For your playlist #6

ΛΙΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ Δημοσιεύθηκε 5.8.2019



Wilma Vritra – Shallow Grave







Το δίδυμο Wilma Vritra αποτελείται από τους Wilma Archer (Domino) και τον Pyramid Vritra (καλλιτεχνικό όνομα του Hal Donell Williams Jr, ενός εκ των ιδρυτών της κολεκτίβας Odd Future), οι οποίοι είναι βασισμένοι στο Λονδίνο και στο LA αντίστοιχα. Από την πρώτη δισκογραφική τους δουλειά, burd, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο, το Shallow Grave είναι σίγουρα το αγαπημένο μου (αλλά και το δικό τους αγαπημένο) κομμάτι. Mellow και upbeat μαζί, το Shallow Grave ξεκινά με μια μελωδία σχεδόν κωμική, που θυμίζει κάτι από κινούμενα σχέδια ή slapstick κωμωδία, προχωράει σε ένα ενεργητικό, πιασάρικο beat και κάπου στο ρεφρέν γίνεται στιγμιαία ζοφερό για να ταιριάξει με τους στίχους, που μοιάζουν ένα είδος προσευχής για δύσκολες στιγμές. Τα μελαγχολικά βιολιά, και τα μακάβρια σχεδόν synths μας θυμίζουν τον τίτλο του τραγουδιού. O Pyramid Vritra περιγράφει τη συνεργασία του με τον Wilma Archer και τη δημιουργία του burd ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσει και να αναλύσει την κατάθλιψη που τον βασάνιζε την περίοδο εκείνη. Ακούγοντας το Shallow Grave μου φαίνεται να βρίσκω έναν θεραπευτικό ρόλο και για το κοινό του δίσκου αυτού.



Blood Orange – Benzo







O Dev(onté) Hynes aka Blood Orange παρουσίασε πρόσφατα την τελευταία του δουλειά, ένα mixtape με τίτλο Angel’s Pulse – μια συλλογή από κάποια μικρά (και κάποια μικροσκοπικά) κομμάτια που μας αφήνουν να ευχόμαστε να κρατούσαν ακόμη ένα ή δυο λεπτά. Ο Άγγλος Dev Hynes απέδειξε εδώ και καιρό ότι είναι ο βασιλιάς της μελαγχολικής μελωδίας και με το τελευταίο του mixtape έρχεται να το επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά. Το Benzo είναι ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια του mixtape. Όπως συχνά με τη μουσική του Blood Orange, έτσι και το Benzo απαιτεί λίγο χρόνο μέχρι να μας φανερωθεί σε όλο του το μεγαλείο αλλά όταν το κάνει δε μπορεί παρά να μας συνεπάρει. Στo διασκεδαστικό, gender-bending video clip, το οποίο είναι σκηνοθετημένο από τον ίδιο (και έχει κάτι από Sofia Coppola), ο Blood Orange μεταμορφώνεται σε έναν αυλικό μουσικό που καλείται να ψυχαγωγήσει τους αριστοκράτες της αυλής.



Kelsey Lu – Rebel







Η Kelsey Lu, η οποία έχει συνεργαστεί και με τον Blood Orange στο mixtape του (με το συγκινητικό Birmingham), έρχεται από την κλασική μουσική (σπούδασε βιολοντσέλο), ενώ έχει παρουσιάσει ένα EP, το Church (2016) και έχει συνεργαστεί με σπουδαίες μουσικούς, όπως είναι, εκτός από τον προαναφερόμενο, η Kelela και η Solange. To Rebel είναι το πρώτο κομμάτι της πρώτης ολοκληρωμένης δισκογραφικής της δουλειάς, η οποία τιτλοφορείται Blood. Είναι ένας από αυτός τους δίσκους από τους οποίους δύσκολα μπορείς να διαλέξεις ένα μόνο κομμάτι – μοιάζει ολόκληρος ένα ενιαίο κομμάτι, ίσως γιατί τον διαπερνά τόσο έντονα από την αρχή μέχρι το τέλος ένας μοναδικός, αναγνωρίσιμος χαρακτήρας. Μεταξύ του burd, των Vilma Vritra (βλ. πιο πάνω) και του Blood υπάρχει μια έντονη ομοιότητα. Και οι δυο δίσκοι σκάβουν βαθιά μέσα στο σκοτάδι για να ανέβουν ξανά στην επιφάνεια προσφέροντας μας κάτι φωτεινό.



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;