Το Θυμέλη στο Υφυπουργείο Πολιτισμού

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ Δημοσιεύθηκε 11.10.2022
Υφυπουργός Πολιτισμού – Συνέντευξη Τύπου για το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023 Πολιτιστικές Υπηρεσίες Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιάννης Τουμαζής παραχωρει συνέντευξη Τύπου με θέμα την προκήρυξη του Σχεδίου ΘΥΜΕΛΗ 2023, για επιχορήγηση της επαγγελματικής θεατρικής ανάπτυξης και δημιουργίας. // Deputy Minister of Culture – Press conference – THYMELI 2023 Cultural Services, Lefkosia, Cyprus The Deputy Minister of Cuture, Mr Yiannis Toumazis, holds a press conference on announcing THYMELI 2023 Scheme for funding professional theatrical development and creativity.
«Το πνεύμα και το γράμμα του σχεδίου δεν έχει αλλάξει, διότι πρωταρχικός στόχος είναι η ομαλή μετάβαση του σχεδίου από τον ΘΟΚ στο υφυπουργείο και η απρόσκοπτη λειτουργία των θεάτρων και της θεατρικής δραστηριότητας του τόπου μας», ανέφερε ο υφ. Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής στην επίσημη πρώτη του σχεδίου στο υφυπουργείο του

Στις βασικές αρμοδιότητες του υφυπουργείου Πολιτισμού εντάσσεται πλέον το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ, το πρόγραμμα που αφορά τις επιδοτήσεις των θεατρικών παραγωγών. Χθες, έγινε η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σχεδίου από τον υφυπουργό Πολιτισμού, Γιάννη Τουμαζή, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως επί της ουσίας το σχέδιο δεν θα αλλάξει για το 2023, ωστόσο αφαιρέθηκαν όλες οι οι αναφορές που υπήρχαν στο κείμενο για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το διοικητικό του συμβούλιο. Ο ίδιος ανέφερε πως πρωταρχικός στόχος ήταν να γίνει η ομαλή μετάβαση του σχεδίου από τον ΘΟΚ στο Υφυπουργείο Πολιτισμού, γι' αυτό και επί της ουσίας δεν γίνονται αλλαγές.

Δύο βασικές αλλαγές

Δύο βασικές αλλαγές ανακοίνωσε με στόχο την ομαλή μετάβαση του σχεδίου στο υφυπουργείο, ο κ. Τουμαζής. Η πρώτη είναι τα χρονοδιαγράμματα, ως λογικό συνεπακόλουθο, αφού η σύσταση του υφυπουργείου έγινε τον Ιούλιο. Επομένως:

Για το Α' εξάμηνο του 2023 (με πρεμιέρα στο διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2023), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2022.

Για το Β' εξάμηνο του 2023 (για παραγωγές με υλοποίηση από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023), η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 3 Απριλίου 2023.

Η ολοκλήρωση παραστάσεων πρέπει να γίνεται εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και η υποβολή των παραστατικών για τις παραγωγές του Α' εξαμήνου του 2023 θα γίνεται το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, ενώ για το Β' εξάμηνο η υποβολή των παραστατικών θα πρέπει να γίνεται μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2023.

Φυσικά, αλλάζει και το όργανο αξιολόγησης και πάλι ως λογικό συνεπακόλουθο της μεταφοράς της αρμοδιότητας από τον ΘΟΚ στο υφυπουργείο. Η αξιολόγηση των προτάσεων δεν θα γίνεται πλέον από υποεπιτροπή του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, αλλά από τριμελή επιτροπή, η οποία θα διορίζεται από τον υφυπουργό. Για το 2023 η επιτροπή απαρτίζεται από τις: Δρα Άντρη Κωνσταντίνου, Θεατρολόγο - αν. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick, κ. Μαρία Χαμάλη, θεατρολόγο-εκπαιδευτικό και δρα Ελλάδα Ευαγγέλου, θεατρολόγο - Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χρέη γραμματέως της επιτροπής θα εκτελεί η κ. Γεωργία Χόπλαρου, λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Παράλλληλα, η Επιτροπή Αξιολόγησης Παραστάσεων (ΕΑΠ) θα συνεχίσει κανονικά τη θητεία έως και το τέλος του 2023.

Στο σχέδιο θεάτρου

«Μακροπρόθεσμα, σκοπός μας είναι να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο σχέδιο και κυρίως να επιτευχθεί ένα ευτυχές πάντρεμά του με το σχέδιο του θεάτρου, το οποίο λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος Πολιτισμός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Ευελπιστούμε ότι εντός του 2023 θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο», είπε στην ομιλία του ο κ. Τουμαζής. Μάλιστα, τόνισε πως από τη στιγμή που το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ανήκει στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού, δεν επιτρέπεται να παρέχει χορηγίες για τις ίδιες κατηγορίες θεατρικών δραστηριοτήτων με το σχέδιο του θεάτρου του προγράμματος Πολιτισμός. Υποχρεωτικά, λοιπόν, δεν θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Πολιτισμός οι κατηγορίες «μονόλογος» και «θεατρικό έργο με 2 ηθοποιούς». Θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, όπως και προηγουμένως, οι κατηγορίες «σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο», «αφιερώματα σε ανθρώπους του θεάτρου» και «παιδικό-νεανικό θέατρο». Σημειώνεται ακόμη πως φορέας που εξασφαλίζει χορηγία για παραγωγή στο σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023 δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί για την ίδια παραγωγή σε άλλα προγράμματα ή θεσμικές διοργανώσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, για παράδειγμα στο πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κ.λπ. «Θα ήθελα να διευκρινίσω, βέβαια, ότι θα επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε όσα και όποια προγράμματα του υφυπουργείου επιθυμεί κάποιος, ωστόσο, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο από ένα πρόγραμμα για την ίδια παραγωγή», αναφέρει στην ομιλία του ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Τα έντυπα υποβολής αίτησης έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/programmata) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχει και ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για ερωτήσεις και διευκρινίσεις: ~thymeli@culture.gov.cy. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και διά χειρός, με παράδοση στα γραφεία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου