Μέλανδρος Γκανάς: «Με τα κόμικς έμαθα πάρα πολλά»

Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη Δημοσιεύθηκε 2.4.2018

Συλλέκτης, εκδότης, σεναριογράφος, ο Μέλανδρος Γκανάς αποτελεί μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου που πραγματικά έχει αφιερώσει τη ζωή του σε αυτό που αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως 9η τέχνη, τα κόμικς. Η αμεσότητα και ο εφηβικός του ενθουσιασμός είναι τα στοιχεία του χαρακτήρα του που σου κάνουν εντύπωση όταν τον γνωρίζεις για πρώτη φορά, ενώ η ειλικρίνεια και η ανιδιοτελής διάθεσή του για προσφορά αποτελούν τα στοιχεία εκείνα πάνω στα οποία μπορείς να χτίσεις μια βαθιά φιλία. Για εμένα ο Μέλανδρος δεν είναι απλώς ένας συνεργάτης του 4ου Συνεδρίου Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, πάνω απ’ όλα είναι ένας συνοδοιπόρος και ένας φίλος στον οποίο μπορείς να στηριχθείς αλλά και να μοιραστείς μαζί του κοινά όνειρα και στόχους.


Ως συλλέκτης κόμικς και διατηρώντας μια μεγάλη συλλογή, πώς θα περιέγραφες τη σχέση σου με αυτό το είδος τέχνης;

Δεν νομίζω να μπορώ να απαντήσω σε αυτό με λίγες λέξεις, αλλά θα το προσπαθήσω. Απ’ όταν με θυμάμαι, είμαι με ένα κόμικ στο χέρι. Μου έρχονται αναμνήσεις από τις διακοπές μου στην Καλαμάτα, να μου αγοράζουν Μίκυ Μάους, Μπλεκ, Αγόρι, Βαβούρα, Τρουένο και άλλες τέτοιες όμορφες εκδόσεις, μόνο και μόνο για να κάνω ησυχία τα μεσημέρια και να αφήνω τους μεγαλύτερους να κοιμούνται. Τις οποίες εγώ διάβαζα και μετά τις αποθήκευα με ευλάβεια σε κούτες. Έκανα όμως ησυχία τα μεσημέρια. Στην εφηβεία σιγά-σιγά πέρασα σε άλλες εκδόσεις, όπως Λούκυ Λουκ, Αστερίξ και Οβελίξ, Αχιλλέας Ταλόν, Λεονάρντο, και λίγο αργότερα γνώρισα τη Βαβέλ και έγινε το κακό. Όμως, όλα τα τεύχη που έχω αγοράσει από μικρός υπάρχουν στην αποθήκη μου από τότε. Μεγάλωσα μαζί τους και ήταν πάντα δίπλα μου, σε όλες τις περιόδους της ζωής μου, από μικρό παιδί, μόλις άρχισα να διαβάζω, μέχρι σήμερα που παράτησα την επί 22 χρόνια μόνιμη δουλειά μου για να ασχοληθώ μόνο με αυτά. Άρα, νομίζω πως το να πω πως η σχέση μου με τα κόμικς είναι απλώς αγάπης είναι λίγο.

Οι Εκδόσεις του Κάμπου είναι το πνευματικό σου παιδί στον χώρο των εκδόσεων κόμικς. Τι είναι αυτό που σε ώθησε στη δημιουργία τους;

Σε κάποια φάση της ζωής μου, την εποχή που άρχισα να συλλέγω μανιωδώς αυτοεκδόσεις και fanzines, γνώρισα μέσω του Soloup τον Λάζαρο Ζήκο. Στην αρχή ήθελα να μιλήσουμε για μια συνέντευξη, αλλά μετά από πολλές συναντήσεις και φιλικές συζητήσεις, και αφού είδε πόσο μου άρεσε όλη η ιδέα των «υπόγειων εκδόσεων», μου πρότεινε να ξεκινήσω μια δική μου έκδοση, με δημιουργούς που ήδη γνώριζα. Για να το κάνει ακόμα πιο εύκολο για μένα, μου έδωσε την πρώτη μου ιστορία. Συνέντευξη δεν του πήρα ποτέ, αλλά έβγαλα την πρώτη μου συλλογική έκδοση, το Fart [fanzine art].

Πόσες εκδόσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα και με πόσους και ποιους καλλιτέχνες έχεις συνεργαστεί; Από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τις Εκδόσεις του Κάμπου;

Άνοιξα τον φάκελο και μέτρησα, άρα θα μιλήσω με αριθμούς. Είναι 35 τίτλοι, εκ των οποίων οι έξι είναι τεύχη με πολλούς καλλιτέχνες μέσα και άλλοι δύο τίτλοι είναι υπερσειρές, “Pineiada Bibles” και “How to”, στις οποίες έχουμε κυκλοφορήσει 44 τευχάκια στην πρώτη και άλλα 5 στη δεύτερη, από διαφορετικούς καλλιτέχνες το καθένα. Δηλαδή, με μία πρόσθεση, 84 συνολικά τεύχη και 140 καλλιτέχνες με τους οποίους έχω συνεργαστεί σε κάποια από τις Εκδόσεις του Κάμπου. Τις Εκδόσεις του Κάμπου μπορεί κάποιος να τις βρει όπου γίνεται κάποιο festival ή convention με κόμικς στην Ελλάδα και πλέον και στην Κύπρο, ή αλλιώς στη σελίδα μας στο facebook γράφοντας Εκδόσεις του Κάμπου.

grafistories2
Από το εργαστήρι που πραγματοποίησε ο Μέλανδρος Γκανάς σε συνεργασία με τον Τάσο Αναστασιάδη στην Κύπρο, τον περασμένο Μάρτη.

Εδώ και πολλά χρόνια ως H.o.D. και επιμελητής εκθέσεων στο μεγαλύτερο φεστιβάλ κόμικς της Ελλάδας, το Comicdom Con Athens, τι έχεις αποκομίσει από την εμπειρία σου αυτή, τόσο σε επίπεδο συνεργασιών με τους εκάστοτε καλλιτέχνες όσο και σε σχέση με την αλληλεπίδρασή σου με το κοινό που το παρακολουθεί;

To Comicdom για μένα είναι ταυτόχρονα ένα μεγάλο σχολείο αλλά και το σπίτι μου. Να αναφέρω πως υπήρξα και moderator στο Greekcomics.gr -και αυτό μεγάλο σχολείο- στο οποίο μια μεγάλη παρέα ανθρώπων από Ελλάδα και Κύπρο καταφέραμε να καταλογογραφήσουμε -σχεδόν- κάθε ελληνική έκδοση που έχει κυκλοφορήσει. Μετά από εκεί, λοιπόν, ήρθε το Comicdom. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο μέχρι τότε. Όλοι περιμέναμε πότε θα γίνει για να μαζευτούμε στην Αθήνα και εγώ ξαφνικά έγινα “μέρος” όλου αυτού. Στην αρχή ήταν ο ενθουσιασμός που μετουσιώθηκε σε τρελή αγάπη, αλλά και μεγάλη ευθύνη συνάμα, και είναι μια σχέση που κρατάει χρόνια τώρα.

Τον τελευταίο καιρό σε βρίσκουμε στην Κύπρο, να ετοιμάζεις ένα νέο comic convention, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Eyekon. Τι να περιμένουμε από τη νέα σου αυτή πρωτοβουλία; Τι θεωρείς ότι κάνει το Eyekon να ξεχωρίζει από όλα τα υπόλοιπα φεστιβάλ του είδους;

Ξεκινάμε με το ότι δεν θεωρώ πως είμαι καλός σε κάτι. Δεν λέω πως είμαι καλός στα κόμικς, αυτό θα το κρίνετε εσείς, απλώς μόνο αυτό ξέρω να κάνω και αυτό αγαπάω. Ερχόμενος στην Κύπρο, έγινε η πρώτη επαφή με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τους έκανα την πρότασή μου, το είδαν θετικά και τελικά όλο αυτό “έδεσε”. Το εν λόγω φεστιβάλ το συνδιοργανώνουμε με το πανεπιστήμιο, αλλά, για να είμαστε πιο ακριβείς, όλο το project το τρέχουμε με τον Τάσο Αναστασιάδη, επίκουρο καθηγητή Γραφικών Τεχνών του πανεπιστημίου, με τον οποίο γνωριζόμαστε διαδικτυακά εδώ και πολλά χρόνια. Δεν θέλω να πω σε τι θα ξεχωρίζει, απλώς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δει ο κόσμος όσο το δυνατόν περισσότερα κόμικς και να αποκομίσει κάτι ή ακόμα και να διδαχθεί από αυτά. Έχουμε ήδη 10 διεθνώς αναγνωρισμένους δημιουργούς και artist alley που θα φιλοξενήσει άλλους 70 περίπου δημιουργούς από Ελλάδα και Κύπρο. Στο πρόγραμμα υπάρχουν μέχρι στιγμής πέντε εκθέσεις με κόμικς, illustrations, posters και γελοιογραφίες, προβολές animations, workshops & masterclasses, που προσφέρονται δωρεάν, καταστήματα με κόμικς και παρεμφερή είδη και πολλές άλλες παράλληλες εκδηλώσεις. Να μην ξεχάσω να αναφέρω πως η είσοδος στο φεστιβάλ για όλα τα παιδιά έως 17 ετών είναι ελεύθερη. Τα παιδιά είναι η ελπίδα του κόσμου μας και είναι σημαντικό να μπορούν να προσλαμβάνουν ερεθίσματα.

Αν θα έπρεπε να ξεχωρίσεις τρεις μεγάλους δημιουργούς κόμικς που έχεις γνωρίσει, ποιοι θα ήταν αυτοί και για ποιους λόγους θα τους ξεχώριζες;

Παλαιότερα θα έδινα μια απάντηση όπως ο Milo Manara, πλέον όμως έχω γίνει πιο συναισθηματικός. Είναι πολλοί οι δημιουργοί που ξεχωρίζω και οι περισσότεροι είναι πρώτα φίλοι αλλά και συνεργάτες μου.

Θεωρείς ότι τα κόμικς είναι μόνο ψυχαγωγία, ή μπορούν να διαδραματίσουν και κοινωνικό – εκπαιδευτικό ρόλο;

Τα κόμικς είναι όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα. Ένα μικρό παράδειγμα είμαι εγώ, που ποτέ δεν αγαπούσα τα γράμματα και δεν μου άρεσε το σχολείο. Με τα κόμικς έμαθα να διαβάζω και να αγαπάω τα βιβλία και μέσα από αυτά έμαθα πάρα πολλά. Δεν είναι όλα τα κόμικς «μικιμάους», όπως νομίζει ακόμα ο πολύς κόσμος. Η εικόνα έχει απίστευτη δύναμη και κατά συνέπεια και τα κόμικς που στηρίζονται σε αυτήν.

Πρόσφατα συμμετείχες στο 4ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, ως ομιλητής και καθοδηγητής εργαστηρίου. Τι αποκόμισες από την εμπειρία σου αυτή και πώς θα αξιολογούσες την όλη διοργάνωση;

Εγώ και ο Τάσος Αναστασιάδης προσκληθήκαμε να κάνουμε από κοινού ένα workshop και δεν ξέραμε καν αν θα υπάρξει συμμετοχή. Μπήκαμε στην τάξη και βρεθήκαμε σε ένα υπερπλήρες τμήμα, με απίστευτους δημιουργούς κάθε ηλικίας, οι οποίοι είχαν αυτή τη λάμψη στα μάτια τους όταν τους μιλούσαμε. Στο τέλος, όχι μόνο έκαναν τη δική τους ιστορία, αλλά δημιουργήσαμε και μια ομάδα που θα συναντιέται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να κάνει κάτι πιο συλλογικό. Άρα, το δεύτερο σκέλος της ερώτησης μόλις απαντήθηκε. Κάθε πράγμα που γίνεται με αγάπη είναι από μόνο του ένα θαύμα. Και εμείς ζήσαμε αυτό το θαύμα από κοντά.

+ Το Eyekon Comic Con θα πραγματοποιηθεί στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο στις 26-27 Μαΐου| www.facebook.com/EyekonComicCon

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Μέλανδρος Γκανάς στη διάρκεια διάλεξής του στο φετινό 4ο Συνέδριο Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Αλέξανδρος Χρονίδης

Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Τα social πέθαναν. Ζήτω το TikTok

Περί σεξουαλικής αγωγής

Περί σεξουαλικής αγωγής

Περί σεξουαλικής αγωγής