Graphic Stories Cyprus 2017 ¨| 3η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 20.3.2017

Γράφει η Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk


Το Graphic Stories Cyprus, αποτελεί έναν θεσμό που τα τρία τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού


Η 3η κατά σειρά συνάντηση σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία κατά το τριήμερο από 10-12 Μαρτίου 2017. Το Graphic Stories Cyprus αποτελεί έναν θεσμό που τα τρία τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί στον χώρο της οπτικής επικοινωνίας, αλλά και στη συνείδηση των δημιουργικών επαγγελματιών και φοιτητών της Κύπρου και του εξωτερικού. Έχει ως στόχο την προώθηση και την καλλιέργεια της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design, ενώ τελεί υπό την αιγίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δήμου Λευκωσίας. Οι διοργανωτές, Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη και Μίλτος Καρράς, δημιούργησαν ένα πλούσιο σε δράσεις πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε επτά διαλέξεις, τρεις εκθέσεις και τρία δημιουργικά εργαστήρια, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της Οπτικής Επικοινωνίας και του συγχρόνου Design.


Την Παρασκευή 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης του 1ου διεθνούς διαγωνισμού αφίσας που διοργάνωσε το Graphic Stories Cyprus με θέμα "Λευκωσία, η πόλη της Ουτοπίας", στον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος 101 σχεδιαστές από 23 χώρες του κόσμου που τίμησαν με το δημιουργικό τους ταλέντο την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τα εγκαίνια της έκθεσης, καθώς και η βράβευση των νικητών έγιναν εκ μέρους του δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, από τη δημοτική σύμβουλο κ. Τούλα Άνιφτου, παρουσία πλήθους κόσμου. Τα βραβεία αθλοθέτησαν η Τράπεζα Κύπρου και η ελληνική εταιρεία γραμματοσειρών Parachute Fonts και απονεμήθηκαν στους σχεδιαστές Elisa Baldissera και Αργύρη Αθανασιάδη, από την Ιταλία και την Ελλάδα, αντίστοιχα. Το φιλότεχνο κοινό που παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να γνωρίσει κάποιους από τους σχεδιαστές που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της έκθεσης. Το θέμα του διαγωνισμού, αλλά και η αντίστοιχη έκθεση έχουν ως γενικότερο στόχο μέσα από τους συμβολισμούς του σχεδίου των οχυρωματικών τειχών της Λευκωσίας να προβάλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες και την αρχιτεκτονική μιας πόλης που υπήρξε, αλλά και παραμένει μέχρι τις μέρες μας ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, τεχνών και γραμμάτων και που μπορεί να ατενίζει ένα μέλλον χωρίς τείχη και χωρίς σύνορα.
15-grafistories
15-grafistories1

Η αντίστοιχη έκθεση που περιλαμβάνει 50 επιλεγμένα έργα δημιουργών από όλο τον κόσμο θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 24 Μαρτίου, καθημερινά αλλά και το Σαββατοκύριακο από τις 10 π.μ. έως τις 7 μ.μ.


Στην 3η διοργάνωση του Graphic Stories Cyprus φιλοξενήθηκαν επτά διαλέξεις από σημαντικούς δημιουργούς της Κύπρου και του εξωτερικού, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα της εικαστικής δημιουργίας, της Οπτικής Επικοινωνίας και του Design. "Εικονογράφηση κυπριακών παραμυθκιών τζ'αι παραδόσεων" ήταν ο τίτλος του θέματος που παρουσίασε ο γνωστός χαράκτης Χαμπής Τσαγγάρης. Ο Πασχάλης Πασχάλη, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας μιλήσε για "Design Management". "Η εκπαίδευση του design στη Κύπρο: Προσδοκίες και προκλήσεις" ήταν το θέμα της ερευνητικής του εργασίας που παρουσίασε ο δρ Νίκος Σουλελές ακαδημαϊκός στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Ο σχεδιαστής, εκδότης και εικονογράφος Μιχάλης Αντωνόπουλος εξερεύνησε μέσα από την ομιλία του με τίτλο "Social Media: μια σπουδαία επαγγελματική επιλογή για τον γραφίστα" τις σύγχρονες επαγγελματικές τάσεις και προοπτικές σε σχέση με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόγραμμα των διαλέξεων πλαισίωσαν και οι καθοδηγητές των τριών εργαστηρίων, ο Rob Snow, ο Σπύρος Δρακάτος και η Τόνια Αυγουστάκη από το δημιουργικό γραφείο Spir.To και ο Νίκος Γαζετάς, με τις εισαγωγικές τους προσεγγίσεις στο θεωρητικό σκέλος των εργαστηρίων τους. Οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν στο "Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου", την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017 και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον του πολυάριθμου κοινού που τις παρακολούθησε.


Το ίδιο Σαββατοκύριακο, διοργανώθηκαν τρία εξειδικευμένα εργαστήρια, προσφέροντας συσσωρευμένη και επαγγελματικού επιπέδου γνώση και εμπειρία στους συμμετέχοντες σχεδιαστές. Εικονογράφηση, Photoshop και Branding ήταν τα θέματα που περιελάμβαναν και συγκέντρωσαν το ζωηρό ενδιαφέρον όχι μόνο των φοιτητών των αντίστοιχων κλάδων, αλλά και καταξιωμένων επαγγελματιών που δήλωσαν έμπρακτα με το παρών τους τη σημασία της συνεχούς και δια βίου εκπαίδευσης.


15-grafistories2

Παράλληλα, δυο ακόμα εκθέσεις φιλοξενούνται στο πλαίσιο των δράσεων του φετινού Graphic Stories Cyprus. "Sing me a Poster" είναι ο τίτλος της πρώτης και γίνεται σε συνεργασία με τη δημιουργική ομάδα Worldwide Graphic Designers. Μέσα από τα project αυτό, δόθηκε η δυνατότητα σε ανθρώπους με διαφορετική εθνικότητα, πολιτισμό και γλώσσα να γνωριστούν και να σχεδιάσουν από κοινού, οπτικοποιώντας με το δημιουργικό τους ταλέντο ένα τραγούδι. Η έκθεση φιλοξενείται στον πάντα φιλόξενο χώρο στο ισόγειο της εφημερίδας "Πολίτης" έως τις 27 Μαρτίου 2017. Η τρίτη επίσης πολύ σημαντική έκθεση, που φιλοξενείται στην αίθουσα Cine Venue του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μέχρι τις 20 Μαρτίου 2017, έχει τίτλο "FREESTYLEE ROOTS" και διοργανώνεται στη μνήμη της ζωής και του έργου του σχεδιαστή Michael Thompson, με την υποστήριξη του πρόξενου της Τζαμάικα κ. Παντελή Λεπτού.


Η εφημερίδα "Πολίτης" και το πολιτιστικό ένθετο "Παράθυρο" υποστήριξαν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τον θεσμό του Graphic Stories Cyprus, δηλώνοντας εμπράκτως την ισχυρή τους θέληση για τη στήριξη των δράσεων που προάγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Περί σεξουαλικής αγωγής

Περί σεξουαλικής αγωγής

Περί σεξουαλικής αγωγής