Ο βασιλιάς Κινύρας έγινε animation

ΠΑΡΑΘΥΡΟ Δημοσιεύθηκε 9.9.2019

Σε παγκόσμια πρώτη προβολή στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ θα δούμε την ταινία Κινύρας, Ιερεύς Κλιτός Αφροδίτας, του Σταύρου Παπαγεωργίου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ για τον μυθολογικό βασιλιά της Κύπρου Κινύρα, ωραιότατο άντρα, εφευρέτη, που διέθετε παροιμιώδη πλούτο και έπαιζε λύρα. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχει ο καθηγητής Κλασικών Σπουδών Τζον Φράνκλιν, διεθνώς αναγνωρισμένος ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Κινύρα. Επιπλέον, οι μύθοι που περιβάλλουν τον βασιλιά αποτυπώνονται με την τεχνική του cartoon animation, για την οποία συνεργάστηκαν ο ανιματέρ Σταύρος Χριστοφόρου και η σκιτσογράφος/εικονογράφος Γκλίνις Φοκς.


Σε αυτό το σκίτσο αποτυπώνεται ο μύθος του Αμάρακου, γιου του Κινύρα, που ήταν εφευρέτης αρωμάτων. Ο μύθος λέει πως ενθουσιασμένος από τη δημιουργία ενός εξαίσιου αρώματος ο μικρός Αμάρακος έτρεξε στο παλάτι να το δώσει στον πατέρα του. Τότε έχασε τον βηματισμό του, έριξε κάτω το μπουκάλι κι αυτό έσπασε, σκορπίζοντας το άρωμα σε όλο το παλάτι. Ο Αμάρακος ντράπηκε και θρηνούσε τόσο πολύ που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε ένα φυτό με υπέροχο άρωμα, ο γνωστός σήμερα αμάραντος.

+ Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις 21:00 στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ 2019.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Σιωπηλές κλήσεις

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;

Για τι μιλάμε όταν μιλάμε για τη γλώσσα;