ. Αύρας Σιδηροπούλου του ΑΠΚΥ, «ανοίγει» το Verona Shakespeare Fringe Festival, ενώ στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του παρουσιάζει την κωμωδία Καμίλ

Καινοτόμο, δημόσιο και ψηφιακό, με εξειδίκευση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια ζωής. Στα 20 του χρόνια έχει αποδείξει πως αγαπάει το θέατρο. Και το αποδεικνύει για ακόμα μία φορά με δύο τρόπους: Αρχικά, με τη μεγάλη επιτυχία να ανοίγει το Verona Shakespeare Fringe Festival με μια δίκη του παράσταση, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει τα 20χρονά του στηρίζοντας το θέατρο και ξεκινά τις εκδηλώσεις με μία παράσταση.

Σε διεθνές φεστιβάλ

απκυ2

H παράσταση Enter Hamlet, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Αύρας Σιδηροπούλου, αναπληρώτριας καθηγήτριας Θεατρικών Σπουδών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και σκηνοθέτιδας, αποτελεί το νέο διεθνές πρότζεκτ της Καλλιτεχνικής Ομάδας Persona, την οποία και διευθύνει, με τη σύμπραξη καταξιωμένων καλλιτεχνών από Ελλάδα, Μ. Βρετανία, Ιταλία και Γαλλία. Γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 23 Αυγούστου 2022 στο Camploy Theatre στη Βερόνα της Ιταλίας, κατόπιν πρόσκλησης, στο πλαίσιο του Verona Shakespeare Fringe Festival. Βασισμένο στην υπαρξιστική οπτική του πρωτότυπου έργου του Σαίξπηρ, το Enter Hamlet εκσυγχρονίζει τις αιώνιες φιλοσοφικές του αναζητήσεις, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα ότι όπου βλέπει κανείς ένα τέλος πρέπει να αναζητήσει και τα ίχνη μιας νέας αρχής. Η πλοκή επικεντρώνεται στην αναζήτηση του Άμλετ για ειρήνη και αίσθηση του ανήκειν. Η παράσταση φέρνει την περφόρμερ (Elena Pellone) στη δίνη ενός υπαρξιακού και μεταθεατρικού κυκλώνα, με τον χαρακτήρα εγκλωβισμένο στις προηγούμενες αναμνήσεις του. Αυτά τα μέρη -μνήμης, φαντασίας και προσδοκίας- σταδιακά επικρατούν και ο Άμλετ παρασύρεται στον κόσμο των φαντασμάτων, τον οποίο τελικά αγκαλιάζει σε μια πράξη διαμεσικής κάθαρσης. Ο/η Άμλετ μεταμορφώνεται από το ένα πρόσωπο στο άλλο, από θύμα σε θύτη. Το Enter Hamlet είναι ένα σύγχρονο υπαρξιακό παραμύθι, το οποίο αναθεωρεί τον δραματικό κανόνα χρησιμοποιώντας τον Άμλετ ως σύγχρονο «Everyman/Everywoman» που συνομιλεί με μια σειρά από διαμεσολαβημένα φαντάσματα από το παρελθόν και το παρόν του. Τα φωνητικά μέρη έχουν δημιουργηθεί από τη Γαλλίδα περφόρμερ Muriel Louveau, ενώ η πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Βάνια Απέργη ερμηνεύεται ζωντανά από την Αlessandra Βοnetti. Η υποβλητική γραφή συνδυάζει ποίηση και καθημερινή γλώσσα, ενώ η παράσταση δημιουργεί απροσδόκητα τοπία μυαλού μέσα από προβολές που σχεδίασε η Άρτεμις Τζάβρα-Bulloch και το αφαιρετικό σκηνικό-κοστούμι της Εμμανουέλας Βογιατζάκη-Krukowski. Μαζί με την Pellone, στη σκηνή θα είναι ο Eric Nicholson.

Τα 20άχρονά του

απκυ1

Στο μεταξύ, το ΑΠΚΥ θα γιορτάσει τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του με ένα ποικίλο πρόγραμμα πολιτισμικών εκδηλώσεων, το οποίο «σηκώνει αυλαία» με την κωμωδία Καμίλ. Το έργο Καμίλ, σε ελεύθερη ελληνική απόδοση από τον καταξιωμένο ηθοποιό και σκηνοθέτη Νεοκλή Νεοκλέους, είναι ένα υπέροχο θεατρικό κείμενο με μαγική δύναμη, η οποία μιλάει αμέσως στην καρδιά τόσο των καλλιτεχνών κατά τη δημιουργία του όσο και των θεατών. Η παράσταση, δομημένη σε δεκαοκτώ σκηνές, παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές στη σχέση ενός ζευγαριού, που υποδύονται οι ηθοποιοί Παναγιώτης Κυριάκου και Νίκη Δραγούμη, με τις σχέσεις εξάρτησης, πάθους, ζήλιας, αγάπης και μίσους να αποκτούν μια νέα διάσταση, απομακρυσμένης από κλισέ που κυριαρχούν στις ερωτικές σκηνές. Το έργο εξερευνά τις παγκόσμιες συγκρούσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών και αντί για παραδοσιακές σκηνές συγκρούσεων στο σπίτι, τις εξελίσσει σε γύρους πυγμαχίας μεταξύ των ηθοποιών που ερμηνεύουν διαφορετικούς χαρακτήρες: τους εραστές, τους ξένους, τους φίλους, τους γονείς, τους παντρεμένους ή διαζευγμένους, τους χήρους.

INFO:

Για τρεις μόνο παραστάσεις στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2022 στις 8:30 μ.μ. στο Σατιρικό Θέατρο «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» (2η Σκηνή). Είσοδος €6. Ελεύθερη ελληνική μετάδοση/διασκευή κειμένου και σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους (απόφοιτος Θεατρικών Σπουδών και υποψήφιος διδάκτωρ του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου) | Σκηνικά: Σάββας Μυλωνάς | Κοστούμια: Ρέα Ολυμπίου | Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Κυριάκου, Nίκη Δραγούμη. Πληροφορίες: 22411733 ή events@ouc.ac.cy.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ηλίας Λογοθέτης | Η υποκριτική και η λατρεία για την όπερα

Ηλίας Λογοθέτης | Η υποκριτική και η λατρεία για την όπερα

Ηλίας Λογοθέτης | Η υποκριτική και η λατρεία για την όπερα

Πέθανε o καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne René Pollesch

Πέθανε o καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne René Pollesch

Πέθανε o καλλιτεχνικός διευθυντής της Volksbühne René Pollesch

«Κολιέ από μαργαριτάρια» στο θέατρο «Ανεμώνα»

«Κολιέ από μαργαριτάρια» στο θέατρο «Ανεμώνα»

«Κολιέ από μαργαριτάρια» στο θέατρο «Ανεμώνα»

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου