ΘΟΚ: Βραβείο για το Young Europe IV

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.12.2022
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι το πρόγραμμα Young Europe IV στο οποίο συμμετέχει κέρδισε το βραβείο της Art Explora και της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών

Το πρόγραμμα Young Europe IV επιδιώκει να μεταμορφώσει τις ευρωπαϊκές σχολικές τάξεις σε θέατρο για όσο διαρκεί ένα θεατρικό έργο και, συνάμα, να αλλάξει το είδος των ιστοριών που διηγούμαστε για ανθρώπους από μη κυρίαρχα υπόβαθρα.

Το πρόγραμμα της Συνόδου των Θεάτρων της Ευρώπης (ETC) συγκεντρώνει 9 θέατρα από 7 χώρες προκειμένου να συν-δημιουργήσουν έργα τα οποία ζωντανεύουν για τους νέους και υπερβαίνουν τα εθνικά, πολιτισμικά, ακόμη και τα γλωσσικά εμπόδια.

Η συγκεκριμένη έκδοση του προγράμματος επικεντρώνεται στις μη κυρίαρχες φωνές στις κοινωνίες μας, με τρόπο ώστε να αμφισβητηθεί η επικράτηση της λευκής, ετεροφυλοφιλικής, ανδρικής προοπτικής στην ευρωπαϊκή θεατρική λογοτεχνία.

Καθένα από τα θέατρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεργάζεται με έναν ή μία ανερχόμενο/η θεατρικό/η συγγραφέα, που θα μοιραστεί τη δική του/της «ποικιλόμορφη» ιστορία, μέσα από έργα τα οποία θα παρασταθούν σε σχολικές τάξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι και την Κύπρο. Η όλη διαδικασία πραγματοποιείται με τη στήριξη και την καθοδήγηση έμπειρων μεντόρων του ευρωπαϊκού θεάτρου.

Το υψηλού κύρους βραβείο θα επιτρέψει στη Σύνοδο των Θεάτρων της Ευρώπης να αναβαθμίσει την απήχηση του προγράμματος Young Europe IV και να δημιουργήσει έναν ποικιλόμορφο θεατρικό κανόνα για νεανικά κοινά σε ολόκληρη την ήπειρο, μέσα από μεταφράσεις, αλλά και με τη διοργάνωση ειδικού θεατρικού φεστιβάλ εντός του 2024.

Περισσότερα για το πρόγραμμα Young Europe IV

Το Βραβείο

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Art Explora - Académie des beaux-arts έχει ως στόχο να αναμετρηθεί με οποιαδήποτε οικονομικά, κοινωνικά και γεωγραφικά εμπόδια, προκειμένου να ανανεώσει, από κοινού με τους βραβευθέντες, τον διάλογο μεταξύ τεχνών και κοινού. Υποστηρίζει καινοτόμα προγράμματα που διατρέχουν κάθε μορφή τέχνης και τα οποία μπορούν να κοινοποιηθούν, να παρασταθούν και να αναπροσαρμοστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για την τρίτη απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Art Explora - Académie des beaux-arts, η οποία προσέλκυσε αυξημένο αριθμό υποψηφίων, με περισσότερες από 150 συμμετοχές από 22 χώρες. Οι τρεις νικητές έχουν επιλεχθεί από κριτική επιτροπή, την οποία στελεχώνουν επιφανείς προσωπικότητες του κόσμου της τέχνης, του πολιτισμού και της ακαδημαϊκής έρευνας.

  • Η Art Explora είναι διεθνές ίδρυμα που εμπνέει νέες συναντήσεις ανάμεσα στις τέχνες και το κοινό, σε τοπική, κρατική και διεθνή κλίμακα.
  • Η Γαλλική Ακαδημία Καλών Τεχνών είναι μία από τις πέντε ακαδημίες που συναποτελούν το Institut deFrance (Ινστιτούτο της Γαλλίας). Προάγει την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από κάθε μορφή έκφρασης, κυρίως οργανώνοντας διαγωνισμούς, απονέμοντας ετήσια βραβεία, επιδοτώντας φιλοξενίες καλλιτεχνών, διανέμοντας κονδύλια και συνδράμοντας την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη: Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες