Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη το '16ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος'

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 25.10.2022
"Αριστοφάνης, σύγχρονος ή επίκαιρος; Προσεγγίσεις και αναγνώσεις" το Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», το οποίο διοργανώνουν το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, πραγματοποιείται το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, στο Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» στη Λεβέντειο Πινακοθήκη στη Λευκωσία. Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου θα κηρύξει ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Γιάννης Τουμαζής.

Η δέκατη έκτη διοργάνωση του Συμποσίου με θέμα «Αριστοφάνης, σύγχρονος ή επίκαιρος; Προσεγγίσεις και αναγνώσεις», έχει ως στόχο να παρουσιάσει τις προσεγγίσεις του αριστοφανικού έργου, τις αναγνώσεις και ερμηνείες του μέσω της γλωσσικής επεξεργασίας και της μετάφρασής του, τις ποικίλες μεθοδολογικές, σύγχρονες ερμηνευτικές και σκηνικές προσεγγίσεις, την προσπάθεια σύνδεσης της αριστοφανικής κωμωδίας με την επικαιρότητα και τα προβλήματα της σκηνικής απόδοσης του Αριστοφάνη στη σύγχρονη εποχή. Παράλληλα, σκοπεύει να εξετάσει την αναγκαιότητα, ή μη, ύπαρξης μιας διαφορετικής προσέγγισης, μιας νέας ανάγνωσης της αριστοφανικής κωμωδίας και του αριστοφανικού λόγου, όπως διαφαίνεται τόσο στα δραματικά κείμενα καθεαυτά, όσο και στη σκηνική αναπαράστασή τους. Είναι εφικτό ή αναγκαίο να «επικαιροποιηθεί» η αριστοφανική κωμωδία σε μία σύγχρονη παράσταση;

Στο διήμερο εργασιών της φετινής διοργάνωσης συμμετέχουν δεκαοχτώ έγκριτοι εισηγητές, ακαδημαϊκοί και πρακτικοί, από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, την Κύπρο και την Τσεχία.

Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συμποσίου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου από τις 10:00π.μ. έως τις 6:00μ.μ., δέκα ακαδημαϊκοί θα παραθέσουν με εισηγήσεις τους τις ερμηνευτικές και σκηνικές προσεγγίσεις του αριστοφανικού έργου, εστιάζοντας στη δραματολογική ανάλυση, τη σημειολογία του θεάτρου, την κοινωνιολογία και τις θεωρίες της πρόσληψης: Αντώνης Τσακμάκης (Κύπρος), Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Αντώνης Κ. Πετρίδης (Κύπρος), Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πτυχιακό Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου, Niall W. Slater (Η.Π.Α.), Samuel Candler Dobbs Καθηγητής Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Emory (Ατλάντα), Gonda Van Steen (Η.Β.), Καθηγήτρια, κάτοχος της Έδρας «Κοραής» στη Νεοελληνική και Βυζαντινή ιστορία, Γλώσσα και Λογοτεχνία & Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο King’s College του Λονδίνου, Γρηγόρης Ιωαννίδης (Ελλάδα), Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Καίτη Διαμαντάκου (Ελλάδα),Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγγελική Βαράκη-Martin (Η.Β.), Λέκτορας του Τμήματος Σχολής Τεχνών στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, Michael Silk (Η.Β.), Επίτιμος Καθηγητής Κλασικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο King’s College του Λονδίνου, Επίκουρος Καθηγητής (Affiliated Faculty) στο Τμήμα Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill και μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, Alena Sarkissian (Τσεχία), Ερευνήτρια στο Κέντρο Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Φιλοσοφίας, Ακαδημία Επιστημών της Τσεχίας και Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στη Σχολή Τεχνών του Charles University της Πράγας, και Μαρίνα Κοτζαμάνη (Ελλάδα), Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης, από τις 10:00π.μ έως τη 1:00μ.μ., όπου οκτώ πρακτικοί του θεάτρου θα καταθέσουν, μέσα από την προσωπική τους εμπλοκή στην επί σκηνής παρουσίαση αριστοφανικής κωμωδίας, προσεγγίσεις, αναγνώσεις και συμπεράσματα: Γιώργος Ζιάκας, Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, Ζωγράφος, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος,Έλενα Κατσούρη, Σκηνογράφος, Σταύρος Λούρας, Ηθοποιός, Κωνσταντίνος Ρήγος, Χορογράφος, Σκηνοθέτης, Διευθυντής Μπαλέτου Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Πρόεδρος Δ.Σ. Κρατικής Σχολής Χορού Ορχηστικής Τέχνης, Αννίτα Σαντοριναίου, Ηθοποιός, Ισίδωρος Σιδέρης, Σκηνοθέτης, Χορογράφος, Κώστας Σιλβέστρος, Σκηνοθέτης και Μιχάλης Χριστοδουλίδης, Συνθέτης.

Το «Διεθνές Συμπόσιο Αρχαίου Ελληνικού Δράματος» ξεκίνησε το 1990 ως δραστηριότητα της Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και Ανάπτυξης του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και διοργανώνεται, επί τακτικής βάσης κάθε δύο χρόνια, από το Υφυπουργείο Πολιτισμού και το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Τα θέματα που έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα στο Συμπόσιο καταδεικνύουν την ευρύτητα και την πολλαπλότητα των προοπτικών από τις οποίες έχει προσεγγισθεί το αρχαίο δράμα, όχι μόνον ως κείμενο, αλλά και ως σκηνική πράξη. Στην πολύχρονη πορεία του, το Συμπόσιο κατόρθωσε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή διεθνούς κύρους προσωπικοτήτων, τόσο από την ακαδημαϊκή όσο και από τη θεατρική κοινότητα, αλλά πρωτίστως συνέβαλε στην εγκαθίδρυση ενός ουσιαστικού διαλόγου.

*Οι εργασίες του Συμποσίου είναι ανοιχτές για το κοινό με ελεύθερη είσοδο,ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα ελληνικά στα αγγλικά και από τα αγγλικά στα ελληνικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

«Encounters | Συναντήσεις»: Ένα νέο φεστιβάλ παραστατικών τεχνών παρουσιάζεται στις 03 και 04 Δεκεμβρίου

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή

«Ο μολυβένιος στρατιώτης» | Αλλαγή σκηνής και ώρας έναρξης αυτή την Κυριακή

«Καθαροί πια» | Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη δεύτερη παραγωγή της Νέας Σκηνής

«Καθαροί πια» | Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη δεύτερη παραγωγή της Νέας Σκηνής

«Καθαροί πια» | Ξεκίνησαν οι πρόβες για τη δεύτερη παραγωγή της Νέας Σκηνής

«Φεγγίτης» | Οι παραστάσεις του Δεκέμβρη

«Φεγγίτης» | Οι παραστάσεις του Δεκέμβρη

«Φεγγίτης» | Οι παραστάσεις του Δεκέμβρη