Αντίο, Mordillo

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 1.7.2019

Μία αγαπημένη προσωπικότητα των κόμικς και της γελοιογραφίας, ο Γκιγιέρμο Μορδίγιο Μενένδεθ -πιο γνωστός ως Mordillo- έφυγε από τη ζωή στα 86 του χρόνια, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου EFE.


Ο Αργεντίνος σκιτσογράφος, που μέχρι την υστάτη ήταν υπερδραστήριος, απεβίωσε το βράδυ του Σαββάτου 29 Ιουνίου στη Μαγιόρκα, όπου διατηρούσε ένα σπίτι.

Ο Mordillo ήταν στη δεκαετία του ’70 ένας από τους πιο πολυδημοσιευμένους και γνωστούς σκιτσογράφους στον κόσμο. Τα σχέδια του χαρακτηρίζονται από τα πολλά κι έντονα χρώματα και κυρίως από την γλαφυρότητα των θεμάτων του και την αστεία εμφάνιση των ηρώων του, που εκφράζουν την ιστορία χωρίς καν να μιλούν. Όμως οι πιο γνωστές του φιγούρες είναι τα ζώα, ιδίως οι καμηλοπαρδάλεις, που με τις ιστορίες τους έχει δημοσιεύσει πολλά άλμπουμ.

mordillo
mordillo32


Η δραστηριότητά του ως εικονογράφου ξεκίνησε από την ηλικία των 18 ετών και περιελάμβανε εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων αλλά και στον τομέα του σινεμά και της διαφήμισης. Εργάστηκε στη Λίμα του Περού προτού βρεθεί το 1960 στη Νέα Υόρκη και στην Paramount, όπου εργάστηκε ως σχεδιαστής σε πολύ γνωστές σειρές κινουμένων σχεδίων, όπως στον Popeye (Ποπάι) και τη «Μικρή Λουλού».

Από μικρός λάτρευε το σχέδιο και το ποδόσφαιρο και τελικά μετά από μακρά πορεία αναζητήσεων επαγγελματικής ευκαιρίας, εισήλθε στον κόσμο των εφημερίδων μέσω ενός σχεδίου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Paris Match» το 1966. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει. Η απήχηση του έργου ήταν διεθνής χάρη στην οικουμενικότητα των σχεδίων του. Η εκδοτική του δραστηριότητα επεκτάθηκε στη συνέχεια και στη Γερμανία, όπου δημοσίευε σχέδιά του στο περιοδικό Stern.

Παρά την τεράστια αναγνώριση και εμπορική επιτυχία του έργου του, ο Mordillo παρέμεινε ένας ταπεινός καλλιτέχνης που παρουσίασε μόλις τρεις ατομικές εκθέσεις: η τελευταία πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα τον Νοέμβριο του 1989 και τα έσοδα διατέθηκαν για παιδιά με αυτισμό.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

«Πρόσφυγες, νήματα, (μ)νήματα» του Χριστόφορου Χριστοφόρου

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Γλωσσική επαφή και γλωσσική αλλαγή

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η γλωσσολογία, τελικά, γιατί υπάρχει;

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ

Η πλατφόρμα Χ του Μασκ