Αλεπούδες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.4.2024
Γράφει ο θεατρολόγος και θεωρητικός/κριτικός θεάτρου Αλεξανδρος Δ.Παλαιολόγος

Ομολογουμένως… ένα αναπάντεχο αποτέλεσμα με βάση το ιστορικό των παραστάσεων της συγκεκριμένης θεατρικής ομάδας. Η θεματική του έργου βρίθει νοημάτων, συμβολισμών και προβληματισμών. Επίκαιρα και ενίοτε ουσιαστικά θέτουν τον θεατή σε θέση άμυνας, ταύτισης, ίσως και εξιλέωσης όσο το έργο εξελίσσεται και φτάνει στην κορύφωσή του με τη δολοφονία του ανιχνευτή, ο οποίος συμβολίζει την αλεπού, το κακό, τη δεισιδαιμονία, την καταπίεση που ασκούν η εξουσία, το κράτος, την προπαγάνδα και ό,τι οι άνθρωποι όλων των εποχών τείνουν να δαιμονοποιούν, μην μπορώντας να το διαχειριστούν. Η προπαγάνδα, η διαστρέβλωση της αλήθειας, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης και ο σκοταδισμός δεσπόζουν στο έργο. Και εντέχνως αναδύονται από τη σκηνοθέτη μέσα από το σκηνικό, τις ενδυματολογικές επιλογές, ακόμα και μέσα από το επί σκηνής ζωντανό υγρό στοιχείο. Το στοιχείο του πένθους και της απώλειας σπάει τον χωροχρόνο και γίνεται πανανθρώπινο, προσδίδοντας στο έργο μια μοναδική δυναμική.

Το έργο ανοίγει ο ήχος της βροχής. Ευρηματικό και ευφάνταστο αρχικά, εν συνέχεια ενοχλητικό αφού δεν επιτρέπει τη σωστή ακουστική στον χώρο. Εύστοχη η διανομή των ρόλων. Από την αρχή μέχρι το τέλος ο ηθοποιός που υποδύεται τον Σαμουήλ, έναν ομολογουμένως δύσκολο ρόλο αλλά με ξεκάθαρα κίνητρα, χαρακτηριζόταν από μια ρομαντική εσωτερικότητα που τον καθιστά συμπαθή στη συνείδηση των θεατών ακόμα και μετά την εγκληματική πράξη. Η σύζυγός του Ιουδίθ αποτελεί σύμβολο γυναικείας δύναμης και αντοχής. Αν και υπήρξε καλύτερη ερμηνευτικά σε άλλους ρόλους, η συγκεκριμένη ηθοποιός στάθηκε αξιοπρεπέστατα στις επιταγές του ρόλου αυτού.

Αξιοσημείωτη η ενσάρκωση του κεντρικού ρόλου του έργου παρά το νεαρό της ηλικίας του, καθώς ο ρόλος είναι κομμένος και ραμμένος στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου και του εκτοπίσματός του στη σκηνή. Δεξιοτεχνικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου περπατούσε σε τεντωμένο σχοινί μεταξύ φόβου, εξουσίας, καθήκοντος, συναισθημάτων, καταπίεσης, έλλειψης και παραλογισμού. Με υποκριτική δεινότητα άγγιξε τον ρόλο με τρυφερότητα και θάρρος αναδεικνύοντάς τον και φωτίζοντας τις λεπτές πτυχές της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του επίλεκτου ανιχνευτή, καθιστώντας τον από βασανιστή, σκληρό και αμείλικτο εκτελεστή διαταγών σε ένα εύθραυστο πλάσμα με ευαισθησίες και τραύματα. Ξενίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι κατά την υπόκλιση ο ρόλος-πυρήνας του έργου υποκλίθηκε πρώτος, πράγμα που δηλοί τη μη κατανόηση του έργου εις βάθος. Σχετικά αδύναμη σκηνοθετική γραμμή, ελαφρώς διπολική και εμφανώς μπερδεμένη, φωτίζοντας πολλές φορές δυσλειτουργικά νοήματα και καταστάσεις σκηνοθετικές και ερμηνευτικές.

Παρ' όλα ταύτα, υπήρχαν στιγμές απείρου κάλλους σκηνογραφικά με την εναλλαγή φωτισμών και την αίσθηση πραγματικού δάσους, κορμών δέντρων και φυλλωμάτων στο βάθος της σκηνής. Το σκηνικό λιτό αλλά και πλούσιο ταυτοχρόνως, ενώ ξαφνιάζει ευχάριστα το μάτι του θεατή η επιλογή της διάταξης του σκηνικού χώρου.

Εύστοχες οι μουσικές επιλογές, οι οποίες τέρπουν ευχάριστα τις σκηνές προσδίδοντας εντάσεις στην πλοκή και εντείνουν την ατμοσφαιρικότητα. Τηρουμένων των αναλογιών, η ομάδα παίρνει αναβάθμιση και συγκαταλέγεται στις παραστάσεις που έχουν κάτι να πουν και να δώσουν.


Συντελεστές

Μετάφραση: Γιώργος Χατζηνικολάου

Σκηνοθεσία / Κοστούμια: Ευαγγελία Ονουφρίου

Σκηνικά: Κώστας Κωνσταντίνου, Ευαγγελία Ονουφρίου

Μουσική: Μάριος Χριστοφόρου

Φωτιστικός σχεδιασμός και εκτέλεση: Μιχάλης Πατσιάς

Βοηθός σκηνοθέτη: Λουκία Πική

Μακιγιάζ: Άντρη Τσελεπή

Ειδικές αποστολές: Νικόλας Δημητρίου, Άντρη Τσελεπή

Ηθοποιοί: Νάγια Αναστασιάδου, Κώστας Κωνσταντίνου, Εύα Μιλτιάδου, Σταύρος Πέτρου

Σχεδιασμός αφίσας: Ξένια Πέτσα

Φωτογράφηση / trailer: Χρίστος Τσεκούρας

Προώθηση: Χρυστάλλα Αντωνίου Καϊάφα

Πληροφορίες

«Αλεπούδες» | Θεατρική ομάδα «Point To Contemporary Theater»

Επόμενες παραστάσεις: 05-08 Απριλίου 2024, ώρα 20.30.

Θέατρο: Wherehaus 612 [Μιχαήλ Κουσουλίδη 5, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία].

Τιμή εισιτηρίου: 15 ευρώ / 12 ευρώ (μαθητές, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι, στρατιώτες, πολύτεκνοι).

Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/en/tickets/theater/alepoudes/

Για περισσότερες πληροφορίες: 99122552, 99588103, 96160400


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Το κενό αυτοπροσώπως»

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

«Free Palestine, Stop the genocide» φώναξε πλήθος κόσμου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας (βίντεο)

Άστεγος ο θίασος του θεάτρου «Σκάλα», τρέχουν να βρουν χώρους για τα «Θυμέλη»

Άστεγος ο θίασος του θεάτρου «Σκάλα», τρέχουν να βρουν χώρους για τα «Θυμέλη»

Άστεγος ο θίασος του θεάτρου «Σκάλα», τρέχουν να βρουν χώρους για τα «Θυμέλη»