For Your Playlist #8

ΛΙΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ Δημοσιεύθηκε 14.10.2019

Tinariwen - Tacqal Tarha




Οι Tinariwen, ένα Τουαρέγκ συγκρότημα από την περιοχή της Σαχάρας στα βόρεια του Μάλι, έχουν πια πολλά χρόνια μουσικής καριέρας πίσω τους, και φαίνεται. Ο καινούργιος (και ένατος) τους δίσκος, Amadjar, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, αποκαλύπτει όλο το δημιουργικό τους μεγαλείο. Είναι μια εντυπωσιακή δουλειά που συνδυάζει πληθωρικές μελωδίες με φρενήρεις ρυθμούς, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο τον όρο «μπλουζ της ερήμου» με τον οποίο χαρακτηρίζεται συχνά η μουσική τους. Μαζί με τους Tinariwen παρουσιάζονται στον δίσκο και άλλοι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, όπως τον Warren Ellis από τους Bad Seeds (βιολί), τον Cass McCombs (κιθάρα) και τη Noura Mint Seymali (φωνή). Μου είναι δύσκολο να διαλέξω ένα τραγούδι από τον δίσκο, αλλά σας προτείνω να ξεκινήσετε με το Tacqal Tarha. Με τις υπέροχες εναλλαγές των οργάνων που εμπλουτίζουν όλο και περισσότερο την ήδη πλούσια μελωδία, τον ακαταμάχητο ρυθμό, την όμορφη φωνή του Ibrahim Ag Alhabib και τις γυναικείες φωνές που την πλαισιώνουν, αλλά και με το θαυμάσιο βίντεο κλιπ που το συνοδεύει (σε σκηνοθεσία του Matthieu Rosier), το Tacqal Tarha θα σας πείσει να ακούσετε όλο τον υπόλοιπο δίσκο.



Neue Grafik Ensemble - Foulden Road



Το Neue Grafik Ensemble, που αποτελείται από τον dj Neu Grafik, την Emma-Jean Thackray (ενορχηστρώσεις), τον Dougal Taylor, (drums) τον Matt Gedrych (μπάσο) και τον Jordan Saintard (σαξόφωνο), κυκλοφόρησε πρόσφατα το EP Fouldon Road μέσω της δισκογραφικής εταιρείας Total Refreshment Centre. Μιλώντας για τη μίνι αυτή δουλειά, ο dj Neu Grafik είπε: «Η ιδέα είναι να ενσωματώσουμε [στο πρότζεκτ αυτό] μουσικούς με τις δικές τους ευαισθησίες, να συνεργαστούμε, αντανακλώντας έτσι την κοινωνία μας: εξωπραγματική και επαναστατική, αλλά με μαγικές στιγμές και γεμάτη ελπίδες.» Το Foulden Road είναι, εκτός από το όνομα της οδού στο Λονδίνο όπου βρίσκεται το Total Refreshment Centre, και το πρώτο και ομώνυμο κομμάτι του LP. Το κομμάτι ανοίγει τον δίσκο με την ψηλή ένταση και τους κοφτούς ρυθμούς των drums και του μπάσου και, μαζί με τον υπόλοιπο δίσκο, δείχνει ένα σύνολο πολλά υποσχόμενο.



Lolo Zouaï - Caffeine


Αν και το Caffeine της Lolo Zouaï κυκλοφόρησε εδώ και λίγους μήνες, πρόσφατα κυκλοφόρησε και το επίσημο βίντεο κλιπ του, σε σκηνοθεσία της Nathalie Canguilhem. Το κομμάτι είναι μέρος του δισκογραφικού ντεμπούτου της Lolo Zouaï, High Highs to Low Lows. Αν και για πολλούς είναι ένα καινούργιο πρόσωπο, η νεαρή μουσικός δεν είναι αρχάρια στον κόσμο της μουσικής. Γαλλοαλγερινή στην καταγωγή και με βάση τη Νέα Υόρκη, η Lolo Zouaï μεγάλωσε ανάμεσα στο Παρίσι, το Λος Άντζελες και το Νάσβιλ και ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική από παιδί, ενώ πριν από τον δίσκο αυτό δούλεψε με την H.E.R και τον Blood Orange. Κάτι στον ήχο αυτού του πρώτου αλλά γεμάτου χαρακτήρα και αυτοπεποίθηση δίσκου δείχνει την άνεσή της να ταξιδεύει από μέρος σε μέρος, από γλώσσα σε γλώσσα (στα τραγούδια τα αγγλικά και τα γαλλικά εναλλάσσονται) αλλά και ανάμεσα σε genres. Με το High Highs to Low Lows η Lolo Zouaï μοιάζει να ήρθε στον κόσμο της ποπ και της R&B για να μείνει. Πάρτε μια γεύση από τον δίσκο ακούγοντας το αισθησιακό Caffeine.

+ Βρείτε το κανάλι του À Propop στο Youtube και στο Spotify

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας