«The Hitchcock effect»  στο Σατιρικό Θέατρο

Δημοσιεύθηκε 20.10.2023
Μία παράσταση, που σε μετάφερει στο πρώτο lockdown της πανδημίας την άνοιξη του 2020, παρουσιάζεται στην αίθουσα Παντελής Κούρος μέχρι και τις 29 Οκτωβρίου

Το Σατιρικό θέατρο συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια δημιουργικής πορείας και καλλιτεχνικής προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου και ανεβάζει το ψυχολογικό θρίλερ «The Hitchcock Effect» («Το Φαινόμενο Χίτσκοκ»), σε σενάριο Φρίξου Μασούρα και σκηνοθεσία Ανδρέα Κυριάκου.

Το έργο

Το «The Hitchcock Effect» είναι εμπνευσμένο από το «Rear Window» («Σιωπηλός Μάρτυς») του Jοhn Michael Hayes και την κινηματογραφική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, ένα αριστούργημα το οποίο εξερευνά θέματα συνεχούς παραβίασης της ιδιωτικότητας, αστικής απομόνωσης και κοινωνικής αποσύνδεσης, όπως και τη λεπτή γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και αντίληψης. Μέσα από τον χαρακτήρα ενός φωτογράφου σε αναπηρικό αμαξίδιο ο οποίος περνάει τις μέρες του κατασκοπεύοντας τους γείτονές του, ο Χίτσκοκ θέτει στην ταινία του σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την εμμονή μας να παρακολουθούμε τους άλλους και τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης περιέργειας.

Σήμερα με την ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, της ριάλιτι τηλεόρασης και των τεχνολογικών μέσων, ο εθισμός μας στη παρακολούθηση της ζωής των άλλων μέσα από τις οθόνες μας και η απουσία αμφισβήτησης αυτού που αντιλαμβανόμαστε ως αληθινό, έχουν πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε μια εποχή ψεύτικων ειδήσεων, το μήνυμα του

«The Hitchcock Effect» είναι πιο κρίσιμο από ποτέ: πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να αμφισβητούμε αυτά που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε και να αναζητούμε την αλήθεια.

4670219538810722 image

Η παράσταση

Η διασκευή της ταινίας σε μεταφέρει στο πρώτο lockdown της πανδημίας την άνοιξη του 2020. Λευκωσία. Οι δρόμοι της πρωτεύουσας είναι αχαρακτήριστα βουβοί λόγω της σκληρής και απάνθρωπης καραντίνας που έφερε μαζί του ο κορονοϊός. Η Ειρήνη, μια βραβευμένη και θαρραλέα φωτογράφος εμπόλεμων ζωνών, ορίζεται σαν στενή επαφή και αναγκάζεται να κλειδωθεί στο διαμέρισμα της για μια εβδομάδα. Εξαρτημένη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την τεχνολογία για να μπορεί να ακολουθήσει τόσο τα παγκόσμια δρώμενα αλλά και τη ζωή φίλων και συναδέλφων της, η Ειρήνη κάνει κάτι το οποίο δεν φανταζόταν ποτέ πως θα έκανε: κοιτάζει έξω από το παράθυρο του διαμερίσματος της. Αυτό που ανακαλύπτει είναι ένας ολόκληρος κόσμος στα γύρω παράθυρα και κτήρια, γεμάτος με έντονους και ενδιαφέροντες χαρακτήρες αλλά… και ένα μυστήριο.

Με τις γνώσεις της, τη βοήθεια του έξω κόσμου και με τις ευλογίες της τεχνολογίας η Ειρήνη θα προσπαθήσει να εξιχνιάσει το μυστήριο αυτό ενώ ταυτόχρονα θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα διλήμματα που βρήκαμε όλοι μπροστά μας κατά την διάρκεια των δυο «χαμένων» χρόνων του 2020 και 2021. Μαγειρεύεις ή απλά παραγγέλνεις; Παραβιάζεις τους κανόνες της καραντίνας για να δεις με τα μάτια σου αυτά που θέλεις, ή εμπιστεύεσαι τα μάτια, και τα κινητά, άλλων; Βασίζεσαι σε άλλους εκεί έξω, ή αρκείσαι με αυτά που έχεις γύρω σου εντός τεσσάρων τειχών;

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα, η τηλεδιάσκεψη έχει ήδη ξεκινήσει. Τικ, τοκ, τικ, τοκ.

Στην παράσταση του Σατιρικού θεάτρου, η οποία θα έχει έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, τεχνολογία και θέατρο θα συνυπάρξουν, προσφέροντας μια εμπειρία που με κάθε θέαση θα είναι διαφορετική, καθώς το κοινό θα μπορεί να επέμβει και «γράψει» την ιστορία που θα εκτυλίσσεται στη σκηνή, ψηφίζοντας μέσω κινητού τηλεφώνου για την εξέλιξη της πλοκής.Η εταιρία ανάπτυξης λογισμικού Pixel Actions θα αναπτύξει το εικονικό chat room της πρωταγωνίστριας – ώστε ο θεατής να έχει τη δυνατότητα για αλληλοεπίδραση μαζί της. Σκοπός να προσφερθεί μια αξέχαστη εμπειρία immersive-theatre, όπου το κοινό θα «βυθίζεται» στην ίδια την παράσταση, σπάζοντας έτσι τον τέταρτο τοίχο.

4670220309372638 image

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου
Σενάριο: Φρίξος Μασούρας
Σκηνικά/Κοστούμια: Ελένη Ιωάννου
Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Γιώργος Λάζογλου
Video Art: Άννα Φωτιάδου
Φωτογραφίες: Τάσος Κωνσταντίνου
Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Μάριος Χριστοφορίδης
Trailer Παράστασης: Χριστίνα Τρύφωνος
Ζωγραφική Εκτέλεση Σκηνικού: Martin Meason
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Χριστιανόπουλος
Πολεμικός Ανταποκριτής - Σύμβουλος: David Hands

Παίζουν(με Σειρά Εμφάνισης):
Πέννυ Φοινίρη, Μαρία Παπακώστα, Χριστόδουλος Μαρτάς και Βασίλης Μιχαήλ.

Οπτικογραφημένη εμφάνιση: Χάρης Πισίας, Αντρούλα Ηρακλέους, Γιόλα Κλείτου, Παναγιώτης Κυριάκου, Ανδρέας Ρόζου, Ιωάννα Μαραγκού, Ανδρέας Φυλακτού, Λευτέρης Σαλωμίδης, Φρίξος Μασούρας, Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης.

4670220479634666 image

Παραστάσεις: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 20,21,22 Οκτωβρίου 2023 & Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 26, 27, 28, 29 Οκτωβρίου 2023
Ώρα Έναρξης Παραστάσεων: 20.30
Διάρκεια Παράστασης: 90 λεπτά
Χώρος: Πάνω Σκηνή Σατιρικού Θέατρου (Αίθουσα Παντελής Κούρος)
Τιμή εισιτηρίου: €15 | €12 (μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι
Εισιτήρια: www.soldoutticketbox.com
Πληροφορίες/Εισιτήρια: ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 22312940 – 22421609 Ώρες Ταμείου: Τρίτη - Παρασκευή 11.30 - 13.30 και 18.00 - 20.00. Σάββατο: 11.30 - 13.30 και 18.30 - 21.00, Κυριακή 9.30 - 12.30 και 16.30 - 19.00. Email: satiriko.tameio@cytanet.com.cy www.satirikotheatro.com

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 18 ετών.
Η είσοδος σε άτομα 16 και 17 ετών θα επιτρέπεται μόνο με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.
Η πρόσβαση στην Πάνω Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου, ατόμων με κινητικά προβλήματα, γίνεται μέσω ανελκυστήρα, ο οποίος βρίσκεται στο φουαγιέ του θεάτρου.

Χορηγοί:
Μέγας Θεσμικός Χορηγός: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Χορηγός παράστασης: PIXEL ACTIONS
Χορηγός παράστασης: ΟΠΑΠ ΚΥΠΡΟΥ
Χορηγός: HYUNDAI CYPRUS
Χορηγοί: BARISTO ALL DAY BAR και PASTA STRADA
Χορηγός Επικοινωνίας: ΟΜΕGA CHANNEL
Χορηγός Επικοινωνίας: ΔΡΟΜΟΣ 100,5
Χορηγός Επικοινωνίας: BLACK LEMON TV
Χορηγός Επικοινωνίας: SPLASH SCREEN ENTERTAINMENT
Eυχαριστίες στις εταιρείες SYNERGIA MEDIA και CREW HOUSE MEDIA για την ευγενική παραχώρηση εξοπλισμού για την παράσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Για όλα φταίει η Κογκολέζα

Για όλα φταίει η Κογκολέζα

Για όλα φταίει η Κογκολέζα

Θέατρο ΡΟΗ | Συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Mostra στην Πορτογαλία

Θέατρο ΡΟΗ | Συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Mostra στην Πορτογαλία

Θέατρο ΡΟΗ | Συμμετέχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Mostra στην Πορτογαλία