«Εθνοφοβία»

Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Δημοσιεύθηκε 20.12.2017

«Η επιβίωση, η ρήξη και η συμβίωση πάνε μαζί. Και όλα συνοδεύονται από εκρήξεις χαράς και πόνου, αποτελέσματα μιας εσωτερικής ανάγκης του ανθρώπου να βρίσκει και να μεγαλοποιεί διαφορές εκεί που οι ομοιότητες είναι εμφανώς μεγαλύτερες». Με αυτά τα λίγα, αλλά γεμάτα σημασία λόγια, ο σκηνοθέτης Γιάννης Ζιόγκας δίνει το στίγμα της νέας του ταινίας animation με τίτλο «Εθνοφοβία» (Ethnophobia), μέσω της οποίας, όπως δηλώνει και ο ίδιος, θέλει να δώσει στον θεατή τη δυνατότητα να ρίξει μια ματιά στα µαύρα βάθη της ψυχής. Η δεκαπεντάλεπτη αυτή ταινία αποτελεί μια ευφυή αλλά και συνάμα κωμική προσέγγιση των συγκρούσεων των διαφορετικών «φυλών», αφήνοντας ταυτόχρονα να διαφανούν όλες αυτές οι μικρές αλήθειες που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά µόνο η τέχνη του animation μπορεί να αναδείξει τόσο εμφατικά.


Ο Γιάννης Ζιόγκας είναι ένας σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων που ειδικεύεται στο χαρακτηριστικό είδος του «stop motion animation» με μαριονέτες και πλαστελίνη. Είναι πτυχιούχος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στα Τίρανα και έχει πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των κινουμένων σχεδίων. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του σκηνοθέτησε 13 ταινίες κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί αλλά και βραβευθεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτά του Annecy, Hiroshima, Giffonni και Fantoche. Η τελευταία του αυτή ταινία με τίτλο «Εθνοφοβία» έχει μέχρι στιγμής προβληθεί σε περισσότερα από 130 φεστιβάλ και έχει κερδίσει 24 βραβεία. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, η ταινία αυτή είναι μια φωνή ενάντια στον ρατσισμό. Είναι μια ταινία για τις ανθρώπινες σχέσεις και για το πώς η επιβίωση, η σύγκρουση και η συμβίωση πηγαίνουν δίπλα-δίπλα, αλλά και για το πώς οι άνθρωποι εστιάζουν περισσότερο στις διαφορές τους παρά σε όλα εκείνα που τους συνδέουν. Εξηγεί με πολύ εύκολο τρόπο την ξενοφοβία και το φαινόμενο του αποκλεισμού στη σύγχρονη κοινωνία.

Μετανάστης και ο ίδιος, έχει μιλήσει για την εμπειρία του αυτή: «Όπως θα περιμένατε, έχω βιώσει κάποια περιστατικά ρατσισμού και έπρεπε να δουλέψω δύο φορές πιο σκληρά για να αποδείξω την αξία μου, αλλά ποτέ δεν άφησα τίποτα να με βάλει κάτω. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι να μαθαίνεις από κάθε εμπειρία και να βλέπεις τα πράγματα με θετικό τρόπο. Το να είσαι μετανάστης σου δίνει μια διαφορετική προοπτική στη ζωή και σε κάνει να δεις πέρα από την επιφάνεια. Αυτό προσπαθώ να κάνω μέσω της τέχνης μου και ειδικά με την τελευταία μου ταινία 'Εθνοφοβία'. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους να σκέπτονται βαθύτερα και να τους εμπνεύσω να ανοίξουν το μυαλό τους και να γίνουν πιο δεκτικοί και φιλόξενοι με τους γύρω τους. Ως καλλιτέχνης, είναι σημαντικό να επηρεάζεις τη ζωή των ανθρώπων με τη δουλειά σου, επειδή ο καθένας από εμάς πρέπει να παίξει τον ρόλο του για να κάνει τον κόσμο μας έναν καλύτερο τόπο».

Η κεντρική ιδέα της «Εθνοφοβίας» αναπτύχθηκε πριν από 10 χρόνια με τη βοήθεια του σεναριογράφου Πέτρου Κοσκινά και είχε ως στόχο τη δημιουργία μιας ταινίας που θα ήταν μια κριτική για τον ρατσισμό και τον συνεχή αγώνα των ανθρώπων του σήμερα, όπου όλοι προσπαθούν να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον. Ο άνθρωπος προσπαθεί συνεχώς να επιδεικνύει την ανωτερότητά του απέναντι στους άλλους ανθρώπους, κάνοντάς τους να αισθάνονται μικροί. Τελικά, εμείς είμαστε αυτοί που δημιουργούν τις διαφορές ενώ στην πραγματικότητα είμαστε όλοι ίδιοι.
Περισσότερα για την ταινία και τον δημιουργό της μπορείτε να δείτε στο site της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο: https://tinyurl.com/yd8oapwn

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στην Αρχαία Ελλάδα

Ακολουθεί ανάρτηση

Ακολουθεί ανάρτηση

Ακολουθεί ανάρτηση

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα

Ένας Αλέξης, ένας Μαλέκκος κι ένα κεφάλι γεμάτο περιττώματα