Σοφία Σουγλίδου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 14.12.2015

Ποια είσαι;
Είμαι η Σοφία Σουγλίδου, 27 χρονών. Σπούδασα αρχιτεκτονική στην Αγγλία, όπου και συνέχισα το μεταπτυχιακό μου πάνω στο Industrial Design και Urban Strategy. Ειδικεύτηκα στην ανακαίνιση και αποκατάσταση κτηρίων και είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην αστική αποκατάσταση του βιομηχανικού πυρήνα του Ursus, μια μικρή πόλη στα προάστια της Βαρσοβίας, στην Πολώνια. Από μικρή ασχολήθηκα με την τέχνη, τη φωτογραφία και την κατασκευή και για μένα η αρχιτεκτονική ήταν όνειρο ζωής. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου, επέστρεψα στην Κύπρο και μέχρι σήμερα δουλεύω ως αρχιτέκτονας.


Τι κάνεις;
Το 2013 ίδρυσα το Ssquared Design Studio. Δημιούργησα δηλαδή ένα εργαστήρι στο οποίο σχεδιάζω και κατασκευάζω στο χέρι έπιπλα και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Επηρεασμένη τόσο από τις ιδεολογίες του arts&crafts όσο και από τις προσωπικές μου εμπειρίες ως προς τον σχεδιασμό, την τέχνη, την κατασκευή και τα υλικά, κατόρθωσα να προσεγγίσω τον σχεδιασμό επίπλου συνδυάζοντας το industrial design με το μοντέρνο και το σύγχρονο. Για μένα ένας κάλος σχεδιαστής καλείται να δώσει λύσεις σε προβλήματα που αφορούν τη χρήση, την ποιότητα, τη σημασία και την αισθητική των αντικειμένων που μας περιβάλλουν.


Πώς;
Αυτό που με ώθησε στο συγκεκριμένο είδος σχεδιασμού και επιλογής υλικών είναι η ιστορία πίσω από κάθε αντικείμενο. H επίδραση της ανθρωπογενούς κληρονομιάς των αντικειμένων στην εξέλιξη των κοινωνιών καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τη συλλογική εμπειρία και την κοινωνική μνήμη. Οτιδήποτε παραμένει σε μας από τους προηγούμενους, που είτε το έφτιαξαν οι ίδιοι είτε κι αυτοί απλώς πιστοποίησαν την ύπαρξή του, διαδραματίζει βασικό ρόλο στο περιβάλλον που βιώνουμε και περιλαμβάνεται σε αυτό που ονομάζουμε κληρονομιά. Έχοντας ως γνώμονα την έννοια της ανακύκλωσης, προσπαθώ τα υλικά που χρησιμοποιώ να είναι ως επί το πλείστον στην πρωτογενή τους κατάσταση. Μετατρέπω δηλαδή παλαιά, κατεστραμμένα έπιπλα και αντικείμενα αλλάζοντας όχι μόνο μορφή, αλλά και χρήση, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του χώρου που τα φιλοξενεί. Παράλληλα χρησιμοποιώ και καινούργια υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο και τσιμέντο. Το γεγονός ότι όλα φτιάχνονται στο χέρι κάνει την κάθε δημιουργία μοναδική. Τις δημιουργίες μου θα τις βρείτε στο facebook στη σελίδα SSQUAREDDESIGNSTUDIO. Και να θυμάστε... Ο σχεδιασμός είναι ένα όμορφο ταξίδι εξερεύνησης.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ