Μανιφέστο

Eleni Papadopoulou Δημοσιεύθηκε 16.8.2017

Γράφει ο Χρίστος Χριστοφίδης, 16 ετών


Δώσε αξία στην κάθε σου μέρα

Οι περισσότεροι από εμάς ξυπνάμε νωρίς το πρωί, γύρω στις 7 π.μ. ή ακόμα νωρίτερα για να προλάβουμε να ντυθούμε, να αρπάξουμε κάτι για πρόγευμα και να πάμε στη δουλειά ή στο σχολείο. Αφού περάσουν μερικές ώρες μαζεύουμε τα πράγματά μας και επιστρέφουμε στο σπίτι για να τελειώσουμε τα μαθήματά μας. Στη συνέχεια, αν έχουμε ιδιαίτερα μαθήματα ή κάποιες δραστηριότητες ή δουλειές που πρέπει να γίνουν, τα ολοκληρώνουμε, πάμε πίσω στο σπίτι, τρώμε κάτι και ξαναπάμε για ύπνο για να ξυπνήσουμε ξανά νωρίς το πρωί και να κάνουμε το ίδιο πράγμα από την αρχή. Και δεν τελειώνει εδώ. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα για πέντε ημέρες της εβδομάδας και προσπαθούμε να κρατήσουμε την υπομονή μας, ώστε να αντέξουμε όλες αυτές τις μέρες έως ότου έρθει το Σαββατοκύριακο, για να μπορέσουμε επιτέλους να «διασκεδάσουμε». Γιατί; Για να βγάζουμε κάποια χρήματα να πληρώνουμε τους λογαριασμούς και να επιβιώνουμε σε αυτόν τον κόσμο που κυβερνάται από τα χρήματα;

Φυσικά και συμφωνώ ότι πρέπει να δουλεύουμε, για να βγάλουμε τα προς το ζην, αλλά αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι πρέπει να κάνουμε μια παύση και να σκεφτούμε.

Σκεφτείτε πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν δεν δουλεύαμε πολύ. Σκεφτείτε πόσα μέρη θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε και πόσες περιπέτειες θα μπορούσαμε να έχουμε. Φανταστείτε πόσους ανθρώπους θα μπορούσατε να συναντήσετε εάν βγαίνατε έξω και εξερευνούσατε αντί να μετακινήστε από κτήριο σε κτήριο. Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι πρέπει να δώσεις αξία στην κάθε σου μέρα ακριβώς με το να κάνεις ένα διάλειμμα για να απολαύσεις και να εκτιμήσεις τι υπάρχει γύρω σου αντί να τα αγνοείς. Επειδή μια μέρα όταν γεράσετε δεν θα μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα και θα επιθυμούσατε να επιστρέψετε και να απολαύσετε τη ζωή αντί να δουλεύετε. Έτσι, απλώς κάντε ένα βήμα πίσω, χαλαρώστε και δώστε αξία στην κάθε σας μέρα.

Θέλεις να κάνεις την αλλαγή;

Περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ πεθαίνουν γύρω μας, οι πόλεμοι αυξάνονται καθημερινά, οι άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, υπάρχει οικονομική κρίση, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι, η δημοκρατία γίνεται δικτατορία χωρίς να το καταλαβαίνουμε και η εξουσία είναι στα χέρια των πολιτικών και της κυβέρνησης όλο και περισσότερο αντί στον λαό. Έτσι είμαι εδώ για να σας ρωτήσω γιατί συμβαίνει αυτό. Γιατί είμαστε εντάξει με ανθρώπους σε χώρες του τρίτου κόσμου να σκοτώνονται και γιατί είναι πια νορμάλ να περπατάς και δίπλα σου αστυνομικοί να κτυπούν κάποιον επειδή έτσι τους ήρθε;

Δεν πρέπει να είμαστε εντάξει με οτιδήποτε συμβαίνει στις μέρες μας. Ακριβώς επειδή δεν συμβαίνει σε σας αυτήν τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Πρέπει πλέον να συνειδητοποιήσετε ότι οι πολιτικοί δεν θα κάνουν τίποτα για έναν καλύτερο κόσμο ακόμα και αν το λένε αυτό, αλλά θα κάνουν τα πάντα για περισσότερα χρήματα και περισσότερη δύναμη, ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει τη θανάτωση αθώων ανθρώπων ή τη δημιουργία περισσότερων πολέμων και οικονομικής κρίσης.

Τώρα είναι λοιπόν η ώρα να σταματήσετε να περιμένετε τον πολιτικό να κάνει για σας «το καλύτερο αύριο» ή «ένα σπουδαίο μέλλον» και να αρχίσετε να παίρνετε τα πράγματα στα χέρια σας. Σας ζητώ λοιπόν να αρχίσετε να νοιάζεστε για άλλους ανθρώπους πέρα από τον εαυτό σας και να αρχίσετε να προσπαθείτε να φτιάξετε έναν καλύτερο κόσμο. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Διότι αν θέλετε να κάνετε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος τότε πρέπει να σταθείτε μπροστά από έναν καθρέφτη, να ρίξετε μια ματιά στον εαυτό σας και τότε να κάνετε μια αλλαγή. Αυτό που εννοώ είναι, το να αλλάξω κάτι τόσο μεγάλο όσο ο κόσμος και ό,τι συμβαίνει σε αυτόν είναι δύσκολο. Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να γίνετε μια καλύτερη, ωραιότερη και ισχυρότερη έκδοση του εαυτού σας. Και αφού το κάνετε αυτό, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά βοηθώντας ίσως ένα άτομο. Αυτό το άτομο μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Θα μπορούσε να είναι ο γείτονάς σας, ένας ηλικιωμένος που χρειάζεται βοήθεια, κάποιος που έχει τραυματιστεί, ένας άστεγος, ο κατάλογος δεν τελειώνει ποτέ. Το να προσφέρετε βοήθεια σε κάποιον είναι το καλύτερο συναίσθημα. Θα είναι σαν η καρδιά σας να έχει γεμίσει με ευτυχία και χαρά και θα είστε υπερήφανοι για τον εαυτό σας. Αλλά αν πρόκειται να το κάνετε, να το κάνετε για σας μην το κάνετε για κάτι σε αντάλλαγμα. Έτσι αν θέλετε πραγματικά να αλλάξετε τον κόσμο που ζείτε βοηθάτε με όποιον τρόπο μπορείτε. Εάν έχετε χρήματα μπορείτε να δώσετε σε μια φιλανθρωπική οργάνωση, εάν μαγειρεύετε καλά ετοιμάστε ένα ωραίο γεύμα για κάποιον που το χρειάζεται κ.λπ. Και αυτό είναι. Άρα σηκωθείτε και ξεκινάτε να κάνετε μια αλλαγή γιατί δεν έχετε τίποτα να χάσετε, εκτός αν μένετε εκεί καθισμένοι ενώ ολόκληρος ο κόσμος γύρω σας καταρρέει.

#StartMakingAChange #ChangeTheWorld #ForABetterTomorrow

Να παίρνετε ρίσκα

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, κάποια στιγμή στη ζωή μας, θέλαμε πραγματικά να κάνουμε κάτι όπως για παράδειγμα να εκφράσουμε σε κάποιον τα αληθινά μας συναισθήματα γι’ αυτούς, να πηδήξουμε από έναν ψηλό βράχο στο νερό ή ακόμα και να φιλήσουμε κάποιον, αλλά δεν το κάνουμε γιατί… φοβόμαστε. Το να φοβάσαι είναι φυσικό, αλλά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις όπως αυτές που ανέφερα προηγουμένως που αν το σκεφτείς πραγματικά, δεν είναι τόσο δύσκολες ή τρομακτικές. Αλλά αφήνουμε το μυαλό μας να μας ξεγελάσει, κάνοντάς μας να πιστεύουμε ότι φοβόμαστε και ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Είμαι εδώ για να σας πω ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. Διότι αν συνεχίζετε να αφήνετε το μυαλό σας να σας κάνει να νομίζετε ότι φοβάστε τότε αυτό μπορεί να καταστρέψει ολόκληρη τη ζωή σας και ακόμα και τα όνειρά σας. Ναι, διαβάζετε σωστά. Θα μπορούσε αλλά δεν είναι ανάγκη να είναι έτσι. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αρχίσετε να παίρνετε μερικά ρίσκα στη ζωή σας και να ακολουθείτε την καρδιά σας αντί για το μυαλό σας. Θέλετε να πηδήσετε από έναν βράχο; Κάντε το. Θέλετε να φιλήσετε κάποιον; Κάντε το. Πραγματικά δεν έχετε τίποτα να χάσετε. Να θυμάστε. Μια ζωή την έχουμε. Οπότε ζήστε την καλά.

#TakeRisks #Don’tBeAfraid #YOLO

Μια επιτυχημένη μέρα

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς ορισμούς μιας «επιτυχημένης ημέρας». Για μερικούς από αυτούς μια επιτυχημένη μέρα είναι εάν κέρδισαν κάποια χρήματα και για άλλους είναι εάν πήγαν για ψώνια και αγόρασαν πολλά ρούχα. Πιστεύω όμως ότι αυτοί οι τύποι ορισμών που περιλαμβάνουν μόνο το να ικανοποιήσεις τον εαυτό σου είναι λάθος. Και πιστεύω επίσης ότι πρέπει όλοι να έχουμε έναν κοινό ορισμό μιας επιτυχημένης ημέρας. Και αυτός ο ορισμός είναι να λέμε ότι είχαμε μια επιτυχημένη μέρα εάν βοηθήσαμε κάποιον που το έχει ανάγκη ή αν φτιάξαμε τη μέρα κάποιου κάνοντάς τον να γελάσει ή ακόμα και να κάνουμε κάτι καλό και ωραίο γενικά.

#NewDefiningOfASuccessfulDay #DoAGoodDeed #MakeSomeonesDay

#Thoughts

Για δες! Ακόμα μια μέρα έχει αρχίσει. Ακόμα μια μέρα στο σχολείο για να «μάθεις» αυτό που σε θέλουν να μάθεις. Για να σε κάνουν να πιστέψεις ό,τι θέλουν αυτοί να πιστέψεις και να καταστρέψουν εντελώς την κριτική σου σκέψη. Καλημέρα…

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;