Τελετή απονομής Βραβεία Θεάτρου Θοκ για το έτος 2022

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 29.3.2023
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και θα απονείμει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου διοργανώνει την τελετή απονομής των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022, την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης στις 8 το βράδυ. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος και θα απονείμει το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ. Τη σκηνοθεσία της εκδήλωσης υπογράφει ο Μάριος Κακουλλής.

Το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ απονέμεται στη σκηνοθέτρια, μεταφράστρια, θεατρική παραγωγό, συγγραφέα και κριτικό θεάτρου Μαρία Μανναρίδου-Καρσερά. Φίλεργη δημιουργός, φύση αεικίνητη και ανήσυχη, ακούραστο, επίμονο, τολμηρό πνεύμα, που εδώ και τριάντα έτη διαγράφει με συνέπεια μια πολύπλευρη πορεία στη θεατρική ζωή της Κύπρου, από την εστία του Θεάτρου Ένα έως τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις της θεατρικής της ομάδας Σόλο για Τρεις.

«Με την ανακοίνωση του βραβείου, άρχισα, χωρίς να το θέλω, να κάνω έναν απολογισμό της πορείας μου, να πηγαίνω πίσω στο παρελθόν, στο πώς ξεκίνησα, πόσες δυσκολίες αντιμετώπισα και με πόσους καλούς συνεργάτες έχω συνδεθεί με σχέσεις φιλίας, ποιες είναι οι αγαπημένες μου παραστάσεις, ποιες όμορφες και ξεχωριστές στιγμές έχω ζήσει. Η ζωή του θεάτρου είναι μαγευτική, ανεπανάληπτη, και ήταν ευλογία που είχα το προνόμιο να κάνω αυτό το επάγγελμα, που στο τέλος της ημέρας δεν είναι επάγγελμα, αλλά λειτούργημα· είναι κάτι που αγαπάς για πάντα. Θα ήθελα να αξιωθώ να κάνω αυτή τη δουλειά ως τα βαθιά γεράματα.»

Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, Σκηνοθέτις

Απόσπασμα από το σημείωμα της στην Περιοδική Έκδοση ΘΟΚ: ΜΑΣΚΑ τχ.14, Μάρτιος- Απρίλιος

Το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς λαμβάνει ο Εδουάρδος Γεωργίου ο οποίος ξεχώρισε κατά το έτος 2022 με τις σκηνογραφικές και ενδυματολογικές δημιουργίες του στα έργα «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, παραγωγή ΘΟΚ και «Χορεύοντας στη Λουνάσα» του Μπράιαν Φρίελ, σε σκηνοθεσία Λέας Μαλένη, παραγωγή Θεατρική ομάδα Persona.

«Διανύουμε δύσκολα χρόνια, και η τέχνη έχει ανάγκη να εκφράσει τα ζόρια, να ανακουφίσει τον πόνο, να ξεγελάσει τον τρόμο, να θρέψει την ελπίδα, να τροφοδοτήσει τον αγώνα. Να πάρει θέση! Σήμερα ακόμα μπορούμε να απαιτήσουμε περισσότερα από το κράτος, από την κοινωνία, γιατί κάθε πόρος που δίνεται στην τέχνη επιστρέφει πίσω στην κοινωνία υπερπολλαπλασιασμένος. Οι καλλιτέχνες και η δουλειά τους είναι η πιο αποδοτική επένδυση του σήμερα και του μέλλοντος, γιατί υφαίνουν τη συνεκτικότητα και την ψυχική ισορροπία της κοινωνίας μας. Η τέχνη μάς κάνει ανθρώπους και, επειδή είμαστε άνθρωποι, κάνουμε τέχνη. Η απαξίωση της τέχνης είναι απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.»

Εδουάρδος Γεωργίου, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος

Απόσπασμα από το σημείωμα του στην Περιοδική Έκδοση ΘΟΚ: ΜΑΣΚΑ τχ.14, Μάρτιος-Απρίλιος

Οι υποψήφιοι στην κατηγορία Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς:

Άννα Γιαγκιώζη, Ηθοποιός

Πάνος Μακρής, Ηθοποιός

Φώτης Νικολάου, Χορογράφος-Κινησιολόγος

Το Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς απονέμεται στον ηθοποιό Αντρέα Κουτσόφτα, όπου για το υπό κρίση έτος διακρίθηκε σε μια σειρά θεατρικών παραστάσεων και ξεχώρισε για τις ερμηνείες του στις παραγωγές «Βιομαγεία» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Ελένης Αναστασίου, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» του Ιούλιου Βερν, σε σκηνοθεσία Μάριου Κακουλλή, παραγωγή ΘΟΚ, «Πριν έρθει ο Γερμανός» της Μάρτα Μπαρσελό, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, παραγωγή Hamm Broductions και «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, παραγωγή Θέατρο Διόνυσος.

«Όταν, λοιπόν, μετά από μια τόσο γεμάτη χρονιά, όπως το 2022, έρχεται αυτό το βραβείο, σημαίνει ότι δεν μπορώ να νιώθω κάτι λιγότερο από ευγνώμων που έχω συνυπάρξει και συνδημιουργήσει με όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες. Αυτό το βραβείο για μένα είναι κίνητρο, ώστε να προσπαθήσω ακόμα πιο πολύ να εξελιχθώ μέσα από το θέατρο και την υποκριτική ως άνθρωπος και, κατ’ επέκταση, ως καλλιτέχνης. Το θέατρο άλλωστε είναι φως.»

Αντρέας Κουτσόφτας, Ηθοποιός

Απόσπασμα από το σημείωμα του στην Περιοδική Έκδοση ΘΟΚ:ΜΑΣΚΑ τχ.14, Μάρτιος-Απρίλιος

Οι υποψήφιοι στην κατηγορία Βραβείο Νέου Δημιουργού της Χρονιάς:

Κωνσταντίνα Ανδρέου, Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος

Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama), Μουσικός, Performer

Άγγελος Χατζημιχαήλ, Ηθοποιός

●Κριτική Επιτροπή των Βραβείων Θεάτρου ΘΟΚ για το έτος 2022

Πρόεδρος

Αντιγόνη Παπαφιλίππου, Πρόεδρος ΔΣ ΘΟΚ

Μέλη

Κυριακή Αργυρού, Θεατρολόγος ΘΟΚ

Μαρία Καυκαρίδου, Θεατρολόγος, φιλόλογος

Γιώργος Παπαγεωργίου, Συνθέτης

Θανάσης Φωτίου, Δημοσιογράφος

●Συντελεστές τελετής

Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής

Κείμενα: Βαλεντίνος Κόκκινος

Χορογραφία: Φώτης Νικολάου

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Μουσική: Μαρία Σπίβακ

Styling: Orestis Lazouras

Επί σκηνής: Φώτης Νικολάου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Πολυξένη Σάββα, Έλενα Καλλινίκου,

Αντωνία Χαραλάμπους, Γιάννης Οικονομίδης

Παραγωγή Βίντεο/ Μοντάζ: Volume Films

Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης

Ηχοληψία: Γιώργος Χριστοφή

Χειρισμός προτζέκτορα: Γιάγκος Χατζηγιάννης

Συντονισμός/Οργάνωση: Μαρία Ευσταθίου, Άνδρη Διαμαντίδου

Την τελετή θα καλύψει σε απευθείας μετάδοση το ΡΙΚ 2.

Η τελετή είναι ανοιχτή στο κοινό.

Απαραίτητη η τηλεφωνική προκράτηση θέσεων.

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

4493346522564641 ΒΡΑΒΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΘΟΚ 2022 (1)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ