"Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή" της Κικής Μαυρίδου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 7.12.2022
Ο ΘΟΚ φιλοξενεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου 2022 για τρεις μόνο παραστάσεις τον μονόλογο της Κικής Μαυρίδου Η μάνα αυτουνού…Έλλη Ζάχου Ταχτσή, μια παράσταση που παρουσιάζεται για 2η χρονιά στην Αθήνα και έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από κοινό και κριτικούς.

Σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη και με την Ράνια Σχίζα στον ομώνυμο ρόλο, η παράσταση αποτελεί μία από τρεις παραστάσεις του θεατρικού φεστιβάλ μονολόγων «Ο γιος μου» με εμπνευστή και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Δημήτρη Καρατζιά που φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών.

Υπόθεση του έργου

Η Έλλη Ζάχου Ταχτσή, υπήρξε µια ανυπόταχτη γυναίκα, που το µόνο που ήθελε, ήταν να ζήσει ελεύθερη και νααγαπηθεί. Ατύχησε και στα δύο. Υπέκυψε στη σκληρότητα της εποχής της και έγινε πιο σκληρή από αυτήν.

«Η µάνα αυτουνού». Προσφώνηση απαξιωτική, ειρωνική, σαρκαστική, µα τόσο οικεία, τόσο γνώριμη. Ειπωμένη υπαινικτικά και πάντοτε χαµηλόφωνα. Σχεδόν ψιθυριστά. Από αυτούς τους ψίθυρους που είναι μαχαιριές στηνκαρδιά. Που καµιά φορά όµως γίνονται και φονικά. «Ο γιος αυτηνής», ο Κώστας Ταχτσής, δολοφονήθηκε. Όπως «δολοφονείται» σ’ αυτόν τον κόσµο, ότι απειλεί να ξεσκεπάσει την υποκρισία του.

«Η µάνα αυτουνού». Το λιγότερο φωτισµένο πρόσωπο στον κυρίως αυτοβιογραφικό συγγραφικό κόσµο του ΚώσταΤαχτσή, στον οποίο βασίστηκε για να γράψει και το σηµαντικότερο έργο του, το «Τρίτο Στεφάνι», που αποτελεί, πέρααπό µια καταγραφή κι ένα ξεµασκάρεµα της αγίας ελληνικής οικογένειας. Εάν όµως το «Τρίτο Στεφάνι» ταυτίζεται µε την ίδια την Ελλάδα, η ιστορία της µητέρας του, ταυτίζεται µε όλα τα κρυµµένα µυστικά που κρατάµε καλά κλειδωµένα σε σκονισµένα µπαούλα, στοιβαγµένα στα υπόγεια της ψυχής µας.

Η Ράνια Σχίζα σε µία µοναδική παράσταση. Σκληρή, αδάµαστη, ένα αγρίµι σε έναν µονόλογο ασύλληπτα σύγχρονο. Πραγµατικά σπουδαία ηθοποιός, µία τραγική φιγούρα επί σκηνής του θεάτρου VaultΝόρα Ράλλη (Εφηµερίδα Των Συντακτών)

Συγκλονιστική η Σχίζα θριαµβεύει στην παράσταση. Μια ερµηνεία απ’ αυτές που δεν ξεχνάς. Η Μαυρίδου δίνει ένα πολύ δυνατό κείµενο και ο Λάσκαρης µε τη Σχίζα το απογειώνουν. Ανήκει στις παραστάσεις της χρονιάςΑλέξανδρος Στεργιόπουλος(gazzetta.gr)

... Ο μονόλογος της Κικής Μαυρίδου, κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βαγγέλη Λάσκαρη, ξεδιπλώνεται συγκλονιστικά επί σκηνής από τη Ράνια Σχίζα… Βίλλυ Καλλίγα (Athens Voice)

Συντελεστές

Συγγραφέας: Κική Μαυρίδου

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Πρωτότυπη µουσική σύνθεση : Μάνος Αντωνιάδης

Σκηνικό / Κοστούµι: Γιώργος Λιντζέρης

Κατασκευή κοστουµιού: Ειρήνη Αβζίδου

Σχεδιασµός φωτισµών: Βαγγέλης Μούντριχας

Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Παραγωγή: Team Vault AMKE

Στο ρόλο της Έλλης Ζάχου Ταχτσή η Ράνια Σχίζα

Την φωνή του χαρίζει στο ρόλο του Κώστα Ταχτσή ο Νίκος Καραθάνος

Παραστάσεις

Θέατρο ΘΟΚ, Νέα Σκηνή

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, 20.30

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 (διπλή παράσταση) 18.00 & 20.30

Πληροφορίες / Εισιτήρια

Ηλεκτρονικά Εισιτήρια στη σελίδα του ΘΟΚ: www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77 77 27 17

Τιμές Εισιτηρίων

€15 / €12 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Κολιέ από μαργαριτάρια» από το θέατρο «Ανεμώνα»

«Κολιέ από μαργαριτάρια» από το θέατρο «Ανεμώνα»

«Κολιέ από μαργαριτάρια» από το θέατρο «Ανεμώνα»

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Η πολιτιστική ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»

Versus προς Κυβέρνηση: «Αβεβαιότητα και ανεργία στο θέατρο, αναλάβετε δράση»