Το Θεατρικό αναλόγιο «Τα βουνά και οι θάλασσες που μας χωρίζουν. Ιωάννης Καποδίστριας - Ρωξάνδρα Στούρτζα», στην Πάφο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 15.1.2023
Ένα ιδιαίτερο θεατρικό αναλόγιο για τη ρομαντική σχέση του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου πολιτικού ηγέτη της σύγχρονης Ελλάδας, με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, την Ελληνομολδαβή κυρία επί των τιμών της Αυτοκράτειρας της Ρωσίας, όπως αποτυπώνεται για πρώτη φορά στο βιβλίο της Ελένης Ε. Κούκου «Ιωάννης Καποδίστριας – Ρωξάντρα Στούρτζα» παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πάφο.

Το αναλόγιο μετά από έναν πετυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Λευκωσία και Αθήνα, παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Annabelle από το Ladies Circle 5 Πάφου την Next is Art Productions και τη στήριξη του Πετριδείου Ιδρύματος.

Σκοπός της παράστασης όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές ήταν η υποστήριξη του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων, ΤΟΛΜΗ Πάφου.

Καθηλωτικές, και συγκλονιστικές ήταν οι ερμηνείες των ηθοποιών Αστέρως Κυπριανού και Χάρη Αττώνη.

Σε δηλώσεις της η Αστέρω Κυπριανού ανέφερε πως αυτό που τη συνεπήρε στον ρόλο της είναι ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, η αλληλογραφία του Ιωάννη Καποδίστρια με τη Ρωξάνδρα Στούρτζα. «Ζούμε τη ζωή του Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας μέσα από το Θεατρικό αναλόγιο. Ένας έρωτας που δεν ξέρω αν υπάρχει ποια στις μέρες μας», δήλωσε, σημειώνοντας πως «αυτό που είναι ωστόσο σίγουρο είναι ότι ήταν αληθινός, ζωντανός, γεμάτος αγάπη».

Πρόκειται, ανέφερε, για μια αληθινή ιστορία αγάπης, μια βαθιά συγκινητική αλληλογραφία που αποκαλύπτει τις οδυνηρές πραγματικότητες μιας σχέσης, που οι περιπλοκές της αυλής του Τσάρου και οι απαιτήσεις της σταδιοδρομίας του Καποδίστρια, είχαν ως αποτέλεσμα να μείνει ένας έρωτας ανεκπλήρωτος.

Ο Χάρης Αττώνης είπε πως πρόκειται για μια ιστορία που δεν είναι ευρέως γνωστή. Όλοι γνωρίζουμε τον Καποδίστρια ως ένα σπουδαίο πολιτικό άντρα και συνήθως δεν γνωρίζουμε τις ιστορίες πίσω απ’ αυτά τα πρόσωπα. Πρόσθεσε πως αυτή η συγκεκριμένη ιστορία όμως τους συγκίνησε πάρα πολύ και για αυτό αποφάσισαν να την παρουσιάσουν μέσα από το Θεατρικό αναλόγιο, γιατί «εκτός του ότι είναι αληθινή και μπορεί να συμβεί στον καθένα, είναι σε μια εποχή που δεν υπήρχε τηλέφωνο και όλα είχαν να κάνουν μόνο με την αλληλογραφία οι τεράστιες αποστάσεις και το να φτάσει ένα γράμμα ή να ανταμώσεις τον άνθρωπο που αγαπάς μπορεί να έπαιρνε μήνες και χρόνια».

Αυτό που τον προβλημάτισε πολύ ήταν αν όντως ο Καποδίστριας ήταν ερωτευμένος μαζί της ή αν είχε και κάποια άλλα κίνητρα που δεν θα μάθουμε ποτέ. «Σίγουρα ήταν τόσο μεγάλο το όραμα του και η αγάπη του για την πατρίδα που δεν σκέφτηκε να κάνει τίποτε άλλο. Πήγε σε μια Ελλάδα που ήταν γεμάτη εμφυλίους και ήξερε ότι θέτει τον εαυτό του σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Άρα η πράξη του ήταν ηρωική», δήλωσε.

Η πρόεδρος του Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου Εξαρτημένων Ατόμων ΤΟΛΜΗ Πάφου Έλενα Χριστοφόρου αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές αλλά και τους παρευρισκόμενους, ανέφερε πως η προσφορά όλων είναι πολύτιμη για τη συνέχιση και την ενίσχυση του έργου τους.

Εξάλλου ο πρόεδρος του Πετριδείου Ιδρύματος Μιχάλης Μαραθεύτης ανέφερε πως η προσφορά του Πετριδείου Ιδρύματος είναι διαχρονική γιατί βασίζεται σε γερά θεμέλια οργάνωσης, είναι εμποτισμένη με ευαισθησία και ανθρωπιστικές αξίες και είναι υπόδειγμα ήθους και υγιούς βούλησης αλλά και ουσιώδους σκέψης και πράξης.

Συντελεστές στο Θεατρικό αναλόγιο είναι στη Δραματουργία οι Αιμίλιος Χαραλαμπίδης και Αστέρω Κυπριανού, στη σκηνοθεσία ο Αιμίλιος Χαραλαμπίδης, στον σκηνικό χώρο η Σωσάννα Τομάzου, στα κοστούμια η Ελένη Τσιρκαλλή. Επίσης στο ηχητικό τοπίο ο Δημήτρης Ζαχαρίου, ηχολήπτης ο Βασίλης Γεωργίου και στις φωτογραφίες ο Δημήτρης Μιχαηλίδης.

(ΚΥΠΕ/ΚΠ/ΓΒΑ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»

Ειρήνη Ανδρέου & Γιάννης Καραούλης | Με δοξάρι την αφήγηση, τις ιστορίες και τη φαντασία στο Μουσικό Χωριό «Φέγγαρος»