Unsolved: Ραπάροντας με την εξιχνίαση

Μιχάλης Σταύρου Δημοσιεύθηκε 10.9.2018

Γκροτέσκες ιστορίες της βρομιάς αυτού του κόσμου χαρακτήρισε η μητέρα του Biggie τους στίχους που έγραφε ο γιος της και μάλιστα είπε πως δεν τους είχε ακούσει ποτέ πριν τον δολοφονήσουν. Ήταν όμως ο γιος της και ήταν σίγουρη για τις απόψεις του, για τον χαρακτήρα του, γι’ αυτό και ζήτησε να ανοίξει ξανά η υπόθεση της δολοφονίας του. Δεν είναι spoiler, αλλά δεν εξιχνιάστηκε ποτέ. Όπως και η δολοφονία του βασικού αντιπάλου του γιου της στη μουσική Tupac. Και το Netflix επιχειρεί μια πιο ψύχραιμη καταγραφή των δύο θανάτων που σηματοδότησαν την κορύφωση της αιματηρής και -εκτός ορίων- αντιδικίας μεταξύ των hip-hop κοινοτήτων Ανατολικής και Δυτικής Ακτής, μέσα από τη σειρά «Unsolved: The Murders of Tupac and the Notorious B.I.G.».


Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, συμπληρώνονται 22 χρόνια από την ημέρα που ο Tupac Shakur, ένας από τους σημαντικότερους rapper όλων των εποχών, άφησε την τελευταία του πνοή μετά από πυροβολισμούς. Λίγους μήνες μετά δολοφονήθηκε και ο αντίπαλός του Biggie (Notorious B.I.G.). Και η σειρά του USA Network, που στριμάρει και στην Κύπρο μέσω Netflix, έρχεται όχι για να εξιχνιάσει τις δολοφονίες, αλλά για να δείξει, όπως έδειχναν οι δύο rappers μέσα από τις ρίμες τους, τη βρομιά αυτού του τόπου. Και η δολοφονία τους γίνεται η αφορμή για τους δημιουργούς να ανοίξουν το δίχτυ της βρομιάς: Από τις ευθύνες της Αστυνομίας, μέχρι τον ρατσιστικό τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιμετώπιζε (και αντιμετωπίζει ακόμη) τους μαύρους, αλλά και το πόσο ανούσιος είναι -στο τέλος της μέρας- ένας συμμοριτοπόλεμος μπροστά στην ίδια τη δημιουργία. Γιατί αν αφαιρέσουμε το γεγονός πως και οι δύο καλλιτέχνες είχαν τα... θεματάκια τους (ο ένας κατηγορήθηκε ακόμη και για τον φόνο 6χρονου παιδιού) και δεν τους βάζεις φωτοστέφανο, εντούτοις δεν αμφισβητείται ποτέ και από κανέναν το πόσο σημαντικοί δημιουργοί ήταν στο είδος τους.

Αν είστε από αυτούς που περιμένετε από μια σειρά να σας οδηγήσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος, τότε το «Unsolved» δεν είναι η σειρά σας. Δεν έχει αυτό τον σκοπό και αυτό γίνεται εμφανές από τον πιλότο της. Το γεγονός πως και τα δύο εγκλήματα παραμένουν άλυτα, κάνει ακόμη πιο συναρπαστική τη σειρά, αφού η αναζήτηση της αλήθειας δεν είναι μόνο... δουλειά της Αστυνομίας, αλλά και του θεατή. Ο οποίος αυτομάτως μετατρέπεται σε ερευνητή και μπαίνει στο τριπάκι πάσης φύσεως και κατεύθυνσης εικασιών που έχουν καταγραφεί για τις δύο δολοφονίες.

Όπως... ο Έλβις

Πέθανε όντως ο Tupac; Ή είναι κάπου εκεί ζωντανός και γελάει με την Αστυνομία, το ίδιο το σύστημα, με αυτό το κείμενο; Γιατί στο τέλος δεν έχει σημασία να φτάσεις στην εξιχνίαση ενός εγκλήματος αν δεν έχεις καταλάβει ότι το ίδιο το σύστημα είναι σάπιο, όπως λέει το «Unsolved».



Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας