«Το κράτος του Ττόφαλλου» («Ττόφαλλος ο Κλωναρίτης»)

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.4.2023
Tο Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία του Μιχάλη Πιτσιλλίδη, «Το κράτος του Ττόφαλλου» («Ττόφαλλος ο Κλωναρίτης»), σε σκηνοθεσία Βασίλη Μιχαήλ.

Η ιστορία του έργου διαδραματίζεται σε ένα πολύ μικρό χωριό, το Κλωνάρι, τη δεκαετία του 1960. Το χωριό, παραμελημένο από την κυβέρνηση, προσπαθεί να βρει το δίκιο του. Με ηγέτη τον Ττόφαλλο, οι Κλωναρίτες κάνουν διαδηλώσεις για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όταν βλέπουν πως κανείς δεν τους λαμβάνει υπόψη, ο Ττόφαλλος αποφασίζει πως πρέπει να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος. Αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος και μαζί με την προεδρίνα και τους υπουργούς του αρχίζει να σχεδιάζει το μέλλον του «κράτους» του Κλωναρκού. Σύντομα όμως, λόγω των παράλογων αποφάσεων τους, η οικονομία αρχίζει να πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να εξεγερθούν. Τότε ο Ττόφαλλος με την αυτοπεποίθηση του αλάθητου εξουσιαστή, τους πείθει ότι προβλήματά τους θα λυθούν μόνο εάν κηρύξουν πόλεμο στο γειτονικό χωριό…

4512195345778854 A079

4512195511005275 A072

Ο βραβευμένος και πολυαγαπημένος συγγραφέας Μιχάλης Πιτσιλλίδης, σφράγισε με το έργο του την κυπριακή δραματουργία, σκιαγραφώντας μέσα από τα έξυπνα και διασκεδαστικά κείμενα του γεγονότα είτε αυτοβιογραφικά, είτε που αφορούσαν σε στιγμές της καθημερινής ζωής της κυπριακής κοινωνίας.

Στο «Κράτος του Ττόφαλλου» «χτίζει» ένα γεμάτο χιούμορ έργο, με ζωντανούς χαρακτήρες και χυμώδεις κωμικές σκηνές με σκοπό να αναδείξει πικρές αλήθειες για την πλεονεξία μας, τη μεγαλομανία και την τυφλή υπακοή μας στις ουτοπικές προτάσεις και επιζήμιες πρακτικές της εξουσίας για την επίλυση σημαντικών προβλημάτων.

Δεκαετίες αργότερα, τα λόγια του Μιχάλη Πιτσιλλίδη παραμένουν επίκαιρα και εξακολουθούν να μας φωτογραφίζουν ως λαό πολύ εύστοχα: «…Με τον “Ττοφαλλον τον Κλωναρίτην” επιχειρώ να σατιρίσω τον εγωκεντρισμό, την αφέλεια και την ευπιστία που μας χαρακτηρίζει σαν λαό. Με αυτά μας τα ελαττώματα, σαν άτομα καταντούμε συχνά παράλογοι, με τις υπερβολικές αξιώσεις μας και, σαν λαός, πορευόμαστε χωρίς συναίσθηση του νανισμού μας. Αρκεί για μας η ρητορεία κάποιου μεγαλόστομου ηγέτη, για να παρασυρθούμε σε περιπέτειες με ουτοπιστικούς στόχους. Εξαιτίας αυτών των ελαττωμάτων, αδυνατούμε να αξιοποιήσουμε τα εφικτά κυνηγώντας τα ανέφικτα. Την γνώμη αυτήν σχημάτισα συν-υποφέροντας με τον λαό μας, εμπειρικά, τις ολέθριες συνέπειες των ελαττωμάτων μας και από αυτήν την θλιβερή εμπειρία εμπνεύστηκα τον μύθο του έργου…»

4512195816321797 A046

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Βασίλης Μιχαήλ

Σκηνικά / Κοστούμια: Στέφανος Αθηαινίτης,

Μουσική: Σάββας Σάββα

Ερμηνεία Τραγουδιών: Μιχάλης Τερλικκάς

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Χαραλάμπους,

Βοηθός Σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου

Φωτογραφίες: Χρίστος Τσεκούρας

Τrailer: Χάρης Αριστείδου

Σχεδιασμός Αφίσας και Προγράμματος Παράστασης: Μάριος Χριστοφορίδης

Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason

Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος

Συμμετέχει: Νίκος Δάιος

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Σπύρος Γεωργίου, Χάρης Πισίας, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μουσουλιώτη, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννα Μαραγκού, Νικόλας Κουρουζίδης.

4512196040126898 ΤΤΟΦΑΛΛΟΣ poster a3 final

ΠΡΕΜΙΕΡΑ: Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου - Σάββατο, 29 Απριλίου 2023 στις 8.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Κεντρική Σκηνή Σατιρικού Θεάτρου - Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.00 μ.μ. (Μέχρι 28 Μαΐου)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 85’

ΕΙΣΟΔΟΣ: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: www.soldoutticketbox.com

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: Σατιρικό Θέατρο (22312940 & 22421609)

EMAIL: ~satiriko.tameio@cytanet.com.cy

ΧΟΡΗΓΟΙ:

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Χορηγός Παράστασης: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ

Χορηγός: HYUNDAI CYPRUS

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΟΜΕGA CHANNEL & ΔΡΟΜΟΣ 100,5

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

«Θέατρο και Έφηβοι» | Masterclass με την Σοφία Βγενοπούλου

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης