Graphic Stories Cyprus 2016 - Τα εργαστήρια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 8.12.2015

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου - Καρρά

«Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον» - Robert Peters


Η ιδέα της υλοποίησης μιας Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας στην Κύπρο, υπό την επωνυμία «Graphic Stories Cyprus» συνεχίζει και για το 2016, ανανεώνοντας το ραντεβού των δημιουργικών επαγγελματιών για το τριήμερο από 26 έως 28 Φεβρουαρίου 2016.


Το πλούσιο από εκδηλώσεις τριήμερο θα περιλαμβάνει ομιλίες από καταξιωμένους σχεδιαστές τόσο της Κύπρου όσο και του εξωτερικού, έκθεση αφίσας με τη συμμετοχή δημιουργών από όλο τον κόσμο, καθώς και δημιουργικά εργαστήρια από έμπειρους επαγγελματίες με στόχο τη μετάδοση εξειδικευμένης γνώσης.



Τα εργαστήρια


Στη Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας, Graphic Stories Cyprus 2016, θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια. Καλλιγραφία για όποιον αγαπάει την παράδοση και δημιουργία ePub e-book για όποιον αγαπάει την τεχνολογία. Η επιλογή είναι δική σας!


• Εργαστήριο καλλιγραφίας


Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος Georgia Angelopoulos ταξιδεύει από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop (26-28|02|2016). Χρησιμοποιεί παραδοσιακά εργαλεία και υλικά όπως καλάμια, περγαμηνή, πάπυρο, καθώς και μεσαιωνικές τεχνικές φωτισμού, προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχρονα κομμάτια, όπου η ομορφιά της γλώσσας αντηχεί από τον γραπτό λόγο. Εξερευνά τη γεφύρωση του πλούτου της γλώσσας και των γραμμάτων της πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσω της ομορφιάς των χειρόγραφων σφυρήλατων λέξεων που σχηματίζονται προσεκτικά και εύστοχα, προσπαθώντας να εξισορροπήσει την αυξανόμενη τάση προς πιο απρόσωπες μηχανικές μορφές επικοινωνίας.
Τίτλος του εργαστηρίου: Κάτι παλιό, κάτι νέο. graphic_stories_calli


Επανεξετάζοντας το αρχαίο κυπριακό συλλαβάριο. Το κυπριακό συλλαβάριο είναι συλλαβογραφική γραφή, η οποία χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο για την καταγραφή της ελληνικής γλώσσας και μοιάζει με τη Γραμμική Β. Αποκρυπτογραφήθηκε τη δεκαετία 1870-1880 από τον Άγγλο Τζορτζ Σμιθ και έχει 56 συλλαβογράμματα. Τα πρώτα κείμενα χρονολογούνται περίπου το 800 π.Χ., ενώ το κυπριακό συλλαβάριο χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με το αλφάβητο μέχρι τον 3ο π.Χ αιώνα. Σε αυτό το εργαστήριο θα χρησιμοποιηθούν το αρχαίο κυπριακό συλλαβάριο και η αρχαία κυπριακή κεραμική παράδοση ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία νέων καλλιγραφικών μορφών και γραμμάτων. Θα υλοποιηθεί η σχεδίαση τόσο κεφαλαίων όσο και πεζών γραμμάτων με βάση αυτές τις μοναδικές και όμορφες φόρμες, ενώ οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν και με τη δημιουργία αρχιγραμμάτων, χρησιμοποιώντας ιδέες από την αρχαία κεραμική και την τοπική παλέτα. Θα διδαχθεί η τεχνική “pressure and release” με τη χρήση μολυβιού, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιηθούν και διάφορα μελάνια και gouache, καθώς και μοναδικές τοπικές κυπριακές χρωστικές ουσίες. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας «Πολίτης», στη Λευκωσία.


• Εργαστήριο δημιουργίας ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub


Ο ταλαντούχος σχεδιαστής Νίκος Γαζετάς, adobe certified expert και instructor, χρησιμοποιεί το InDesign για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub. Στο 2ήμερο workshop (27-28|02|2016) μάς μαθαίνει πώς μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και τον σχεδιασμό εντύπων να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub, που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Με την εξέλιξη των φορητών συσκευών και την πληθώρα μοντέλων και λειτουργικών συστημάτων, ο σχεδιαστής θα πρέπει να μπορεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα χωρίς κόπο και πολύ χρόνο.


graphic_stories_indd

Το InDesign, το πρόγραμμα που όλοι οι σχεδιαστές ξέρουν πλέον, έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και με τα εργαλεία που ήδη γνωρίζουμε δίνει τη δυνατότητα της διαμόρφωσης της ροής του σχεδιασμού με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία βιβλίων και σε ηλεκτρονική μορφή. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, στη Λευκωσία.


+ Το κόστος των εργαστηρίων είναι 40 ευρώ για τους επαγγελματίες και 25 ευρώ για τους φοιτητές. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Οι πληρωμές και κρατήσεις θέσεων γίνονται ηλεκτρονικά στο www.graphicstoriescyprus.com στο οποίο θα παρουσιαστεί και το αναλυτικό πρόγραμμά του τριημέρου μαζί με περισσότερες πληροφορίες.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;