Μια «Διαφορετική Σταχτοπούτα» στη σκηνή

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 12.3.2023
Η Μαρία Μπεγιάζη σκηνοθετεί παιδιά και ενήλικες μετατρέποντας το παραμύθι της Σταχτοπούτας σε ένα ροκ μιούζικαλ

Η Μαρία Μπεγιάζη είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της σχολής Young Performers στη Λευκωσία. Ηθοποιός/θεατροπαιδαγωγός από την Ελλάδα, αποφοίτησε από τη δραματική σχολή Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και συνέχισε τις σπουδές της στη δραματοθεραπεία (Ωδείο Όπερα Αθηνών) και στο εκπαιδευτικό θέατρο/παιδαγωγική θεάτρου (Ελληνικό Καποδιστριακό ΠΑ) Certificate in Coaching AC Accredited (Ελληνικό Καποδιστριακό ΠΑ). Έχει εργαστεί σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία. Διδάσκει θέατρο για παιδιά και νέους από το 2013. Το 2016 δημιουργεί τη δική της σχολή θεάτρου Young Performers. Στη σχολή διδάσκονται μαθήματα θεάτρου (εκπαιδευτικό θέατρο-σωματικό θέατρο-δραματοθεραπεία) και μιούζικαλ για παιδιά και νέους. Ιδρύει την επαγγελματική ομάδα Young Performers το 2019 ανεβάζοντας θεατρικές επαγγελματικές παραγωγές. Το Σάββατο 18 Μαρτίου η ομάδα παρουσιάζει την παράσταση «Διαφορετική Σταχτοπούτα». Η θεατρική διασκευή και η ελεύθερη ελληνική μεταφορά είναι βασισμένη στο γνωστό παραμύθι Σταχτοπούτα σε μοντέρνα-ροκ εκδοχή γεμάτη υποκριτική, χορό και ζωντανό τραγούδι. Στην παράσταση συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί και 40 μαθητές του τμήματος μιούζικαλ της σχολής Young Performers.

4478815785793042 Mary Poppins-84

Η απίστευτη ενέργεια που έχεις με τα παιδιά είναι δική σου ή παίρνεις και από τα ίδια;

Η αλήθεια είναι ότι είμαι ένας άνθρωπος γεννημένος από τη φύση μου με περίσσεια ενέργεια. Και είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για έναν άνθρωπο που ασχολείται με παιδιά και νέους. Η ασχολία μου επίσης με τον χορό και τον αθλητισμό για πολλά χρόνια, διατήρησε την ενέργειά μου. Φυσικά όμως αντλώ ενέργεια και από τα ίδια τα παιδιά. Από τα αγνά τους συναισθήματα, τη χαρά τους, την καθαρότητά τους, τον αυθορμητισμό τους και παραμένω και εγώ πάντα παιδί!

Το παιδικό θέατρο στην Κύπρο από την εδώ σου εμπειρία πώς το κρίνεις;

Το παιδικό θέατρο στην Κύπρο πριν 10-15 χρόνια πραγματικά είχε ανάγκη βελτίωσης. Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται εξαιρετικές παραστάσεις με ποιότητα από νέους συναδέλφους. Έτσι ο πήχης έχει ανέβει ψηλά και δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις παιδικές παραστάσεις της Ελλάδας.

Τι θα άλλαζες για να ενδιαφερθούν περισσότερα παιδιά για το θέατρο;

Θα συνεχίζω να μιλάω και να προωθώ τη σημαντικότητα αυτής της πολυσύνθετης τέχνης του θεάτρου. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τις άλλες τέχνες είναι ότι χρησιμοποιούμε τον λόγο, τη λεκτική επικοινωνία. Ήδη πολλά παιδιά ασχολούνται συνειδητά με την τέχνη του θεάτρου πια από πολύ μικρή ηλικία. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο απ' ό,τι παλαιότερα. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω και δυστυχώς δεν περνάει από το χέρι μου είναι το εκπαιδευτικό θέατρο να μπει ως μάθημα στα σχολεία όπως η τέχνη και η μουσική.

4478816566833857 332463253 506382398320647 5777731845385050712 n

4478816720305111 332202335 1657034608050724 3404426037444400622 n

Μίλησέ μας για τη Διαφορετική Σταχτοπούτα. Γιατί διάλεξες το συγκεκριμένο παραμύθι;

Από μικρό παιδί ταξίδευα μέσα στον κόσμο των παραμυθιών και ειδικά των κλασικών. Με γοήτευε η φιγούρα της Σταχτοπούτας που προσπαθούσε να βγει από τα δεινά της με στόχο και δύναμη. Ήθελε να ζήσει μια καλύτερη ζωή. Σε κάθε παραμύθι όμως κλασικό υπάρχουν συγκεκριμένα στερεότυπα που επαναλαμβάνονται... Η πρωταγωνίστρια πάντα είναι όμορφη, συνήθως ταλαιπωρημένη και αναζητά να ξεφύγει από τον κόσμο που δεν την πρεσβεύει με τη βοήθεια ενός πρίγκιπα. Εκείνος μαγεύεται από την καλοσύνη της και την ομορφιά της και την επιλέγει για σύζυγο. Υπάρχει πια όμως αυτή η φιγούρα στη δική μας εποχή; Έτσι αποφάσισα να ταυτίσω τη φιγούρα της Σταχτοπούτας με τα νέα κορίτσια της γενιάς μας.

Οι καιροί αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Η γυναίκα έχει τη δική της δύναμη. Δυστυχώς η «εικόνα» έχει μπει στη ζωή μας και ειδικά των παιδιών μας. Το παρατηρούμε από τα μικρά παιδιά μέχρι και στους εφήβους μας. Γιατί για να ανήκεις σε ένα σύνολο εφηβικό να χάνεις τη δική σου προσωπικότητα;

Μέσω της παράστασης σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την αξία της διαφορετικότητας και της αποδοχής. Η Σταχτοπούτα λοιπόν στη σύγχρονη εποχή δεν μαγνητίζει με την ομορφιά της. Μαγνητίζει με την έντονη και δυναμική προσωπικότητά της. Αντιδρά στα δεινά της. Μπαίνει στα πιο βαθιά της συναισθήματα και εκφράζεται. Η δύναμή της δεν ενισχύεται κάτω απ' τα φτερά ενός πρίγκιπα. Αντίθετα ο πρίγκιπας ερωτεύεται τη δυναμικότητά της και τη διαφορετικότητά της. Δεν τη γνωρίζει στον χορό πρώτη φορά. Ο έρωτάς τους χτίζεται απ' την παιδική τους ηλικία και εκφράζεται στη συνέχεια. Τα συναισθήματα χτίζονται μέσα απ' τον χρόνο μεταξύ τους.

Η φιγούρα του πρίγκιπα πάλι στο δικό μας παραμύθι είναι διαφορετική. Δεν επιθυμεί τη βασιλεία. Αλλά μια ήσυχη και αληθινή ζωή. Η μητριά γιατί πάντα να είναι διαβολική; Στη δική μας παράσταση η μητριά Γουέσλι έχει περίσσιο χιούμορ και βλέπουμε και την αληθινή συναισθηματική πλευρά της. Οι κόρες Αντέλ και Μαρί είναι «κακομαθημένες» και στηρίζονται μόνο στη δική τους εικόνα. Δεν είναι δυνάστες της πρωταγωνίστριας αλλά χαμένες στον κόσμο της εμφάνισης και μόνο. Όλοι οι ρόλοι στη σύγχρονη Σταχτοπούτα είναι κοντά στη δική μας εποχή. Θίγουμε όλα τα θέματα που προβληματίζουν τους εφήβους της γενιάς μας. Επιμένουμε στο πόσο σημαντικό είναι κανείς να παρουσιάζει την αλήθεια του, καθόλου φοβούμενος να κριθεί.

Ποιες ήταν οι προκλήσεις στην προετοιμασία της παράστασης;

Στην παράστασή μας συμμετέχουν επαγγελματίες ηθοποιοί και σε ένα μέρος της 40 παιδιά και νέοι μαθητές του μουσικού θεάτρου της σχολής μας. Η πρόκληση ήταν όπως και πέρσι στην επαγγελματική παράσταση Mary Poppins που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, ο συντονισμός των παιδιών μας δίπλα σε επαγγελματίες ηθοποιούς. Οι μαθητές μας είναι πολλά χρόνια κοντά μας και ασχολούνται επίσης και με το θέατρο έτσι λοιπόν έχουν δουλεμένη την υποκριτική τους και έτσι στέκονται αντάξια δίπλα σε εμάς. Άλλη μια πρόκληση ήταν να αγαπήσουμε αυτή τη διαφορετική Σταχτοπούτα και να ταυτιστούμε μαζί της. Να αγαπήσουμε και να αγκαλιάσουμε όλους τους ρόλους της σύγχρονης εποχής μας. Είμαστε επίσης μια επαγγελματική ομάδα που συνεχώς εξελίσσεται βάζοντας στόχους πάντα για κάτι διαφορετικό που πρώτα θα μας εξελίσσει προσωπικά και έτσι εμείς μετά είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στον κόσμο καλλιέργεια, μέσω του θεάτρου.

4478816946390522 332340156 1260250264572143 8573031167619471453 n

Τι κάνει μια θεατρική παράσταση ιδανική για όλες τις ηλικίες;

Θέλει μαεστρία και εμπειρία για να δηλώσεις και να τολμήσεις κάτι τέτοιο. Όσον αφορά τους ενήλικες ήμασταν και εμείς κάποτε παιδιά. Τι πιο ιδανικό να βγάζουμε τον παιδικό μας εαυτό που υπάρχει πάντα μέσα μας, παρακολουθώντας μια παιδική παράσταση. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες των παιδιών. Η παράσταση είναι γεμάτη χρώματα και λαμπερά κοστούμια που εναλλάσσονται, όμορφα σκηνικά. Επίσης ο χορός και το τραγούδι μαγεύει πάντα μικρούς και μεγάλους. Το χιούμορ είναι διάχυτο και το αντιλαμβάνονται όλες οι ηλικίες. Τα ζητήματα των εφήβων της εποχής μας είναι διάχυτα σε όλη την παράσταση. Είμαστε σίγουροι πια φτάνοντας σιγά-σιγά στο τέλος της προετοιμασίας μας, ότι μικροί και μεγάλοι θα ενθουσιαστούν και θα μεταφέρουν μαζί τους τροφή για σκέψη. Και τέλος θα καταλάβουμε ότι το πιο είναι σημαντικό είναι να ζούμε όλοι μας τη ζωή που πραγματικά επιθυμούμε στηριζόμενοι στις αξίες και τα ιδανικά μας.

* Διαφορετική Σταχτοπούτα, 18 Μαρτίου 2023 | 15.30 και 18.30 στο Δημοτικό Θἐατρο Λευκωσίας. Εισιτήρια www.soldoutticketbox.com. Συντελεστές της παράστασης: Παραγωγή: Young Performers THEATRE M.P LTD.

δημοτικο θεατρο λευκωσιασ (1080 × 1080 px) (728 × 90 px) (300 × 100 px) (1200 × 630 px) - 1

Ηθοποιοί: Αναστασία Χατζηγεωργίου, Μαρία Μπεγιάζη, Χρήστος Μάος, Ναυσικά Απόστρατου, Λήδα Καραγιάννη, Ίριδα Κατσούρη, Παναγιώτα Χρήστου, Γεωργία Πέτρου, Οδυσσέας Φανής Σκηνοθεσία/Διασκευή: Μαρία Μπεγιάζη

Βοηθός σκηνοθέτη: Ναυσικά Απόστρατου

Μουσική διδασκαλία: Αναστασία Χατζηγεωργίου

Χορογραφίες: Αναστασία Χατζηγεωργίου, Άντρη Κούκου

Μουσική επιμέλεια: Μάριος Χριστοφόρου

Επιμέλεια παράστασης: Μαριλένα Κακκουλή

Σκηνικά: Έλενα Κατσούρη

Κοστούμια: Mindy Boutiques

Ήχος/φωτισμοί: AVS Audio Visual Services

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία

Υφυπουργός Πολιτισμού: Η Κυβέρνηση στηρίζει την καλλιτεχνική δημιουργία