Κάτω από την επιφάνεια

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 23.7.2018

Ένα έργο υποδομής για την επέκταση της γραμμής του μετρό Βορρά / Νότου του Άμστερνταμ πρόσφερε μια σπάνια αρχαιολογική ευκαιρία για μια συστηματική μελέτη μιας αποστραγγισμένης κοίτης ποταμού όπου, από την προϊστορία, άνθρωποι κατοικούσαν στις ακτές της. Τώρα ο καθένας μπορεί να διερευνήσει παραδείγματα των 700.000 ανακτώμενων αντικειμένων μέσω του διαδραστικού ιστότοπου, Below the Surface - The Archaeological Finds of the North/South Line.

Τα φυσικά αντικείμενα βρίσκονται στον νέο σταθμό του μετρό Rokin, με ένα βιβλίο που ονομάζεται Stuff και ένα ντοκιμαντέρ (στα ολλανδικά, ενσωματωμένο στο κάτω μέρος αυτής της θέσης) που βοηθά στην αποτύπωση του εύρους αυτού του αρχείου αστικής ιστορίας.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν από το 2003 έως το 2012, με την αποστράγγιση των τμημάτων Damrak και Rokin του ποταμού Άμστελ να αποκαλύπτουν αιώνες από στρώσεις σκουπιδιών κάτω από το νερό. Τα αντικείμενα φτάνουν μέχρι τον 21ο αιώνα, με χρονολογικά πλέγματα κινητών τηλεφώνων, ανεπεξέργαστα φιλμ, γυαλιά και ψεύτικα δόντια και πολλά ευρήματα που υπενθυμίζουν την εμπορική και κοινωνική σημασία της πλωτής οδού, όπως τα πολλά καραβάκια και τα ψαροκάικα. Αυτό που κάνει το Below the Surface τόσο απολαυστικό είναι η ομορφιά και η προσβασιμότητα του σχεδιασμού του, όπου είναι εύκολο να πλοηγηθεί κανείς μεταξύ κατηγοριών χρήσης και υλικού και να δει σε έναν χάρτη πού στο κανάλι βρέθηκε ένα αντικείμενο. Ένα χαρακτηριστικό επιτρέπει επίσης στους χρήστες να χτίζουν τις δικές τους συλλογές με κολάζ και να αναζητούν εκείνες που κατασκευάζονται από άλλους. Έτσι, αν και ο όγκος των αντικειμένων -με 27.000 φωτογραφίες που φωτογραφήθηκαν για τον ιστότοπο- είναι απίστευτος, δεν σε καταβάλλει.

Τα σκουπίδια μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για ένα μέρος, όσον αφορά αυτό που κρίθηκε άχρηστο, και πώς αυτά τα καθημερινά αντικείμενα μπορούν να πουν περισσότερα για έναν λαό από τους θησαυρούς που σώζονται σε μουσεία. Και παρόλο που υπάρχουν πολύτιμα ευρήματα -ένα χρυσό δαχτυλίδι του 18ου αιώνα, στολισμένο με κόκκινη πέτρα καρνεόλης, βασιλική πέτρα του 1556 διακοσμημένη με κορόνα από τερακότα και έμβλημα- τα περισσότερα από τα αντικείμενα του Άμστερνταμ είναι ταπεινά, υπενθυμίζοντας αυτές τις διαχρονικές ανάγκες των ανθρώπων για επικοινωνία, εργασία, μετακίνηση, φαγητό και παιγνίδι.

+ www.belowthesurface.amsterdam

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ