Παράθυρο logo
Sick note: Το binge-watching θα γίνει... καρκίνος
Δημοσιεύθηκε 12.03.2018
Sick note: Το binge-watching θα γίνει... καρκίνος

Ένα ψέμα ποτέ δεν είναι αρκετό όταν διηγείσαι μια ιστορία. Θα πρέπει να πεις και ένα δεύτερο και ένα τρίτο. Όταν όμως αυτό το ψέμα που λες είναι πολύ σοβαρό, τότε τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο κι από το Κυπριακό πρόβλημα. Και όταν αυτό ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, τότε δεν σε σώζουν ούτε ΟΗΕδες, ούτε διαμεσολαβητές. Τίποτα. Απλά, συνεχίζεις να λες την ιστορία σου. Ειδικά, αν αυτή εξυπηρετεί το... σενάριο μιας σειράς, αν και όλοι έχουμε γνωρίσει εκείνους τους μυθομανείς τύπους που θες να σπάσεις στο ξύλο, επειδή δεν σταματάνε να πλάθουν δικές τους ιστορίες.

Και ο γράφων θα σας έλεγε ψέματα αν ισχυριζόταν πως μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως μια σειρά που έχει θέμα έναν τύπο της καθημερινότητάς μας που έχει καρκίνο, μπορεί να γίνει μια φοβερά αστεία παραγωγή με αποτέλεσμα να τη θεωρεί την απόλυτη βρετανική έκπληξη της σεζόν. Ο λόγος για το «Sick note», μια σκοτεινή φαρσοκωμωδία έξι επεισοδίων παραγωγής Sky, η οποία ενθουσίασε τόσο πολύ το κανάλι που ανακοίνωσε μια δεύτερη σεζόν πριν καν προβληθεί η πρώτη.

H σειρά αφηγείται την αστεία ιστορία του Daniel Glass, ενός παθολογικού ψεύτη, ο οποίος έχει κολλήσει σε μια αποτυχημένη σχέση και μια αδιέξοδη εργασία στην οποία είναι υπό τον έλεγχο του ανεξέλεγκτου αφεντικού του Kenny West. Και μόλις πίστεψε ότι τα πράγματα δεν μπορούσαν να είναι χειρότερα, θα διαγνωσθεί με καρκίνο του οισοφάγου. Παραδόξως, ο Daniel βρίσκει νέα όρεξη για ζωή, όταν όλοι αρχίζουν να του φέρονται καλύτερα λόγω της διάγνωσης. Μόλις, όμως, καταλαβαίνει ότι ο Dr. Ian Glennis, ο πιο ανίκανος ογκολόγος στον κόσμο, έχει κάνει λάθος διάγνωση, θα πρέπει να επιλέξει αν θέλει να το φανερώσει και να επιστρέψει στην παλιά άθλια ζωή του ή να συνεχίσει να προσποιείται ότι είναι άρρωστος.

Εντάξει, λογικά από την εισαγωγή έχετε καταλάβει τι θα κάνει και δεν είναι spoiler, αφού είναι αυτό καθεαυτό το θέμα της σειράς. Παρόλο που το «Sick note» αγγίζει ένα ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του καρκίνου, εντούτοις καταφέρνει να το περάσει επιδερμικά, χωρίς να δίνονται πολλές λεπτομέρειες για την αρρώστια, χωρίς να σε πιάνει εκείνος ο κόμπος στο στομάχι αν πρέπει να ξεπεράσεις τα... όρια για να μπορείς να την παρακολουθήσεις. Άλλωστε, η ουσία είναι να δούμε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ο Daniel, ο οποίος εκτός της αρρώστιας έχει να αντιμετωπίσει και δύο... μικρά «πραγματάκια» που αρχίζουν να φυτρώνουν στο κεφάλι του (είπαμε, άθλια σχέση).

Χωρίς να ξεφεύγει από το σύνηθες βρετανικό φλεγματικό χιούμορ, η σειρά καταφέρνει να ξεχωρίσει από τις φετινές παραγωγές, χάρη κυρίως στην «παλαβομάρα» που τη διατρέχει, αφού το ένα στοιχείο φέρνει το άλλο. Μέσα από τα ψέματα, ο ήρωας μαθαίνει τις μεγαλύτερες αλήθειες για τη ζωή του, μπαίνοντας σε μεγαλύτερους προβληματισμούς. Μεγάλο ατού της σειράς δεν είναι ο -κατά τα άλλα- εξαιρετικός Rupert Grint (ο Ron του «Harry Potter»), αλλά ο Nick Frost που υποδύεται τον απόλυτο looser γιατρό. Έξι επεισόδια, τα οποία θα τα δεις (μάλλον παράνομα και σε διαδικασία binge-watching) και ευχάριστα.