Πάμε μαζί στις Φοινικούδες

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.7.2013

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Η Λάρνακα κατά τη διάρκεια του Κατακλυσμού είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό υπάρχει για την κυπριακή ανθρωπογεωγραφία - όλοι είμαστε εκεί, ή τουλάχιστον κάποιοι σαν εμάς. Πολύ λίγοι δεν πήγαν ούτε μια φορά ή δεν θα πήγαιναν ποτέ στον Κατακλυσμό. Παρά την ξαφνική άνοδο του μοδάτου Μακένζυ, οι Φοινικούδες παραμένουν η κεντρική παραλία για τον μέσο Κυπραίο οικογενειάρχη - πέρα από τον Πρωταρά, πέρα από τις εναλλακτικές κατασκηνώσεις στην Πάφο και γενικότερα στα δυτικά της Λεμεσού. Είναι ίσως και ένα από τα λίγα σημεία που αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για τον μέσο μετανάστη [αυτόν χωρίς λεφτά, που δεν θέλουμε] και για τον πέραν του μέσου μετανάστη [αυτού με λεφτά, που θέλουμε, και για αυτό δεν τον λέμε "μετανάστη" αλλά "Ρώσο"]. Σύμφωνα μάλιστα με καλά διασταυρωμένες πηγές, αποτελεί δημοφιλή προορισμό και για τη μέση τ/κ οικογένεια μαζί με το άλλο μεγάλο χωνευτήρι του κυπριακού ονείρου, το Mall.


Την εικόνα όμως του τι κάνει τις Φοινικούδες ξεχωριστές, εμπνέοντας και το άσμα του μέγα αοιδού και γνωστού [αναμφίβολα, υπάρχει και φωτογραφία] Θεοδωράκη, την συμπληρώνει όσο τίποτε άλλο το τριήμερο του Κατακλυσμού. Ο Κατακλυσμός είναι ίσως το μόνο μέρος που δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την παιδική μας ηλικία, όπου μια φορά τον χρόνο μια λαοθάλασσα νιώθει ξανά την χαμένη χαρά του πανηγυριού. Και το λέω χωρίς καμία μετα-μοντέρνα χιπστερική ειρωνεία. Τα πανηγύρια του χωριού αναπαρίστανται και συνδυάζονται πλέον μαζικά όταν όλοι μαζί βρισκόμαστε στον Κατακλυσμό, τρώγοντας λοκμάδες, ακούγοντας τον ΛεΠα από την πλαστική καρέκλα δίπλα στο κύμα [και είναι απόλαυση ο άτιμος, ακόμα και τώρα] και παίζοντας καζαντί - και το επόμενο πρωί, ως μπόνους για όσους μπορούν να περάσουν το βράδυ στην περιοχή, πηγαίνουμε παραλία στον απόηχο του γενικευμένου πανικού της προηγούμενης νύχτας.


Αναρωτιέμαι κάποτε πώς μπορούμε, καθώς ψάχνουμε τρόπους αναζωογόνησης, να μην βλέπουμε και να μην εκμεταλλευόμαστε τα ήδη ζωντανά...


* Μόνο κάπως, κάπου να λυνόταν το πρόβλημα με τις κυκλοφοριακές προσβάσεις στο κέντρο της Λάρνακας κύριε Λουρουτζιάτη μου;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ