Παράθυρο logo
Bitcoin: επανάσταση ή απάτη;
Δημοσιεύθηκε 16.12.2013 16:07
Bitcoin: επανάσταση ή απάτη;

@valia_kaimaki

Με τo Bitcoin δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Βλέπω καμιά φορά να το προτείνουν ως εναλλακτική της πιστωτικής ή του Pay Pal στις ηλεκτρονικές αγορές και μέχρι εκεί. Όταν όμως μια εταιρεία σαν την Ernst & Young ασχολείται με το θέμα, ήρθε μάλλον η ώρα να το δούμε πιο σοβαρά.
Το Bitcoin είναι ένα δίκτυο που επιτρέπει πληρωμές από τον ένα στον άλλο χρήστη, χωρίς να μεσολαβεί κεντρικά κάποιος. Βασίζεται στη φιλοσοφία peer-to-peer, η οποία έγινε γνωστή περισσότερο για το "κατέβασμα" μουσικής και ταινιών από τον ένα υπολογιστή στον άλλο. Σήμερα, ωστόσο, όλοι το περιγράφουν ως το "νόμισμα" του δικτύου.


Η ιδέα ξεκίνησε το 2009 από τον Σατόσι Νακαμότο, ο οποίος, όμως, εγκατέλειψε το πρότζεκτ ένα χρόνο αργότερα, χωρίς να αφήσει πολλές πληροφορίες για τον εαυτό του. Ούτε καν το όνομά του δεν ήταν αληθινό. Η εφαρμογή, πάντως, εξελίσσεται ακόμα από άλλους προγραμματιστές, αφού είναι ανοιχτή.
Και σιγά σιγά το Bitcoin έπιασε, αφού χρησιμοποιείται από δημοφιλείς υπηρεσίες online. Στις αρχές Σεπτεμβρίου υπολογίστηκε ότι η αξία όλων των bitcoins που κυκλοφορούσαν στο δίκτυο ξεπερνούσε τα 1,5 δισ. δολάρια, ενώ οι καθημερινές συναλλαγές είναι αξίας εκατομμυρίων. Έπιασε επίσης γιατί θεωρείται "εναλλακτικό" από την κοινότητα των χρηστών, γιατί παρακάμπτει τις τράπεζες και τις προμήθειές τους, γιατί είναι ασφαλέστερο αφού δεν περιλαμβάνει καθόλου στοιχεία για τον χρήστη.


Για να αγοράσει κάποιος bitcoins, ανταλλάζει πραγματικά χρήματα με την αντίστοιχη αξία bitcoins. Εκτός αν μπορεί να "εξορύξει" bitcoins λύνοντας μαθηματικά προβλήματα του δικτύου, αλλά αυτό ας το αφήσουμε καλύτερα στην άκρη (http://www.bitcoinmining.com για όσους αντέχουν).
Ωστόσο, όλο και περισσότεροι, και ανάμεσα σε αυτούς και ο Ρότζερ Ουίλις, αναλυτής της Ernst & Young, ανησυχούν για το φαινόμενο του αποπληθωρισμού που ελλοχεύει στο συγκεκριμένο σύστημα. Αφού ο αριθμός των bitcoins είναι μόνο 21 εκατ. είναι λογικό το εικονικό αυτό νόμισμα να γίνεται όλο και ακριβότερο. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένα ολόκληρο bitcoin, στις αρχές του χρόνου κόστιζε περίπου 12 ευρώ, ενώ σήμερα έχει φτάσει τα 640 ευρώ. Βέβαια, το ένα χωρίζεται σε 100 εκατ. υποδιαιρέσεις και η ισοτιμία καθορίζεται με βάση το millibitcoin (καθημερινές ισοτιμίες https://bitcoinaverage.com/#EUR). Αλλά απλώς γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο.


Ακόμα χειρότερα, μπορεί να παρακολουθούμε τη γέννηση μιας νέας χρηματοπιστωτικής "φούσκας", η οποία θα μπορούσε σύντομα να γνωρίσει την τύχη που είχαν άλλες "φούσκες" του ίντερνετ. Η φούσκα θα σκάσει όταν οι εισερχόμενοι (στην αγορά του Bitcoin) θα είναι λιγότεροι απ' αυτούς που θα επιθυμούν να βγουν απ' αυτή. Ίσως αυτός να είναι ο λόγος (ή ένας από αυτούς) που μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, μπλοκάρουν τη χρήση εφαρμογών Bitcoin. Ο άλλος είναι πως παρ' όλο που δεν έχει γίνει ακόμα κάτι συγκεκριμένο, κυκλοφορούν συνεχώς φήμες πως το σύστημα Bitcoin μπορεί και να απαγορευθεί. Υποψίες για συναλλαγές λαθρέμπορων ή εμπόρων ναρκωτικών, ξέπλυμα, προστασία χρημάτων από τη νομοθεσία που διέπει τις τράπεζες, κερδοσκοπία, όλα είναι στο τραπέζι, όσο κι αν το αρνούνται οι φανατικοί ιδεολόγοι του διαδικτύου.


Με λίγα λόγια, όσοι πήρατε bitcoins πήρατε γιατί σήμερα πια είναι πολύ πιο ακριβά. Ή πάρτε σήμερα γιατί θα ακριβύνουν αύριο. Ή καλύτερα, κάντε σαν κι εμένα, μην ασχοληθείτε καθόλου με το θέμα. Ό,τι έρχεται από το δίκτυο, δεν είναι απαραίτητα και καλό ή έστω ενδιαφέρον