#ΤοΦόρεμα

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.3.2015

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Πριν από λίγες μέρες, το διαδίκτυο πήρε φωτιά για το χρώμα ενός φορέματος. Όλα ξεκίνησαν όταν η Κέιτλιν Μακνίλ, μια επίδοξη τραγουδίστρια από τη Σκωτία που χρησιμοποιεί το κωδικό όνομα Swiked, ανέβασε μια φωτογραφία στο blog της στο tumblr. Η φωτογραφία έδειχνε ένα φόρεμα και είχε ως λεζάντα: «Παιδιά, βοηθήστε με, σας παρακαλώ! Αυτό το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό ή μπλε και μαύρο; Οι φίλοι μου και εγώ δεν συμφωνούμε, έχουμε φρικάρει!» [http://bit.ly/dress_colours]. Πολλοί χρήστες άρχισαν να κουβεντιάζουν το θέμα αλλά όταν η επιμελήτρια του BuzzFeed Κάτες Χόλντερνες έγραψε ένα κείμενο γι’ αυτό [http://bit.ly/buzzfeed_thedress] προτείνοντας να ψηφίσουν ποιο χρώμα βλέπουν, τότε απογειώθηκε και αναδείχθηκε. Η Χόλντερνες έβαλε μάλιστα και hashtag, το #TheDress.


Δεκατέσσερις ώρες μετά, σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν επισκεφθεί τη σελίδα του Buzzfeed, με το 72% αυτών να υποστηρίζουν ότι το φόρεμα είναι άσπρο και χρυσό και το 28% να επιμένει ότι είναι μπλε και μαύρο.


Στη διαμάχη μπήκαν και διάσημοι αστέρες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν, που έγραψε: «Τι χρώμα είναι αυτό το φόρεμα; Εγώ βλέπω άσπρο και χρυσό. Ο Κάνιε [Γουεστ, ο σύζυγός της] μαύρο και μπλε. Ποιος έχει αχρωματοψία;», ενώ η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ δήλωσε ότι δεν κατανοεί τη διαμάχη για το χρώμα του φορέματος και νιώθει «μπερδεμένη και τρομαγμένη», αν και υποστηρίζει ότι το φόρεμα είναι μπλε και μαύρο. Η «βασίλισσα» του Twitter Κέιτι Πέρι, με 66 εκατομμύρια ανθρώπους να την ακολουθούν, εξέφρασε την αγωνία της και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να πάρει «ένα Xanax».


Και ο Τζάστιν Μπίμπερ [που λόγω γενεθλίων του έγινε πρόσφατα πανικός στο twitter] ανέφερε στο Twitter ότι το βλέπει μπλε και μαύρο, ενώ αντίθετα η πρόσφατα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ πήρε την πλευρά του άσπρου με χρυσό [και εγώ μαζί της πάντως]. Άλλοι πάλι αρνήθηκαν να εμπλακούν στη διαμάχη και απλώς σχολίασαν ότι το φόρεμα είναι άσχημο.


Η Μακνίλ είπε ότι ποτέ δεν περίμενε ότι μια φωτογραφία θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια διαμάχη, ακόμη και μεταξύ των αστέρων του Χόλιγουντ, εξηγώντας ότι απλώς πίστεψε ότι οι άνθρωποι που την παρακολουθούν στο Tumblr θα «είχαν μια καλή αντίδραση».
Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τη διαμάχη είναι ότι πρόκειται για μια οφθαλμαπάτη. Τα αντικείμενα αντανακλούν το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος ή χρώματα, και ο ανθρώπινος εγκέφαλος καθορίζει το χρώμα ενός αντικειμένου προσλαμβάνοντας το χρώμα που αντανακλά. Όμως η αντίληψη αυτή μπορεί να αλλάζει επηρεαζόμενη από το χρώμα των γύρω αντικειμένων.


Όπως επισημαίνει ο ιστότοπος του περιοδικού Wired, της βίβλου των geeks, η ψηφιακή ανάλυση της φωτογραφίας του φορέματος δείχνει ότι ένα από τα κομμάτια της μαύρης δαντέλας στην εικόνα φαίνεται πορτοκαλί [http://bit.ly/wired_thedress]. Έτσι οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται το γύρω περιβάλλον σκοτεινό είναι πιο πιθανόν να δουν το μπλε του φορέματος άσπρο και το μαύρο ως χρυσό. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται το χρώμα.


Το φόρεμα έχει σχεδιάσει η εταιρεία Roman Originals, η οποία αναφέρει στον ιστότοπό της ότι είναι μπλε με μαύρη δαντέλα και κοστίζει 50 λίρες. Επίσης υπάρχει και σε άσπρο, ροζ και κόκκινο, όλα όμως με μαύρη δαντέλα. Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να σχεδιάσει και ένα άσπρο με χρυσό. Το μάρμαρο, όμως, είναι αλλού: «Ξεπουλήσαμε τα πρώτα 30 λεπτά και έχουμε εφοδιαστεί με περισσότερα σε όλα τα χρώματα και τα μεγέθη».


Άντε τώρα να μην υποψιαστείς ότι πρόκειται για διαφημιστικό κόλπο…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ