Ανάκαμψη θέσεων εργασίας στον πολιτισμό σε ΕΕ και Κύπρο σύμφωνα με τη Eurostat, περισσότερες γυναίκες στον τομέα στην Κύπρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 5.10.2022
Συνολικά 7,36 εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα του πολιτισμού στην ΕΕ (3,7% του συνόλου των εργαζομένων) κατέγραψαν το 2021 δεδομένα της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με τη Eurostat, καθώς πανευρωπαϊκά βρισκόταν στα 7,35 εκατομμύρια το 2019, και στα 7,14 εκατομμύρια το 2020.

Στην Κύπρο, το 2021 καταγράφηκαν 14.900 εργαζόμενοι στον τομέα του πολιτισμού. Συγκριτικά, το 2019 είχαν καταγραφεί 14 χιλιάδες εργαζόμενοι, και το 2020 είχαν καταγραφεί 13.200 εργαζόμενοι.

Το ποσοστό των εργαζομένων στον πολιτισμό αυξήθηκαν σε 14 κράτη μέλη (μεταξύ τους και η Κύπρος, που βρίσκεται έβδομη στη σειρά των χωρών όπου καταγράφηκε αύξηση) το 2021 σε σύγκριση με το 2019, και μειώθηκε σε 13 κράτη μέλη.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Λετονία και τη Γαλλία (αύξηση 13%) και την Πορτογαλία (αύξηση 12%). Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Ρουμανία (μείωση 18%), τη Μάλτα (μείωση 11%) και το Λουξεμβούργο (μείωση 10%).

Όπως σημειώνεται, κατά το 2020 και το 2021 καταγράφηκε συνεχής ετήσια αύξηση στην εργοδότηση στον πολιτισμό στη Λετονία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Τσεχία και τη Λιθουανία.

Μείωση από χρόνο σε χρόνο καταγράφηκε στην Εσθονία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Μάλτα και τη Ρουμανία.

Η Κύπρος ήταν μια από τις χώρες όπου σημειώθηκε πτώση στην εργοδότηση στον πολιτισμό μεταξύ 2019 και 2020 (μείωση λίγο πάνω από το 5% περίπου) και αύξηση μεταξύ 2020 και 2021 (αύξηση λίγο πάνω από το 5% περίπου)

Σημειώνεται ότι βάσει του ορισμού της Eurostat στους εργαζόμενους στον πολιτισμό περιλαμβάνονται επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό στον τομέα του πολιτισμού (π.χ. χορευτής/χορεύτρια ή δημοσιογράφος), επαγγέλματα που δεν σχετίζονται με τον πολιτισμό στον τομέα του πολιτισμού (π.χ. λογιστής/λογίστρια σε εκδοτικό οίκο), ή επαγγέλματα που σχετίζονται με τον πολιτισμό που εργάζονται εκτός του τομέα (π.χ. σχεδιαστής που εργάζεται στην αυτοκινητοβιομηχανία).

Περισσότερες γυναίκες από ότι άντρες στον πολιτισμό στην Κύπρο

Τα στοιχεία της Eurostat καταγράφουν επίσης αύξηση στο ποσοστό γυναικών που εργάζονται στον τομέα του πολιτισμού στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Στην Κύπρο το ποσοστό των γυναικών ήταν διαχρονικά υψηλότερο ή μικρότερο με μικρή διαφορά από αυτό των αντρών.

Το 2011 συνολικά 3,63 εκατομμύρια άντρες και 3 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ εργάζονταν στον συγκεκριμένο τομέα (55% έναντι 45%). Το 2021, το κενό μεταξύ των δύο φύλων στον τομέα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, καθώς στον πολιτισμό εργάζονταν 3,76 εκατομμύρια άντρες και 3,60 εκατομμύρια γυναίκες (51% έναντι 49%).

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων σημείωσε διαφοροποιήσεις σε επίπεδο κρατών μελών, ενώ οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άντρες στον τομέα του πολιτισμού σε 14 χώρες, μεταξύ τους και η Κύπρος.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά για τις γυναίκες το 2021 καταγράφηκαν στην Εσθονία (63%), τη Λιθουανία (61%) και τη Λετονία (58%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιταλία (44%) και τη Μάλτα (30%).

Στην Κύπρο το 2021 εργάζονταν στον τομέα του πολιτισμού 6.600 άντρες και 8.300 γυναίκες (44% έναντι 56%).

Του Γιώργου Κακούρη /ΚΥΠΕ/ΓΚ/ΑΓΚ

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Στο η-Διαβούλευση το Καθεστώς του Καλλιτέχνη - Πώς να συμμετάσχετε

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Είναι στον προεκλογικό ο πολιτισμός;

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης