Έφυγε από τη ζωή η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 18.1.2023

Έφυγε χθες από τη ζωή η κριτικός θεάτρου Νόνα Μολέσκη, η οποία άφησε το δικό της αποτύπωμα στο κυπριακό θέατρο. Η ίδια, όπως δήλωσε παλαιότερα σε συνέντευξη της στον Διάλογο, προτιμούσε να αποκαλεί τον εαυτό της ως «ομιλών θεατή».

Σε ανακοίνωση της η Ένωση Κυπρίων Ηθοποιών Κύπρου εκφράζει τη βαθιά της θλίψη, για μια γυναίκα που η παρουσία της άγγιξε την επαγγελματική ζωή του καθενός από τους ηθοποιoύς, με σεβασμό και αγάπη απέναντι στο θέατρο και τους ανθρώπους του.

Το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) εκφράζει βαθιά θλίψη σημειώνοντας ότι «η πλούσια προσφορά της στην κυπριακή θεατρική δημιουργία και το πολύτιμο έργο της στη σύγχρονη θεατρική κριτική, αποτελούν μια εξέχουσα πνευματική και καλλιτεχνική παρακαταθήκη για τον πολιτισμό και τον τόπο μας». Εκφράζει, επίσης «ειλικρινή συλλυπητήρια και αμέριστη συμπαράσταση προς την οικογένεια» της εκλιπούσας.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΔΙΘ αναφέρει ότι η Νόνα Μολέσκη, «εκπαιδευτικός και κριτικός θεάτρου για πάνω από τρεις δεκαετίες, προσέφερε πολύτιμο έργο μέσα από τις γνώσεις και τα κριτικά της σημειώματα, εκφράζοντας πάντα με ήθος και ευγένεια τις απόψεις, τις θέσεις και τις ιδέες της επί του θεατρικού γίγνεσθαι».

Προσθέτει ότι δρώντας ως «ομιλών θεατής», όπως η ίδια προτιμούσε να χαρακτηρίζεται, «συνέβαλλε άοκνα κι εποικοδομητικά με την κριτική ματιά της στην τεκμηρίωση της σύγχρονης θεατρικής έκφρασης του τόπου, διαπερνώντας τον ‘τέταρτο τοίχο’ της σκηνής και ανοίγοντας τον δρόμο για έναν νοερό διάλογο ανάμεσα στη θεατρική πράξη και στον θεατή».

Επίσης «η αγάπη της για το θέατρο, καθώς και για τους ανθρώπους που το υπηρετούν ως συντελεστές αλλά και το βιώνουν ως θεατές, υπήρξε το κίνητρο και το εφαλτήριο της γραφής της».

Τέλος, όπως αναφέρει το ΚΚΔΙΘ, η Νόνα Μολέσκη , «ήταν μέλος του Κέντρου, φίλη και άριστη συνεργάτιδα σε πολλές δραστηριότητές του, με πιο χαρακτηριστική τη συγγραφή άρθρου για τα κυπριακά θεατρικά δρώμενα των περιόδων 2013-2014 και 2014-2015, το οποίο δημοσιεύτηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου στον τόμο «Ο κόσμος του Θεάτρου: Έκδοση 2017 , ένας απολογισμός των θεατρικών περιόδων 2013 – 2014, διεθνώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία