Επαναπατρίζεται το ψηφιδωτό της Κανακαριάς

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.4.2018
HyperFocal: 0

Ίσως το σημαντικότερο από τα ψηφιδωτά της Κανακαριάς που κλάπηκαν μετά το 1974 από τον ναό Παναγίας της Κανακαριάς στην κατεχόμενη Λυθράγκωμη επαναπατρίζεται. Ύστερα από δεκαετίες προσπαθειών για τον εντοπισμό του και αφού πολλές δεκάδες άλλων θρησκευτικών και αρχαιολογικών αντικειμένων επέστρεψαν στην Κύπρο από δεκάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, το ψηφιδωτό του Αποστόλου Ανδρέα βρέθηκε στην κατοχή συλλέκτη έργων τέχνης ο οποίος αποδέχθηκε να το επιστρέψει στον νόμιμο κάτοχό του, την Εκκλησία της Κύπρου.


Ο εντοπισμός του σπαράγματος ψηφιδωτού έγινε το 2014 από τη δρα Μαρία Παφίτη, ιστορικό τέχνης, η οποία ενημέρωσε τον αγοραστή για την κυπριακή προέλευσή του και ύστερα από σειρά διαπραγματεύσεων [εκτός δικαστηρίων], το σπάραγμα επιστράφηκε έναντι συμβολικού ποσού, το οποίο κάλυψαν οι επιχειρηματίες δρες Ανδρέας Πίττας και Ρόης Πογιατζής.

Η τελετή επαναπατρισμού του σπαράγματος θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα στις 18:00 στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στην τελετή θα τιμηθούν, επίσης, οι κ. Παφίτη, Πίττας και Πογιατζής, ενώ θα δώσει μια διάλεξη με θέμα «Κλαπέντα και ανευρεθέντα» ο καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ, ο οποίος τη δεκαετία του ’80 συνέταξε για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης έκθεση με θέμα τη σύληση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;