Ο Θησέας πάνω από τη Λευκωσία

Γιώργος Κακούρης Δημοσιεύθηκε 22.1.2018

Πες-πες τα ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες με τίτλους στα κανάλια και push notifications στα κινητά, την Πέμπτη στη Λευκωσία ακούγαμε τον Θησέα σε κάθε πνοή του ανέμου, κάθε πτώση της θερμοκρασίας.


Βλέπαμε όλη μέρα με αδημονία τα μαύρα σύννεφα που πρώτα απλώνονταν πάνω από την πόλη, βαριά με υγρές υποσχέσεις. Και τα βλέπαμε λίγο μετά να απομακρύνονται και να αφήνουν και πάλι καθαρό τον τόσο γνώριμο μεσογειακό και λαμπερό ουρανό. Και να ξαναέρχονται και μερικές ψιχάλες να αναπτερώνουν τις ελπίδες.

Μπορεί να διακρίνει κανείς στην κάλυψη και μόνο της πιθανότητας έντονης βροχόπτωσης, καταιγίδας και ισχυρών ανέμων την ανάγκη μας να δούμε να σπάει κάπως διαφορετικά ο ουρανός. Θέλουμε κι εμείς να ζήσουμε το μεγάλο ακραίο καιρικό φαινόμενο, τους κεραυνούς, τις οροφές να φεύγουν, τους δρόμους να πλημμυρίζουν. Θέλουμε προς στιγμή να νιώσουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε. Έν' κακό;

Τις ευκαιρίες τις βρίσκουμε. Τις φέρνει η αφρικανική σκόνη, τις φέρνουν οι καύσωνες. Και ελπίζαμε για κάτι διαφορετικό από τον Θησέα, το χαμηλό βαρομετρικό που βάφτισε η Ελλάδα δίνοντας μια άλλη αμερικανική αίγλη στην επερχόμενη κακοκαιρία. Ο υπεύθυνος της μετεωρολογικής υπηρεσίας ακουγόταν εκνευρισμένος από τις προσδοκίες στο πρωινό ραδιόφωνο.

Εμείς δεν έχουμε δώσει στο χαμηλό βαρομετρικό όνομα, εξηγούσε στους ακροατές του αυτοκινήτου, εγκλωβισμένους στη μακρά ουρά των οχημάτων για το σχολείο και τη δουλειά ο υπεύθυνος της μετεωρολογική υπηρεσίας. Οι ευρωπαϊκές αρμόδιες υπηρεσίες συμφώνησαν να δίνουν ονόματα στα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να τα ακολουθεί κανείς όταν επηρεάζουν τη μια χώρα μετά την άλλη. Το «Θησέας» το διάλεξαν οι μετεωρολόγοι στην Ελλάδα, όμως στην Κύπρο αποφάσισαν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Γιατί ακόμα και αν ο Θησέας φέρει καταστροφές στην Ελλάδα, μέχρι να φτάσει σε εμάς θα εξασθενήσει. Όμως, ο κόσμος θα έχει δει τις εικόνες, θα έχει ακούσει τις ιστορίες και θα περιμένει με φόβο και ανυπομονησία τη δική του Κατρίνα.

Το βράδυ είδαμε ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση. Το φαινόμενο δεν ήταν ακραίο. Εκτός ίσως από το γεγονός ότι τέτοιες βροχές δεν βλέπουμε συχνά. Συναρπαστικό γεγονός έμελλε να είναι μόνο το πέρασμα του τουρκικού επιβατικού αεροπλάνου που έφυγε από την Τύμπου, παρασύρθηκε λόγω κακοκαιρίας πάνω από τη Λακατάμια και τον Στρόβολο, πριν επιστρέψει, περνώντας πάνω από το Μένοικο και το Ακάκι, στα κατεχόμενα και να πάρει τον δρόμο για την Τουρκία.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας