Παράθυρο logo
"Βάκχες" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας
Δημοσιεύθηκε 18.07.2023 10:18
"Βάκχες" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο Ουγγαρίας

Στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2023

Ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος Έλληνας σκηνοθέτης, Θεόδωρος Τερζόπουλος, σκηνοθετεί τις "Βάκχες" του Ευριπίδη, μια από τις πιο αινιγματικές τραγωδίες της αρχαιοελληνικής γραμματείας, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας με ένα αξιόλογο επιτελείο Ούγγρων ηθοποιών.

Η ουγγρική παραγωγή παρουσιάζεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Φεστιβάλ για δύο παραστάσεις, στις 29 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στις 31 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’.

Στις Βάκχες, ο Ευριπίδης εξιστορεί την κάθοδο του Διόνυσου στη Θήβα προκειμένου να επιβάλει τη λατρεία του, τη βακχεία. Ο βασιλιάς Πενθέας αρνείται να την αποδεχτεί και ο Διόνυσος τον εκδικείται. Υπό την επήρεια της ένθεης μανίας, ο Πενθέας βρίσκει φρικτό θάνατο στις κορυφές του Κιθαιρώνα, με τη μητέρα του, Αγαύη, να έχει συντελέσει –ενόσω ήταν σε παραφορά– το φοβερό έγκλημα. Ο Διόνυσος εδραιώνει τη θρησκεία του, ανακοινώνοντας τη φριχτή τύχη της βασιλικής οικογένειας.

Ο μεγάλος δεξιοτέχνης του θεάτρου, Θεόδωρος Τερζόπουλος, με την αδιασάλευτη -εδώ και δεκαετίες- διεθνή θεατρική παρουσία, παρουσιάζει την έκτη κατά σειρά σκηνοθετική προσέγγισή του στις Βάκχες. Μέσω της περίφημης Μεθόδου του, καταθέτει άλλη μια θεατρική, πολιτική και μεταφυσική πρόταση, απογειώνοντας το κείμενο του Ευριπίδη αλλά και τη σκηνική πράξη.

«Η σύγκρουση μεταξύ Διόνυσου και Πενθέα, είναι αυτή μεταξύ ενστίκτου και λογικής, που όταν κανένα από τα δύο δεν μπορεί να μετριαστεί, τότε οι συνέπειες για τους ανθρώπους είναι ολέθριες».

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

"ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη - ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Σάββατο, 29 Ιουλίου │ Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Δευτέρα, 31 Ιουλίου │ Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 12 ετών

Διάρκεια: 90 λεπτά

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00 │ Προσέλευση στο θέατρο πριν τις 20:15

Πώληση εισιτηρίων:

- Ηλεκτρονική αγορά: SOLDOUT TICKETS

- Σημεία πώλησης εισιτηρίων: Καταστήματα STEPHANIS παγκύπρια και Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο

Τιμές εισιτηρίων: €12 κανονικό │ €8 μειωμένο (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)

Πληροφορίες: 7000 2414 │ www.greekdramafest.com

 

 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

"ΒΑΚΧΕΣ" του Ευριπίδη - ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Μετάφραση: Gábor Devecseri

Διασκευή / Δραματουργία: András Kozma

Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια / Σχεδιασμός φωτισμών: Θεόδωρος Τερζόπουλος

Μουσική σύνθεση: Παναγιώτης Βελιανίτης

Συνεργάτης σκηνοθέτης: Σάββας Στρούμπος

Βοηθός σκηνοθέτη: Gábor Vida

Διερμηνέας: Παναγιώτα Λότσου

Υποβολέας: Anikó Sütő

Οδηγοί σκηνής: István Lencsés, Krisztián Ködmen.

Διανομή:

Διόνυσος: Roland Bordás

Πενθέας: Péter Herczegh

Αγαύη: Nelli Szűcs

Κάδμος: Ádám Schnell

Τειρεσίας: József Szarvas

Αγγελιοφόρος Α’ (Βοσκός): Martin Mészáros

Αγγελιοφόρος Β’ (Φύλακας): József Varga

Χορός, Γυναίκες του Παλατιού, Θρηνωδοί: φοιτητές υποκριτικής του Τμήματος Καλών τεχνών των Rippl-Rónai University και Szent István University - Battai Lili Lujza, Bognár Bence János, Duma Kata, Ionescu Raul Gabriel, Jakab Tamás, Juhász Péter, Kerék Benjámin Dominik, Kiss Anna Gizella, Krauter Dávid Róbert, Mikita Dorka Júlia, Polyák Anita, Puskás Balázs Ákos, Séra Dániel, Sipos Ilka, Soós Anett, Wettstein Márk, Winkler Tamás Ábel.

Tags