«Ο Πατέρας» του Αύγουστου Στρίντμπεργκ από την ΕΘΑΛ στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2022
Μετά τις πετυχημένες παραστάσεις στη Λεμεσό, η ΕΘΑΛ συμμετέχει για ακόμα μια χρονιά στο «Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας» και παρουσιάζει το κλασσικό αριστούργημα του σπουδαίου Σουηδού συγγραφέα Αύγουστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας», σε σκηνοθεσία της ταλαντούχας Τουρκοκύπριας σκηνοθέτριας Nehir Demirel, για μια μόνο παράσταση.

Το έργο:

Ψυχολογικό δράμα του 19ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί καίρια ως σύγχρονη τραγωδία. Τα θέματα που βασάνιζαν τον Στρίντμπερκ αλλά και την κοινωνία της εποχής εκείνης…η αιώνια διαμάχη των δύο φύλων…ο γάμος, οι συγκρούσεις μέσα σε αυτόν και η διάλυση του…οι κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο του καθενός…η εξουσία για το παιδί και ποιος αναλαμβάνει τις αποφάσεις για το μέλλον του…παραμένουν πάντα επίκαιρα και αποτελούν ακόμα και σήμερα μέρος της δημόσιας συζήτησης στις κοινωνίες του 21ου αιώνα.

Ο Πατέρας και η Μητέρα είναι τόσο διαφορετικοί και τόσο αφοσιωμένοι στις αντιλήψεις τους που αρνούνται να κάνουν συμβιβασμούς, να συνθηκολογήσουν και να βρουν τη χρυσή τομή στα προβλήματα της οικογένειας τους.

Η αμφιβολία, ως όπλο στα χέρια της μητέρας σε αυτόν τον αέναο πόλεμο των δύο φύλων, φωλιάζει βαθιά μέσα στον πατέρα. Αμφιβολία τόσο μύχια η οποία – ακόμα και σήμερα που μπορεί να αρθεί με τη βοήθεια της επιστήμης – κλονίζει ανεπιστρεπτί τις διαπροσωπικές σχέσεις. Σχέσεις που πάντοτε δημιουργούσαν και δημιουργούν θύτες και θύματα. Προσωπικά δράματα που τα βλέπουμε καθημερινά πια στα δελτία ειδήσεων και τα ΜΚΔ.

Η υπόθεση:

Ο Λοχαγός Λάσσεν έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γυναίκα του Λάουρα με αφορμή το μέλλον της κόρης τους Βέρθας. Όταν η Λάουρα σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του «Πατέρα» ότι η Βέρθα δεν είναι πραγματικό του παιδί, η διαφωνία εξελίσσεται σε πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα και κορυφώνεται σε μια θανάσιμη μάχη μέχρι τέλους… με απροσδόκητες συνέπειες για τις ζωές όλων!

4382989029069856 99090

Η παράσταση:

Σκηνοθεσία: Nehir Demirel

Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Γιάννου

Μουσική σύνθεση/επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός φωτισμών: Βασίλης Πετεινάρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Çaḡkan Cevdet Gökcev

Στο ρόλο του Πατέρα ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος

Επί σκηνής: Πέννυ Φοινίρη, Χρήστος Γρηγοριάδης, Στέλιος Καλλιστράτης, Μαρία Μεσαρίτη, Μιχάλης Χρίστου και η Ιωάννα Σιαφκάλη.

Φωτογραφίες: Χρίστος Αβρααμίδης

Λευκωσία: Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας)

|22 Νοεμβρίου 2022 │ 20:30

Πληροφορίες: 25877827

Προπώληση εισιτηρίων: Sold Out Tickets στον σύνδεσμο https://bit.ly/3WJTy1P και σε όλα τα καταστήματα Στεφανής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»