Το δέκατο παράθυρο

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.10.2014

valia@inrec.gr

Την περασμένη Τρίτη, η εταιρεία Microsoft παρουσίασε το καινούργιο της "μωρό", τα Windows 10. Κάποια από τα χαρακτηριστικά τους τα ξέραμε ήδη. Είναι τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα 7, βγήκαν από τα 8 και επιστρέφουν στα 10 μετά τις διαμαρτυρίες των χρηστών. Με κορωνίδα όλων, το κλασικό μενού έναρξης.


"Θέλουμε οι χρήστες των Windows 7 να έχουν το συναίσθημα ότι χθες οδηγούσαν ένα πρώτης γενιάς Prius... και τώρα με τα Windows 10 οδηγούν ένα Tesla", ανέφερε ο Τζο Μπελφιόρε, αντιπρόεδρος της Microsoft στον κλάδο των λειτουργικών συστημάτων, κατά την παρουσίαση [ατυχής σύγκριση για μας τους Ευρωπαίους που δεν έχουμε δει Tesla ούτε ζωγραφιστό, οπότε γιατί να το ζηλέψουμε;].
Το νέο λειτουργικό θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2015, ωστόσο οι "προχώ" χρήστες μπορούν ήδη να το δοκιμάσουν μέσω ενός νέου προγράμματος του Windows Insider, μια δωρεάν τεχνική προεπισκόπηση για φορητούς υπολογιστές και desktop.
Η μεγάλη επιτυχία των 7 δεν κατάφερε να επισκιάσει την ακόμα μεγαλύτερη των XP, υπολογίζεται δε ότι ακόμα και σήμερα, που η εταιρεία όχι μόνο δεν υποστηρίζει πια τα XP αλλά ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα από πλευράς ασφάλειας, το ένα τρίτο των χρηστών αλλά και των εταιρικών πελατών τα χρησιμοποιούν ακόμα. Η Microsoft αναγκάστηκε να λάβει ιδιαίτερα μέτρα και να συνεχίσει την υποστήριξή τους για την Κίνα, όπου τον 50% των επιτραπέζιων υπολογιστών ακόμα χρησιμοποιεί XP.
Παράνοια; Όχι, αλλά δεν είναι κι εύκολο ν' αλλάζεις λογισμικό όποτε θέλει η εταιρεία που το κατασκευάζει. "Υπολογιστή που δουλεύει δεν τον πειράζεις", λένε εκείνοι που ξέρουν, κι έχουν απόλυτο δίκιο. Ωστόσο όλα αυτά είναι ιστορία, τα 7 αντικατέστησαν επάξια τα XP και μπορεί όποιος θέλει να μείνει ακόμα σε αυτά.
Όμως οι καινούργιοι υπολογιστές έρχονται με καινούργιο λειτουργικό σύστημα. Και η αλήθεια είναι ότι τα 8 δουλεύουν μια χαρά σε κινητές συσκευές, είναι φτιαγμένα για ν' αγγίζεις την οθόνη και να τα χειρίζεσαι από εκεί.
Σε ό,τι με αφορά, πάντα "αποφεύγω" μία στις δύο καινούργιες εκδόσεις και μέχρι στιγμής μου έχει βγει σε καλό. Από τα 98 στα XP και μετά στα 7, είμαι ένας άνθρωπος ικανοποιημένος από τη ζωή του. Οι υπόλοιποι με τα millennium, τα 2000 και δεν ξέρω τι άλλο... λυπάμαι.
Τα 8 τα έχω σε τηλέφωνο και τάμπλετ. Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους αλλά δεν με τράβηξαν ποτέ ν' αντικαταστήσω τα 7 μου στο desktop. Θα τα καταφέρουν, άραγε, τα 10;
Το όνομά τους και μόνο [περιμέναμε τα 9] αποτελεί ένδειξη ότι η εταιρεία θέλει να γυρίσει σελίδα. Και πιο συγκεκριμένα να ενσωματώσει τα παλιά "παράθυρα" με τις νέες εφαρμογές. Στα 8 άνοιγες ή το παλιό ή το καινούργιο [apps]. Στα 10, τα apps θ' ανοίγουν ως "παράθυρα" στην οθόνη μας και το παλιό, καλό, κλασικό desktop μας δεν θα εξαφανίζεται. Επίσης, απ' ό,τι μας λένε, τα Windows 10 θα επικεντρώνονται, σε μεγάλο βαθμό, στην εξατομίκευση, επιτρέποντας στον χρήστη να αλλάζει το μέγεθος των εικονιδίων αλλά και το μενού εκκίνησης. Ακόμα, θα αντικαταστήσουν το λειτουργικό σε όλες τις συσκευές, desktop, laptop, tablets, phablets [να μην τα ξεχνάμε κι αυτά] τηλέφωνα... αν και σ' αυτό το τελευταίο δεν είμαι σίγουρη ότι τα Windows είναι ακόμα στο παιχνίδι. Και δεν έχει τόση σημασία τι λένε οι στατιστικές, αλλά τι λένε οι εφαρμογές. Ό,τι βγαίνει για iOs βγαίνει και για Android, δεν βγαίνει όμως και για Windows. Κι αν δεν έχεις όλες τις εφαρμογές, τι να το κάνεις το έξυπνο τηλέφωνο;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ