2017: Η χρονιά της τεχνητής νοημοσύνης

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 6.2.2017

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr


Φεβρουάριος ήδη και είναι λίγο αργά να μιλάμε για το 2017 κάνοντας προβλέψεις. Την ιδέα όμως μου την έδωσε ο Άντριου. "Ποιος είναι ο Άντριου; Καινούργιος στο γραφείο;", ρώτησα τον Άνταμ, έναν Βρετανό φίλο, γενικό διευθυντή ενός ευρωπαϊκού ιδρύματος που ασχολείται με τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι να συναντηθούμε, ο Άντριου μου έδινε την ατζέντα του Άνταμ ώστε να καταφέρουμε να ορίσουμε τόπο και ώρα του ραντεβού. Ο Άνταμ άρχισε να γελάει: "Θες να τον γνωρίσεις;", με ρώτησε. "Πήγαινε στο x.ai και δες τον". Κι όμως ο Άντριου, ο οποίος μου έστειλε καμιά δεκαριά μέιλ μέσα σε μια εβδομάδα είναι ρομπότ. Ούτε καν ρομπότ, μια υπηρεσία τεχνητής νοημοσύνης, ένας έξυπνος βοηθός, τον οποίο ο Άνταμ "νοικιάζει" στο δίκτυο, από την εταιρεία x.ai. Και ναι, αυτή είναι μια διεύθυνση στο web. Με την πρώτη ματιά σκέφτηκα ότι έβγαλαν ειδικό domain για την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence - ai) αλλά είναι κάτι πιο χαριτωμένο: πρόκειται για το domain που ανήκει στην Ανγκουίλα, υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου στον Ατλαντικό. Τη λες, χαλαρά, και φορολογικό παράδεισο. Έξυπνο ομολογώ. Και ζήλεψα. Αλλά δεν μου περισσεύουν 40 δολάρια για μια υπηρεσία που μπορεί να είναι πανέξυπνη αλλά κατανοεί μόνο αγγλικά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αγοράσαμε Amazon Eco. Το φθηνό, εντάξει, αυτό είχαμε διαλέξει. Κι ας μίλαγε μόνο αγγλικά, κι ας μπορούσε μόνο να συνδεθεί με Spotify (γιατί σχεδόν όλες οι άλλες υπηρεσίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας). Έτσι για να 'χουμε το γκατζετάκι μας. "Αλέξα, παίξε μου τη χθεσινή λίστα από το Spotify", λες κι αυτή στην παίζει. "Αλέξα, πιο δυνατά", κι ανεβάζει την ένταση. Αλλά η Amazon δεν το στέλνει πουθενά εκτός Βρετανίας στην Ευρώπη.


Είπαμε τότε να πάρουμε το Google Home. Όλες οι "κριτικές" λένε ότι είναι καλύτερο από την Αλέξα. Αλλά αντί να ξεκινάς με "Αλέξα..." (εμένα μου θυμίζει το "Κάτινα, σάλαμάκι") ξεκινάς με "ΟΚ Google". Και φυσικά ρωτάς ό,τι θες και απαντάει. "ΟΚ Google, ποιος είναι Πρόεδρος της Γαλλίας;". Και σου λέει. Οι ήδη προηγμένες τεχνολογίες της Google ήταν έτοιμες να ενσωματωθούν σε μια συσκευή τεχνητής νοημοσύνης. Είδατε το καινούργιο Google translate; Σκανάρεις με το κινητό σου το μενού σ' ένα εστιατόριο στην Ολλανδία και στο εμφανίζει στα αγγλικά. Δεν θα μάθεις να μιλάς ξένες γλώσσες αλλά μια χαρά κάνεις πια βόλτες, όπου θες, χωρίς να ψάχνεις την έξοδο στο μετρό. Το Google Home συνδέεται και με το Chromecast και σου παίζει απευθείας το βίντεο που επιθυμείς από το YouTube στην τηλεόρασή σου.
Ξεφεύγω όμως. "Μη διαθέσιμο", μας έλεγε η σελίδα για το Google Home. Πάει κι αυτό. Φαίνεται πως η τεχνητή νοημοσύνη δεν περνά τα σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου. Ούτε καν γι' αυτούς που μιλάνε καλά αγγλικά. Δεν πειράζει. Έτσι κι αλλιώς είδαμε πως κάθε Google Home υποστηρίζει μόνο έναν λογαριασμό Google και άρα είναι για προσωπική και όχι για οικογενειακή χρήση. Άρα μπορούμε να περιμένουμε λίγο, να εξελιχθεί, μπας και φτάσει και σε μας τους "υποανάπτυκτους". Ή μήπως όχι;


Γιατί ένα από τα μεγάλα ερωτήματα είναι αν θες να σ' ακούει η Google ή η Amazon ή όποιος τέλος πάντων να μιλάς στο σπίτι σου. Τα ερωτήματα σε σχέση με την ασφάλεια των εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούμε, είναι πολυάριθμα. Τι θα γίνει με τα καινούργια; Ή για να διατυπώσουμε καλύτερα το ερώτημα: τα ρομπότ στο μέλλον ποιον θα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Τον χρήστη ή τον κατασκευαστή;

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ