Διεθνής έκθεση τέχνης: Loves me / Loves me not

Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Δημοσιεύθηκε 19.9.2017

«Η αγάπη δεν βλέπει με τα μάτια αλλά με το μυαλό», αποφαίνεται ο William Shakespeare στη διαχρονική ρομαντική του κωμωδία Όνειρο Θερινής Νυκτός και για το λόγο αυτό είναι ένας φτερωτός θεός του έρωτα ζωγραφισμένος τυφλός. Σχεδόν πέντε αιώνες μετά, στη δική μας εποχή, η αγάπη είναι κάτι για το οποίο συζητούνται αλλά και γράφονται πολλά. Η αγάπη γιορτάζεται ή περιφρονείται στη λογοτεχνία, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης της ψυχολογίας, προσπαθούμε να την ερμηνεύσουμε από ιστορική ή θρησκευτική άποψη, από την κοινωνιολογική σκοπιά, την ηθική ή την αισθητική. Αλλά τι συμβαίνει όταν οι λέξεις, τόσο γραμμένες όσο και χιλιοειπωμένες, σιωπούν;


Loves me – Loves me not, είναι μια μη λεκτική προσπάθεια για να απαντηθεί η ερώτηση τι σημαίνει αγάπη σε κάθε έναν από εμάς. Είναι ουσιαστικά ένα διεθνές project τέχνης, ζωγραφικής και εικονογράφησης, που ξεκίνησε στην Κροατία το 2012. Εκείνη τη χρονιά, δεκατρείς Κροάτες καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ana Đokić, δημιουργό του έργου, και συμφώνησαν να συμμετάσχουν με μία εικαστική δημιουργία τους στην αντίστοιχη έκθεση που εμπνέεται από το γνωστό παιχνίδι με το λουλούδι, "με αγαπά, δεν με αγαπά".

Το τι είναι και τι δεν είναι η αγάπη, σύμφωνα με το θέμα του project, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση, η οποία διοργανώθηκε από τον οργανισμό “Book in the Centre”, που πραγματοποιήθηκε το 2012 στη γκαλερί Vladimir Nazor στο Ζάγκρεμπ. Μετά την Κροατία, η έκθεση εγκαινιάστηκε στο Pavilion Art στο Σεράγεβο, όπου εντάχθηκαν και έργα καλλιτεχνών από τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη το 2013. Στη συνέχεια, η έκθεση ταξίδεψε στην Τουρκία και τη Γερμανία το 2015 και στην Αυστρία την αμέσως επόμενη χρονιά.

Φέτος, τη χρονιά που η Πάφος είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, η έκθεση LOVES ME / LOVES ME NOT θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο με την προσθήκη δέκα έργων καλλιτεχνών από την Κύπρο. Οι Παναγιώτα Μιχαήλ, Αγγελική Μ.Κ. Αθανασιάδη, Μαρία Γεωργίου, Νικολέτα Αυγούστη, Κάτια Σαββίδη, Μαρίνα Αριστοδήμου Σωκράτους, Φλώρα Μαυρομάτη, Αρίστη Χατζησάβα, Ελένη Νίτσα Χατζηγεωργίου και Νίκος Παπαλουκάς θα πλαισιώσουν με τα έργα τους την πρωτοβουλία αυτή, σε μια προσπάθεια να οπτικοποιήσουν την προσωπική τους θεώρηση σε σχέση με το θέμα, να δημιουργήσουν κλίμα προβληματισμού και να εξερευνήσουν τα όρια των πιθανών απαντήσεων.

Τα εγκαίνια της διεθνούς αυτής έκθεσης, που είναι αφιερωμένη στην αγάπη, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Γεροσκήπου στην Πάφο. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τους καλλιτέχνες από την Κύπρο, στα εγκαίνια θα είναι παρόντες και οι Κροάτες δημιουργοί Sanja Pribić, Željka Mezić, Zdenko Bašić, Aleksandra Knežević καθώς και ο δημιουργός της πρωτοβουλίας αυτής, Ana Đokić. Η έκθεση συγχρηματοδοτείται από το Κροατικό Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Γεροσκήπου και εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, Πάφος 2017.

+ Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα στο facebook 

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας