Revisiting Cyprus: ομφαλοσκόπηση

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 3.9.2012

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Η Κύπρος συμμετέχει φέτος στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας για 4η φορά. Στη φετινή, όπως και στη διοργάνωση του 2008, η κυπριακή συμμετοχή πρότεινε το θέμα του τουρισμού [2008: In Cyprus Relax, 2012: Revisiting Cyprus]. Θέμα της φετινής Μπιενάλε είναι το "Κοινό Έδαφος" [Common Ground]. Μια φράση κομμένη ραμμένη για την Κύπρο, η οποία απολαμβάνει μεν ένα σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουριστικού κύματος, αλλά έχει ξεμείνει και με το γ....ο κυπριακό πρόβλημα. "Ο τίτλος Κοινό Έδαφος έχει ένα ξεκάθαρα διπλό νόημα", αναφέρει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της φετινής μπιενάλε. "Μπορεί να τον ακούσεις σαν έκφραση στο ραδιόφωνο, 'συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό και αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κοινό έδαφος σε αυτό το θέμα'. Κάποια στιγμή πρέπει να υπήρξε κάτι σαν 'αυτό είναι το δικό μου έδαφος, εκείνο είναι το δικό σου και εδώ είναι το κοινό έδαφος'".
Ποια άλλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε -έστω σε μακέτα- αυτό το κοινό έδαφος και να το δουν διεθνή μάτια σύγχρονα, κόσμος πολύς και όχι κουστουμαρισμένοι κύριοι που μιλούν με πολιτικούς και οικονομικούς όρους. Ποια άλλη ευκαιρία συνεργασίας για να βρούμε το κοινό μας έδαφος;
Αντίθετα, για άλλη μία χρονιά ομφαλοσκοπούμε, περιορισμένοι στη βελτίωση της τουριστικής μας υποδομής, στην οποία "η αρχιτεκτονική μπορεί να συμβάλει", όπως υποστηρίζουν οι επιμελητές της φετινής κυπριακής συμμετοχής. Βεβαίως μπορεί να συμβάλει. Συζητήστε τα με τον ΚΟΤ και τις Εταιρείες Τουριστικής Ανάπτυξης.
Η αρχιτεκτονική στις κατά καιρούς Μπιενάλε έχω την εντύπωση πως σημαίνει πολύ περισσότερα. Ας φανταστούμε τον κόσμο αλλιώς. Κι ας παραμείνει ανεφάρμοστη η πρότασή μας. Ας φανταστούμε το κοινό έδαφος σε έναν τόπο "θκυο πιθαμές". Το κοινό έδαφος με τους γείτονες της ευρύτερης μεσογειακής και μεσανατολικής περιοχής. Παρακαλώ, αφήστε τον τουρισμό κατά μέρος. Η αρχιτεκτονική είναι τόσο πολλά περισσότερα.

+ Για τη φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, στην παρούσα έκδοση, σελ. 6

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ