Αυτή είναι η Καμράν Αζίζ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 4.3.2019


Μουσικός και φαρμακοποιός, κόρη του Μεχμέτ Αζίζ, του σπουδαίου γιατρού που καταπολέμησε τη μαλάρια στην Κύπρο. Η Καμράν Αζίζ θεωρείται μια σημαντική προσωπικότητα για την κοινότητα των Τουρκοκυπρίων και είναι δικές τις ηχογραφήσεις που ζητήθηκαν από το Αρχείο του ΡΙΚ στο πλαίσιο της ανταλλαγής πολιτιστικών αγαθών ως Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.





Η Καμράν Αζίζ ήταν η πρώτη Τουρκοκύπρια συνθέτρια αλλά και η πρώτη γυναίκα μουσικός που έπαιζε δημόσια. Ήταν πρωτοπόρος στη διδασκαλία της δυτικής μουσικής στην Κύπρο ενώ θεωρείται η δημιουργός της σύγχρονης τουρκοκυπριακής φολκ. Κόντρα στις συμβάσεις, σε μια περίοδο κατά την οποία οι γυναίκες πάλευαν ακόμα και για τη μόρφωσή τους, η Καμράν Αζίζ επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο, ξεπερνώντας εμπόδια και δημιουργώντας ευκαιρίες για τις νεαρές γυναίκες της τ/κ κοινότητας. Ξεκίνησε τις πρώτες τις μουσικές μεταδόσεις στο ραδιόφωνο το 1945. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη μετάφραση κλασικών κομματιών στα τουρκικά. Δημιούργησε το σχήμα Kamran Aziz ve Arkadaslarι [Καμράν Αζίζ και Φίλοι], του οποίου πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις βρίσκονται στα Αρχεία του ΡΙΚ. Έπαιζε κλασική μουσική και ταγκό, έπαιρνε έμπνευση από την παραδοσιακή τ/κ μουσική και πειραματιζόταν. Άλλαξε τα μουσικά γούστα των Τ/Κ και πια η μουσική της θεωρείται μέρος της κουλτούρας τους. Η Αζίζ πέθανε στις 7 Μαρτίου 2017 σε ηλικία 95 ετών. 


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;