Πολυκατοικίες και εξοχικά

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 2.3.2015

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Έξω από τη Μόσχα απλώνονται, η μια μετά την άλλη, οι λαϊκές πολυκατοικίες, τεράστιες, επικών διαστάσεων πολυκατοικίες, με διαμερίσματα μικρά και τετράγωνα, ο κόσμος συσκευασμένος και έτοιμος προς κατανάλωση από την αγορά εργασίας. Αμέσως μετά ξεκινούν τα δέντρα, ίσια και ψηλά πεύκα. Φαντάσου παιδιά να μεγαλώνουν σε αυτά τα διαμερίσματα, με το δάσος να απλώνεται κρύο και σκοτεινό τις νύχτες, στα όρια της πόλης. Τα βλέπουμε όλα από το λεωφορείο, καθ' οδόν προς το εξοχικό του [αν θυμάμαι καλά] ανιδιοτελούς Πούτιν για να καλύψουμε τη συνάντηση με τον Αναστασιάδη.

Η Μόσχα είναι μια πόλη επικών διαστάσεων. Επική στα μεγέθη των λεωφόρων, των ιστορικών μνημείων που παραπέμπουν σε παλιές, πρώην και σύγχρονες αυτοκρατορίες, των χλιδάτων ξενοδοχείων, των εμπορικών κέντρων που χρονολογούνται από τα χρόνια του τσάρου, των αχανών πολυκατοικιών όπου ζει μια ολόκληρη κυπριακή πόλη.

Αλλά επική και στις διαστάσεις της ανισότητας, που κρύβεται κυριολεκτικά κάτω από την επιφάνεια, στο μετρό που γεμίζει καθημερινά με εκατομμύρια, την κίνηση στους δρόμους που γίνεται αδιαπέραστη τις ώρες αιχμής, όταν όσοι δουλεύουν στο κέντρο επιστρέφουν στα σπίτια τους, στους γυάλινους ουρανοξύστες.

Δεν είναι ότι αλλού δεν υπάρχουν ανισότητες - η Δύση στην οποία λέμε ότι ανήκουμε και στην οποία ανήκει και ο ρωσικός πολιτισμός στο τέλος-τέλος έχει δημιουργήσει τη σύγχρονη εικόνα και διαστάσεις της. Οι ΗΠΑ έχουν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, με διαφορετικά χρώματα και λεπτομέρειες. Όμως αυτή τη Ρωσία, αυτό το καθεστώς πραγμάτων επιμένουμε να το θαυμάζουμε. Γιατί βάζουμε τις πολιτικές ικανότητες του Πούτιν υπέρ της χώρας του πάνω από το πώς επηρεάζει αυτό την καθημερινότητα των πολιτών του.

Δεν μπορείς να μειώσεις τη Ρωσία σε έναν Πούτιν και το βάθος της ιστορίας της είναι τεράστιο. Πολλά περισσότερα από τον κομουνισμό, τις τράπεζες, την παροικία της Λεμεσού, την εντύπωση των Κυπρίων πως υπάρχουν ανιδιοτελώς φιλικές χώρες. Όμως πάντα σε όλα αυτά ξεχνάμε τον κόσμο της Ρωσίας, τους κατοίκους για τους οποίους δεν θα ακούσουμε ποτέ...

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ