"Λυσιστράτη": Δύο πρόσθετες παραστάσεις στη Λευκωσία

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 16.6.2023
Την Τρίτη 18 & την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.

ΘΟΚ: Καλοκαίρι 2023

"Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Μάριου Μεττή.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για την καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία Μάριου Μεττή, που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’. Λόγω μεγάλης προσέλευσης θεατών και αυξημένης ζήτησης, θα δοθούν δύο πρόσθετες παραστάσεις στη Λευκωσία, την Τρίτη 18 & την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023.

Αναλυτικά, οι παραστάσεις σε Λευκωσία και στις άλλες πόλεις:

Λευκωσία - Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄

- Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

- Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα ελληνικά)

- Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

- Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

- Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Δερύνεια - Δημοτικό Αμφιθέατρο

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Λεμεσός - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

- Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023

- Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 (υπέρτιτλοι στα αγγλικά και τουρκικά)

Πάφος - Αρχαίο Ωδείο

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Λάρνακα - Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο

Σάββατο 22 Ιουλίου 2023 (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λάρνακας 2023)

-> Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00.

4561514686194869 ΘΟΚ-Καλοκαίρι 2023-Λυσιστράτη

Μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού πολέμου, μια Αθηναία επιλέγει να χρησιμοποιήσει το πιο «αποτελεσματικό» όπλο που έχει στη διάθεσή της για να τελειώσουν οι εχθροπραξίες. Συγκαλεί μια σύνοδο γυναικών από τις πόλεις της Ελλάδας και όλες μαζί αποφασίζουν να ξεκινήσουν αποχή από την ερωτική πράξη, μέχρι να πείσουν τους άντρες να σταματήσουν τον πόλεμο.

Στη Λυσιστράτη, το πιο αντιπολεμικό και ίσως πιο τολμηρό αριστοφανικό έργο, παιγμένο στα Λήναια το 411 π.Χ., ακούγεται με ένταση μια τελευταία, κατεπείγουσα έκκληση για πολιτική δράση εν μέσω της κρίσης που περνά η Αθήνα από την έναρξη του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί με μαεστρία όλα τα δόκιμα εργαλεία της κωμωδίας, με κορυφαίο το ερωτικό σκώμμα, που προκαλεί και δοκιμάζει τον θεατή, προτάσσοντας επί της ουσίας τη γυναικεία ευαισθησία και διορατικότητα σε αντιπαράθεση με την κυνική και εντέλει αποτυχημένη στρατηγική των ανδρών, που μονοπωλούν την εξουσία.

Ο σκηνοθέτης Μάριος Μεττής φωτίζει τον αθυρόστομο λόγο και την έντονη ερωτική διάθεση των χαρακτήρων του έργου και οργανώνει, σε συνεργασία με ένα σημαντικό σύνολο συντελεστών και ηθοποιών, μια ευφρόσυνη και προκλητική παράσταση, ανασυνθέτοντας τον κόσμο του Αριστοφάνη με την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του. Στον ομώνυμο ρόλο η Χριστιάνα Αρτεμίου.

Ταυτότητα παράστασης

Mετάφραση: Κώστας Ταχτσής

Σκηνοθεσία - Κείμενο παράστασης: Μάριος Μεττής

Σκηνικά: Αλέξης Βαγιανός

Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου

Μουσική - Μουσική διδασκαλία - Μουσικός επί σκηνής: Αναστασία Δημητριάδου (Nama Dama)

Χορογραφία - Κίνηση: Εύα Καλομοίρη

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Κολοκοτρώνης

Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ

Παίζουν: Ριάνα Αθανασίου, Κωνσταντίνος Ανδρονίκου, Χριστιάνα Αρτεμίου, Γρηγόρης Γεωργίου, Μαντώ Γιαννίκου, Μάριος Ζαρδαβάς, Στέλιος Καλλιστράτης, Άνθη Κάσινου, Γιώργος Κυριάκου, Άντρεα Μαύρου, Γιάννης Μίνως, Αθηνά Μουστάκα, Λοΐζος Παπαγεωργίου, Θέμις Ππόλου, Ελένη Σιδερά, Κώστας Τέκκης, Κωνσταντίνος Τσίτσιος.

Στην παράσταση χρησιμοποιούνται αποσπάσματα από λαϊκά γαμοτράγουδα της συλλογής "Αντρικά Μουνάτα". Ευχαριστίες στον εκδότη και επιμελητή Γιώργο Μελίκη για την ευγενική παραχώρηση. Ευχαριστίες στον Λοΐζο Παπαγεωργίου για τη βοήθειά του στις χορογραφίες της παράστασης.

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών. Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτραπεί μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.

Πληροφορίες / Εισιτήρια: www.thoc.org.cy, https://tickets.thoc.org.cy, Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, 77772717 (Τρίτη - Σάββατο, 10:00 - 13:30 & 16:00 - 18:00)

Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Φοίνισσες» του Ευριπίδη | Επανεξέταση της τραγωδίας, του πολέμου

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη | Επανεξέταση της τραγωδίας, του πολέμου

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη | Επανεξέταση της τραγωδίας, του πολέμου

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη

Φοίνισσες και Φοινίκη