ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ - Νέος Κύκλος Παραστάσεων

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 22.11.2022
Μετά από τη συγκινητική υποδοχή από το κοινό σε μια σειρά sold-out παραστάσεων, αρχίζει ένας νέος κύκλος για το έργο ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ, με την καινούργια χρονιά, σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Λίγα λόγια για το έργο:

Οι πορείες γυναικών της κίνησης «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» είχαν στόχο τη διεκδίκηση του ανθρώπινου δικαιώματος να κυκλοφορούν ελεύθερα στη γη τους. Ένα grassroots κίνημα γυναικών της Κύπρου, που στη δεκαετία του 80 διοργάνωσε με εκπληκτική στρατηγική και πολιτική οξυδέρκεια πορείες που έσπαζαν τη γραμμή αντιπαράταξης, καθώς και μια παράλληλη εκστρατεία διεθνοποίησης του Κυπριακού προβλήματος. Χιλιάδες γυναίκες διαπέρασαν την «πράσινη γραμμή» και ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, σε μια εποχή που κάτι τέτοιο ήταν αδιανόητο, ενώ παράλληλα το δράμα της Κύπρου απέκτησε διεθνή ορατότητα.

Έξι γυναίκες ηθοποιοί ενσαρκώνουν ένα πλήθος ρόλων. Ζωντανεύοντας προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις, παίρνουν το νήμα μιας ιστορίας για τη θέση της γυναίκας σε εμπόλεμες ζώνες. Τι είναι ικανές να κάνουν; Τι είναι ηρωισμός; Η «πανανθρώπινη» εμπειρία τις αφήνει έξω; Θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την ιστορία;

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα & Νέδη Αντωνιάδη

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα

Σύμβουλος Δραματουργίας: Αθηνά Κάσιου

Σκηνικά/κοστούμια: Έλενα Κατσούρη

Σχεδιασμός βίντεο: Έλενα Αλωνεύτη

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αντώνης Αντωνίου

Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης

Βοηθός παραγωγής: Νίκολα Μητροπούλου

Φωτογραφίες: Σωκράτης Σωκράτους

Παραγωγή: Project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Ηθοποιοί (σε αλφαβητική σειρά): Νέδη Αντωνιάδη, Σοφία Καλλή, Γιόλα Κλείτου, Ζωή Κυπριανού, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μαρία Χατζηχριστοδούλου.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κυρίας Αννίτας Δημητρίου.

4383659155866895 999085

Οι παραστάσεις στη Λευκωσία θα δοθούν στις 13, 14,15, 17,18 Ιανουαρίου 2023 στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη.

Στη Λεμεσό οι παραστάσεις θα δοθούν στο θέατρο Ριάλτο στις 29 και 30 Ιανουαρίου.

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 8 μμ.

Εισιτήρια για Λευκωσία: www.tickethour.com.cy / τηλ: 77777040

Εισιτήρια για Ριάλτο, Λεμεσός: www.rialto.com.cy / τηλ: 77777745

Γράφτηκαν για την παράσταση:

«Το συγκείμενο, η φύση και οι προϋποθέσεις αυτής της παραγωγής την καθιστούν σταθμό για τα θεατρικά μας –και όχι μόνο- πράγματα και δικαίως γίνεται κάθε βράδυ το αδιαχώρητο.»

(Γιώργος Σαββινίδης, Φιλελεύθερος)

«Η συγκίνηση, ο αυθόρμητος σχολιασμός από γυναίκες που έζησαν τις πορείες και βρίσκονται ανάμεσα στο κοινό, το επίμονο χειροκρότημα στο τέλος, δικαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας αυτό το εγχείρημα»

(Μαρία Χαμάλη, Πολίτης)

«Η σκηνοθετική προσέγγιση είναι άμεση, σχεδόν υπερρεαλιστική. Οι ηθοποιοί, βλέποντας στα μάτια τους θεατές και απευθυνόμενοι σε αυτούς, ανοικοδομούν τα γεγονότα χωρίς φιλτράρισμα, στρογγυλοποίηση ή ωραιοποίηση.»

(Γιώργος Κέντας, Φιλελεύθερος)

«Αυτή είναι η πρωτιά τούτης της παράστασης. Όσα θα ακούσετε είναι verbatim, δηλαδή όπως λέχθηκαν τότε. Δύσκολο εγχείρημα γιατί οι ηθοποιοί επί σκηνής είχαν ως ρόλο να μεταφέρουν στο ακροατήριο αυτολεξεί τη γλώσσα και τον ψυχισμό των γυναικών που μετείχαν στις πορείες. Ο λόγος τους αποκαλυπτικός της αποφασιστικότητας...Ήταν όλες εκπληκτικές.»

(Άννα Μαραγκού, Φιλελεύθερος)

«Ένα πολύτιμο ντοκουμέντο για την ιστορία της γυναίκας της Κύπρου και τις προσπάθειές της να αρθρώσει τον δικό της λόγο στην πολιτική πραγματικότητα της Κύπρου. Μια πολύ αξιόλογη στιγμή στα θεατρικά πράγματα της Κύπρου, που δείχνει τι μπορούν να κάνουν νέοι άνθρωποι, αν επιτέλους τους εμπιστευτούμε και τους δώσουμε τα μέσα να το κάνουν.»

(Θεοδώρα Παυλίδου, Φιλελεύθερος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ