Το Gentleman Jack είναι μια διαφορετική σειρά εποχής

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 3.7.2019

Για τους συντηρητικούς τύπους των sites που ψάχνουν αγωνιωδώς τα κλικς, το «Gentleman Jack» ήταν μια σειρά που ήθελε να γίνει γνωστή όχι λόγω της ιστορίας της αλλά λόγω των λεσβιακών σκηνών που προκάλεσαν σάλο (αλήθεια πώς προκαλείται αυτός ο σάλος και ποιο είναι το κριτήριο ότι όντως επήλθε αυτός ώστε να δικαιολογείται το πομπώδες ύφος των clickbaits;). Στην πραγματικότητα όμως είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας η οποία δεν συμβιβάστηκε ποτέ με τη (ακόμη πιο) συντηρητική εποχή της, αποδέχθηκε νωρίς τα πάθη της και έζησε μια ζωή κόντρα σε νόμους και κανόνες.


Η σειρά «Gentleman Jack», η οποία είναι συμπαραγωγή HBO και BBC, διηγείται την αληθινή ιστορία της Αν Λίστερ, όπως την κατέγραψε η ίδια μέσα από τα ημερολόγιά της. Αγγλίδα γαιοκτήμονας, με αρρενωπή εμφάνιση, η Λίστερ είχε πολλές ανησυχίες, αγαπούσε τα ταξίδια και την ορειβασία. Κατά τη διάρκεια της ζωής της κρατούσε ημερολόγια που έγραφαν τις λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της, συμπεριλαμβανομένων των λεσβιακών σχέσεών της, των οικονομικών της προβληματισμών, των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της και της συντήρησης του Shibden Hall, το οποίο κληρονόμησε από τη θεία της το 1873. Η σειρά πιάνει την ιστορία από τότε που η Λίστερ επέστρεψε στο Χάλιφαξ και ανέλαβε το κτήμα. Εκεί που τη γνώρισε η κλειστή κοινωνία, η οποία δεν μπορούσε να αποδεχθεί πως μία γυναίκα θα μπορούσε να εισπράττει ενοίκια, να ασχολείται με τις επιχειρήσεις, να κάνει εν ολίγοις όλα όσα θεωρούνταν για την εποχή «ανδρικές δουλειές».

Ο εντελώς διαφορετικός τρόπος ζωής της Λίστερ δίνει τη δυνατότητα στη δημιουργό της σειράς Σάλι Γουέινραϊτ να φτιάξει ένα σπιντάντο και έξω από το πλαίσιο δράμα εποχής που διαφέρει από το σύνηθες στοκ του είδους. Αφαιρώντας από την ηρωίδα το στοιχείο του γλυκανάλατου και του -στα όρια του εκνευριστικού- ρομαντισμού που χαρακτηρίζει τις ηρωίδες των σειρών εποχής (λόγω του υπέροχου σετ που σου δίνει μια τέτοια παραγωγή), αυτομάτως το κοστουμάτο δράμα περνάει σε δεύτερη μοίρα και η σειρά γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ειδικά, στον τρόπο που η κοινωνία αντιδρά με τις επιλογές της. Είτε αυτές είχαν να κάνουν με την προσωπική της ζωή, είτε είχαν να κάνουν με την εμπλοκή της με τα ανθρακωρυχεία.

HBO και BBC ένωσαν δυνάμεις δίνοντας μια εξαιρετική παραγωγή, ενώ η Σουράν Τζόουνς δίνει μια πραγματικά μοναδική ερμηνεία σε έναν χαρακτήρα που θα μπορούσε να την «καταστρέψει» καλλιτεχνικά αφού αγγίζει τα όρια της καρικατούρας. Δεν γίνεται ποτέ. Και δεν γίνεται επειδή είναι όλα τόσο προσεγμένα που κάνουν τη σειρά ένα διαμαντάκι το οποίο αξίζει να το δεις γιατί τα επεισόδια κυλάνε νεράκι.







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;