«Ο Επιθεωρητής» στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.6.2023
Στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου, στις 12 Ιουνίου, στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο.

Η Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων Ανοικτού Σχολείου Δήμου Στροβόλου παρουσιάζει την παράσταση «Ο Επιθεωρητής», σε σκηνοθεσία / διδασκαλία Νάσιας Κελεπέσιη και φωτισμούς / μουσική Ορέστη Μίνου.

Η παράσταση ανεβαίνει στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Θεάτρου του Δήμου Στροβόλου, στις 12 Ιουνίου, στις 20.30, με ελεύθερη είσοδο.

Περίληψη έργου

Σε μια επαρχιακή πόλη στα βάθη της Ρωσίας, οι αρχές του τόπου νομίζουν από παρεξήγηση πως ο νεαρός Χλιεστακόφ είναι ο αναμενόμενος κρατικός Επιθεωρητής από την πρωτεύουσα. Όταν τον επισκέπτονται αρχίζουν να επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές πανδαιμόνιο από κολακείες, αλληλοκατηγορίες και αυτοεξευτελισμούς. Στην καλοκουρδισμένη αυτή φάρσα στηλιτεύεται η διαφθορά του λαού από την Εξουσία και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όσο μεγαλώνει η κρατική απολυταρχία, τόσο μικραίνει η συνείδηση του ανθρώπου.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Αγαπητέ» Επιθεωρητή,

Από τη στιγμή που πάτησες το πόδι σου στην θεατρική μας ομάδα έφερες αναστάτωση και φόβο. Η ομάδα μου όμως δεν μασάει. Και μπροστά στις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσει για να κατορθώσει να φέρει για άλλη μια χρονιά επί σκηνής τον καλύτερο της εαυτό, αυτή πάλεψε με την αγάπη της για θέατρο. Φέτος αντιμετωπίσαμε ένα έργο κλασσικό μα συνάμα τόσο διαχρονικό. Ένα έργο κωμικό που όμως κάνεις δεν γελάει, γιατί δυστυχώς αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, όχι μόνο του τότε μα και του σήμερα, και όχι μόνο στη Ρωσία, μα παντού στον κόσμο. Ένα έργο που αποδεικνύει πόση βρωμιά υπάρχει στον κόσμο και πόσο εύκολα η εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο. Δεν αλλάζει τίποτα όμως με την σιωπή. Φωνάξτε δυνατά για το δίκαιο. Και να είστε πολλοί, μαζί. Η φωνή του λαού είναι δυνατή μόνο όταν ο λαός είναι ενωμένος κι όταν ο άνθρωπος δεν φοβάται. Γι’ αυτή την αλλαγή παίζουμε απόψε και εμείς θέατρο. Γι’ αυτή την αλλαγή φωνάζουμε με τον δικό μας τρόπο, για να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί μόνο ένας θαρραλέος έμπορος ή μια απελπισμένη γριά ή μια μάνα που έχασε το παιδί της σε ένα τρένο που συγκρούστηκε καταλάθος, ή μια νεαρή που κακοποιήθηκε ή μια γυναίκα που έχασε τη δουλειά της και την θέση της πήρε ένας ανίκανος συγγενής ή φίλος κάποιου υψηλόβαθμου. Αρκεί μόνο μια φωνή για να ακολουθήσουν κι άλλες μετά και να υπάρξει εκείνη η στιγμή που θα αλλάξει τον κόσμο.

Κύριε Επιθεωρητή,

Να προσέχετε. Έρχεται η ώρα της αλλαγής.

Νάσια Κελεπέσιη

4555494032404524 Φεστιβάλ Θεάτρου - Επιθεωρητής 1

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

GRis Festival: Η Ελλάδα του Σήμερα στη Λευκωσία

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ

«Ο Επιθεωρητής» του Γκόγκολ | Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ