Η φωτογράφος αρχιτεκτονικής Μαρία Ευθυμίου με μόνιμη παρουσία σε εκδόσεις στην Ελλάδα και με δημοσιεύσεις από τη Βραζιλία μέχρι τη Νότιο Κορέα μιλάει σε συνέντευξή της στο «Π» για την πορεία της, για τον ενθουσιασμό της βλέποντας ένα κτήριο, αφού είναι το «μοντέλο» της, αλλά και για τον στόχο της που είναι να το αποτυπώσει όσο πιο καλά γίνεται. Όσο για την αγαπημένη της φωτογράφιση η Μαρία Ευθυμίου ανέφερε πως είναι δύσκολο να απαντήσει αφού κάθε χρόνο προκύπτουν νέα αξιόλογα έργα, οπόταν η λίστα των αγαπημένων αυξάνεται.
Τι ορίζουμε ως αρχιτεκτονική φωτογραφία;
Είναι η φωτογραφική αποτύπωση ενός αρχιτεκτονήματος. Αυτό μπορεί να είναι μια κατοικία, ένα πολυώροφο κτήριο ή ακόμη και μια γέφυρα. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι εσωτερικοί χώροι, όχι μόνο οι εξωτερικοί.
Πώς ξεκίνησες και ποιες οι αρχικές σου επιρροές;
Από μικρή ζωγράφιζα και γενικά δημιουργούσα, είτε σε μια κόλλα χαρτί είτε πάνω σε έναν τοίχο του σπιτιού που μου «παραχώρησε» για καμβά η μαμά μου (η συμφωνία μας ήταν μόνο γι’ αυτόν τον τοίχο!). Αργότερα με το που έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου μία από τις φωτογραφικές της μηχανές (τότε με φιλμ), απλά ξεκίνησε η μεγάλη αγάπη που έχω για την τέχνη της φωτογραφίας. Γιατί αρχιτεκτονική; Γιατί η μαμά (αρχιτέκτονας στο επάγγελμα) με μύησε από παιδί στον κόσμο του design και της αρχιτεκτονικής και έκτοτε έχω μια ιδιαίτερη αγάπη προς αυτούς τους κόσμους.
Σπουδές;
Αποφοίτησα από το University for the Creative Arts του Surrey με πτυχίο στη φωτογραφία. Σε όλα τα χρόνια των σπουδών μου, δοκίμασα διάφορα στυλ φωτογραφίας αλλά πάντα είχα μια ροπή προς τη φωτογραφική αποτύπωση αντικειμένων (still life photography), χώρων και κτηρίων (architectural photography). Με την επιστροφή μου στην Κύπρο το 2011, αποφάσισα να ειδικευτώ αποκλειστικά στην αρχιτεκτονική φωτογραφία και έτσι ίδρυσα το Creative Photo Room γιατί ήθελα ένα brand για να με εκπροσωπήσει. Με την πάροδο των χρόνων άρχισα με μεγάλη αφοσίωση να αναπτύσσω το δικό μου προσωπικό στυλ, το οποίο είναι πλέον αναγνωρίσιμο. Επίσης είμαι visiting tutor στο Neapolis University όπου διδάσκω αρχιτεκτονική φωτογραφία στους φοιτητές αρχιτεκτονικής.
Συνήθως τι φωτογραφίζεις;
Από ιδιωτικές κατοικίες και διαμερίσματα μέχρι και ουρανοξύστες. Εργασιακούς χώρους, πολυχώρους, ξενοδοχειακές μονάδες, χώρους εστίασης κ.λπ. Γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με αρχιτεκτόνημα και χρειάζεται φωτογραφική κάλυψη για σκοπούς προώθησης.
Είσαι από την Πάφο, αλλά καλύπτεις όλη την Κύπρο;
Ναι φυσικά! Έχω όντως ως βάση μου την Πάφο, αλλά εννοείται πηγαίνω σε όλες τις πόλεις ανάλογα με τις ανάγκες της φωτογράφισης. Όπως λέω συχνά, το αυτοκίνητο είναι το δεύτερό μου σπίτι, έτσι είναι η φύση αυτής της δουλειάς!
Τι σε ενθουσιάζει βλέποντας ένα κτήριο;
Με ενθουσιάζει το γεγονός ότι είναι το «μοντέλο» μου και ο στόχος μου είναι να το αποτυπώσω όσο πιο καλά γίνεται. Το ότι θα παίξω με τα στοιχεία τις φύσης (φυσικό φωτισμό) και το ότι θα κινηθώ εγώ γύρω του, μέσα του, για να βρω τις σωστές γωνίες και τα key elements που το αντιπροσωπεύουν. Είναι ένα τρισδιάστατο «αντικείμενο» και πρέπει να το μεταφέρω στη δισδιάστατη μορφή της φωτογραφίας. Με ενθουσιάζει η διαδικασία της «μελέτης» πριν από κάθε φωτογράφιση. Το να μάθω και να κατανοήσω το design του, την ιστορία του και τη λειτουργικότητά του.
Ένα κτήριο θεωρείται άψυχο ή έχει φωνή;
Ένα κτήριο έχει τρεις διαστάσεις. Μέσα σε αυτές υπάρχει και μια τέταρτη, ο άνθρωπος. Δεν θα έλεγα ότι είναι η ψυχή του, αλλά είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τον κάθε αρχιτέκτονα έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ χώρου (κτήριο) και χρήστη (άνθρωπος). Αν το δούμε πιο «ρομαντικά», όπως όλα τα κινήματα στις τέχνες, έτσι και στην αρχιτεκτονική, κάθε περίοδος/τάση είχε/έχει τη φωνή της, δηλαδή τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα.
Πόσο δύσκολη είναι η φωτογράφιση ενός κτηρίου;
Κάθε κτήριο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τις δικές του φωτογραφικές προκλήσεις, κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτηρίου, καθορίζονται και τα χρονικά πλαίσια στα οποία μπορεί να φωτογραφηθεί καλύτερα. Ο σωστός φωτισμός είναι το κύριο συστατικό για να αναδειχτούν σωστά οι όγκοι, το design καθώς και η λειτουργικότητα ενός κτηρίου. Όταν η φωτογράφιση αφορά αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους (για παράδειγμα ένα διαμέρισμα), πάλι παίζει ρόλο ο εξωτερικός/φυσικός φωτισμός στο να δώσει εκείνη τη «ζωντάνια» που αποζητούμε να δούμε σε έναν χώρο.
Μετά τη λήψη της φωτογραφίας τι γίνεται με την επεξεργασία της;
Αρχικά όλο το υλικό περνά από μια αυστηρή δαρβίνεια διαδικασία, δηλαδή ότι δεν θεωρείται «δυνατό κάδρο» ή δεν πληροί τις προδιαγραφές μου, τότε το διαγράφω. Εννοείται πως οι τελικές επιλεγμένες φωτογραφίες περνάνε από επεξεργασία (post production) πριν παραδοθούν στον πελάτη ως τελικό προϊόν.
Τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς;
Έχω δύο κύριες φωτογραφικές μηχανές (τις αποκαλώ my girls!) και μια γκάμα φακών όπου μου δίνουν αμέτρητες δυνατότητες πειραματισμού όταν βρίσκομαι on site. Εννοείται ευρυγώνιους φακούς για γενικές λήψεις και άλλους συγκεκριμένους φακούς για κοντινά πλάνα και λεπτομέρειες.
Θεωρείται πιο δύσκολη η αρχιτεκτονική φωτογραφία από άλλα είδη φωτογραφίας; και αν ναι γιατί;
Πιστεύω πως κάθε είδος φωτογραφίας έχει τις δικές του προκλήσεις και δυσκολίες και εννοείται χρειάζεται η εκμάθηση διαφορετικών τεχνικών γνώσεων για το καθένα. Στην αρχιτεκτονική φωτογραφία χρειάζεται ιδιαίτερη προσέγγιση. Συγκεκριμένα, έχεις να κάνεις με ένα πελατολόγιο το οποίο αποτελείται κυρίως από αρχιτέκτονες και developers. Και οι δύο θα αποζητήσουν διαφορετικό φωτογραφικό αποτέλεσμα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Στην ουσία, καλείσαι να αποτυπώσεις ένα κτήριο καθαρά σαν αρχιτεκτόνημα και την ίδια ώρα σαν ένα προϊόν ελκυστικό προς πώληση.
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις την αρχιτεκτονική ιστορία ενός κτηρίου, ώστε να κατανοήσεις τα στοιχεία που θέλεις να αναδείξεις;
Ναι ίσως σε κάποια κτήρια όπως π.χ. κάποια διατηρητέα, χρειάζεται να γνωρίζεις την αρχιτεκτονική τους ιστορία. Σε πιο μοντέρνα αρχιτεκτονήματα, απλά χρειάζεται μια προκαταρκτική συζήτηση με τον αρχιτέκτονα για να κατανοήσω το σκεπτικό πίσω από το design και την όλη αισθητική/λειτουργικότητα του project. Ας πούμε ότι είναι μία συνεργασία, ένα «πάντρεμα» της ιδεολογίας του αρχιτέκτονα και του δικού μου «ματιού» που δημιουργούν το τελικό φωτογραφικό αποτέλεσμα. Στόχος μου σε κάθε φωτογράφιση είναι να αποτυπώσω όσο καλύτερα γίνεται το έργο που έχω μπροστά μου.
Ποια είναι η αγαπημένη σου φωτογράφιση από το μέχρι στιγμής φωτογραφικό σου έργο;
Η αγαπημένη μου φωτογράφιση; Από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις! Έχω ένα top10 αλλά και πάλι μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να διαλέξω. Κάθε χρόνο προκύπτουν νέα αξιόλογα έργα οπόταν η λίστα των αγαπημένων αυξάνεται!