Παράθυρο logo
Ευρώπη και εταιρείες κατά της τρομοκρατίας
Δημοσιεύθηκε 19.12.2016
Ευρώπη και εταιρείες κατά της τρομοκρατίας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr


Η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους δίνεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με το θέμα. Φαίνεται, όμως, πως το στρατόπεδο της Δύσης ενώνει τις δυνάμεις του δυναμικά και έτσι τα μεγαθήρια της βιομηχανίας πληροφορικής και επικοινωνιών συνεργάζονται πλέον στενά.


Το YouTube, το facebook, το twitter και η Microsoft ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα τη δημιουργία μιας κοινής βάσης δεδομένων εντοπισμού των κωδικών αναγνώρισης φωτογραφιών και βίντεο που προωθούν την τρομοκρατία, σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν την αφαίρεση περιεχομένου που έχει βοηθήσει τρομοκρατικούς πυρήνες να στρατολογήσουν θιασώτες τους και να διασπείρουν τις ιδέες τους στο διαδίκτυο.


Πώς λειτουργεί αυτό: Ας δούμε ένα πρόσφατο παράδειγμα, αφού λίγες μέρες πριν ένας Ιρακινός καταδικάστηκε από δικαστήριο της σουηδικής πόλης Κάρλσκρονα να εκτίσει έξι μήνες φυλάκιση, διότι διέπραξε ένα έγκλημα πολέμου. Η ανακάλυψη έγινε από το facebook μέσω μιας φωτογραφίας στην οποία πόζαρε με ακρωτηριασμένα πτώματα μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Ο Ράιντ Αμπντουλκαρίμ, 24 ετών, που υποστηρίζει ότι συμμετείχε σε εχθροπραξίες στο πλευρό του ιρακινού στρατού, ανάρτησε τις επίμαχες φωτογραφίες τον Ιούλιο του 2015. Σε αυτές ποζάρει με ένα κομμένο κεφάλι πάνω σε έναν δίσκο σερβιρίσματος και με ένα ακέφαλο πτώμα. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2015 πήγε στη Σουηδία και ζήτησε άσυλο. Η Αστυνομία ανακάλυψε τις φωτογραφίες κατά τύχη, καθώς ερευνούσε μια υπόθεση κλοπής για την οποία ο νεαρός εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης.


Ακόμα τον περασμένο Ιούλιο, ένας Γερμανός τζιχαντιστής ιρανικής καταγωγής, 21 ετών, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Φρανκφούρτης σε δύο χρόνια φυλάκιση επίσης για τη διάπραξη ενός εγκλήματος πολέμου, αφού πόζαρε σε φωτογραφίες στη Συρία με τα παλουκωμένα κεφάλια δύο στρατιωτών του καθεστώτος.
Σε κοινή τους ανακοίνωση οι facebook, Microsoft, twitter και YouTube ανέφεραν πως, "δεν υπάρχει χώρος για περιεχόμενο που προωθεί την τρομοκρατία στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ελπίζουμε αυτή η συνεργασία να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της πολιτικής μας".
Βέβαια η πρωτοβουλία δεν ήταν "αυθόρμητη". Αυτές όπως και πολλές εταιρείες του ίντερνετ έχουν δεχτεί πιέσεις από τις αρχές να επισπεύσουν την αφαίρεση περιεχομένου που προωθεί την τρομοκρατία από τις ιστοσελίδες τους, όπως τα προπαγανδιστικά βίντεο του Ισλαμικού Κράτους. Οι αρχές στην Ευρώπη επιμένουν ιδιαίτερα σε αυτό μετά τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις και "μοναχικούς λύκους" τους τελευταίους μήνες. Οι εταιρείες συμφώνησαν ότι θα ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου χρόνου να μοιράζονται τους κωδικούς αναγνώρισης.


Ωστόσο, στην ανακοίνωσή τους οι εταιρείες ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο που θα επισημαίνεται από μιαν άλλη εταιρεία δεν θα αφαιρείται αυτόματα και από τις τέσσερις πλατφόρμες. Θα ελέγχουν πρώτα, αν το περιεχόμενο που έχει επισημανθεί από άλλη εταιρεία παραβιάζει την πολιτική τους, προτού αφαιρέσουν τις πληροφορίες από τις πλατφόρμες τους. Έτσι θ' αποφύγουν φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στο παρελθόν να "κατεβαίνουν" φωτογραφίες που όχι μόνο δεν είναι "προσβλητικές", αλλά είναι μέρος καμπάνιας για την ειρήνη ή για την πρόληψη ασθενειών.
Η συμφωνία προέκυψε έπειτα από τακτικές συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ στο πλαίσιο του αποκαλούμενου Διαδικτυακού Φόρουμ της ΕΕ (EU Internet Forum), το οποίο συγκροτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 με στόχο τη χάραξη στρατηγικής που θα αποτρέπει τους τρομοκράτες από το να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες εταιρειών για να προωθήσουν τη βία. Σε αυτό συμμετέχουν οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών μελών, υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων εταιριών, η Europol, ο συντονιστής αντιτρομοκρατίας της ΕΕ (και όμως υπάρχει τέτοια θέση: http://www.consilium.europa.eu/en/policies/fight-against-terrorism/counter-terrorism-coordinator) και το Ευρωκοινοβούλιο.