Παράθυρο logo
PokeMania
Δημοσιεύθηκε 25.07.2016
PokeMania

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr 

Μαμά, είδες το μέιλ που σου έστειλα;" "Ναι, αμέ". "Και πώς σου φάνηκε;" "Ενδιαφέρον". "Κατάλαβα, δεν είδες τίποτα".


Λίγο αργότερα, πνιγμένη από τις ενοχές της εργαζόμενης μάνας έκατσα και μελέτησα τα πάντα για το Pokemon Go. Ήταν μόλις τα πρώτα 24ωρα και την άλλη μέρα, για να εξιλεωθώ πήρα σβάρνα τα PokeStops για να μαζέψουμε Pokemon και PokeBall που μας είχαν τελειώσει ήδη. Και ετοιμαζόμουνα να γράψω γι' αυτήν την εβδομάδα κάτι χαριτωμένο για τη νέα μανία. Από κει, μέχρι να τρελαθεί το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, μία ανεβάζοντας τις μετοχές της Ninento στα ουράνια (+86%) και μία τσακίζοντάς την επειδή το παιχνίδι δεν κυκλοφόρησε επίσημα την προηγούμενη Τετάρτη, αυτό δεν το είχα φανταστεί με τίποτα.


Όποιο μέσο ενημέρωσης και να ανοίξεις, όποια σελίδα του διαδικτύου κι αν κοιτάξεις, το Pokemon Go είναι ψηλά στην ατζέντα της ενημέρωσης. Τόσο που αρχίζω ν' αναρωτιέμαι εάν η υποτιθέμενη ξαφνική επιτυχία του είναι αληθινή ή εάν πρόκειται για ένα έξυπνα στημένο πλάνο μάρκετινγκ. Πόσο γρήγορα πια μπορεί να εξαπλωθεί μια καινούργια μόδα;
Και πείτε μου τώρα ειλικρινά: εσείς έχετε δει κόσμο στην οδό Λήδρας ή στο mall να κυνηγάει Pokemon; Εγώ πάλι όχι. Ή μήπως φταίει που έτσι κι αλλιώς περπατάμε σκυμμένοι στα κινητά μας, κι έτσι δεν ξεχωρίζεις τους μανιακούς του Instagram από τους μανιακούς του Pokemon Go; Κατεστραμμένοι είμαστε, πάει.


Τώρα απλώς περιμένω να ξεφουσκώσει το θέμα. Το ίδιο φαντάζομαι και εταιρείες ανά τον κόσμο, οι οποίες θέλουν να μάθουν ένα και μόνο πράγμα: τα παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας όπως το Pokemon Go γεμίζουν ταμεία ή όχι; Γιατί να μην ξεχνάμε ότι μπορεί μεν η εφαρμογή να είναι δωρεάν, αλλά άμα θες το κατιτίς σου παραπάνω πρέπει να το πληρώσεις. Κι εν τω μεταξύ, τρέχουν και τα megabytes στο κινητό, κάτι παίρνει και η εταιρεία κινητής. Στράφηκαν και οι χάκερ στο άθλημα κι άρχισαν να στέλνουν emails ότι αν δεν εγγραφείς στη νέα εφαρμογή επί πληρωμή (12,99 δολάρια) μέσα σε 24 ώρες, ο λογαριασμός σου στο παιχνίδι θα παγώσει.


Οι τρεις εταιρείες, Niantic, Nintendo και Pokemon Company, τρίβουν τα χέρια τους, αν και το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σέρβερ που συνεχώς κρασάρουν από τη μεγάλη ζήτηση. Μετρήσεις μετά από δύο εβδομάδες δείχνουν ότι το παιχνίδι πέρασε τα 30 εκατ. downloads και απέδωσε 35 εκατ. έσοδα. Ξεπέρασε δε το twitter σε ενεργούς χρήστες. Κι αυτά είναι στοιχεία της περασμένης εβδομάδας και πριν το παιχνίδι βγει στη γενέτειρά του Ιαπωνία.
Εκεί οι χρήστες θα έχουν και σπόνσορες. Με πρώτη την εταιρεία McDonalds, η οποία θα προσφέρει στα 3.000 καταστήματά της στη χώρα ως "αρένες" όπου οι παίκτες θα μπορούν να δίνουν μάχες. Η δοκιμή αυτή θα δείξει εάν τέτοιου είδους συνεργασίες έχουν μέλλον και για τους δύο εταίρους.


Δεν σταματούν όμως εδώ τα "προϊόντα". Ξεκινάει και το PokeDates, για παράδειγμα. Βάζεις τα στοιχεία σου στο site τους και αυτόματα σε ταιριάζει με άλλο χρήστη. Κατόπιν σας στέλνει και τους δύο σε μια τοποθεσία που σας ταιριάζει, να παίξετε παρέα. Κι αν βαρεθείτε τα Pokemon, παίζετε άλλα παιχνίδια.
Ορίστε, ξεκίνησα να γράφω για τεχνολογία και κατέληξα στην οικονομία. Στημένο είναι το παιχνίδι, αδέλφια. Και πολύ καλά μάλιστα.


ΥΓ: Την ερχόμενη εβδομάδα θα ασχοληθούμε με το Pokemon Go και τη ζωολογία. Και μην ξεχάσετε να μου στείλετε μέιλ ή να κάνετε ένα tweet με μένσιον να μου πείτε πόσα Pokemon πιάσατε μέχρι τότε.