Περί αυτοϊκανοποίησης

Βάλια Καϊμάκη Δημοσιεύθηκε 21.10.2019

Αυτό με τα spam το παθαίνουμε όλοι συνέχεια. Μας στέλνουν ένα σοβαρό mail και πηγαίνει στα spam. Κι έτσι μία φορά στις τόσες μπαίνουμε σε αυτόν τον απίθανο σκουπιδοτενεκέ και ψάχνοντας βλέπουμε και τι άλλη χαζομάρα έχει καταλήξει εκεί.


Έτσι ανακάλυψα και εγώ ένα απειλητικό μήνυμα που έγραφε ότι είχε χακάρει τον υπολογιστή μου, απέκτησε πρόσβαση στην κάμερά του και με μαγνητοσκόπησε να... αυτοϊκανοποιούμαι. Κι άμα δεν έδινα λέει 900 δολάρια bitcoins θα έβγαζε το βίντεο στο δίκτυο: θα το έστελνε σε όλες τις επαφές μου, στο web μέχρι και στο "Darkweb" θα το πόσταρε, "εκεί που είναι όλοι οι ανώμαλοι", μου είπε μπας και δεν το ήξερα... Από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα το ίδιο μήνυμα με διαφορετικούς τίτλους έχει έρθει πάνω από 100 φορές.
Spam και κάμερες: Ένα απειλητικό μήνυμα έγραφε ότι είχε χακάρει τον υπολογιστή μου, απέκτησε πρόσβαση στην κάμερά του και με μαγνητοσκόπησε να... αυτοϊκανοποιούμαι



Άνθρωπος είμαι και εγώ και η πρώτη μου αντίδραση ήταν ο πανικός. Επειδή με χακάρανε; Μήπως όντως με χακάρανε; Και μετά ανέλαβε η ψύχραιμη Βάλια. Πότε μωρέ με μαγνητοσκόπησαν εμένα να αυτοϊκανοποιούμαι μες στη μέση του σαλονιού που είναι ο υπολογιστής; Το καταλάβατε, ε; Μ' άρεσε πολύ αυτή η λέξη. Θα την πω δύο-τρεις φορές ακόμα.

Από την άλλη, σκέφτηκα μήπως έχει έρθει η ώρα να αλλάξω καριέρα. Στην κατηγορία MILF μπορεί να έκανα μεγάλη επιτυχία και να έβγαζα επιτέλους και τίποτα σοβαρά φράγκα γιατί η δημοσιογραφία πλούσια δεν με έκανε. Ευτυχισμένη ναι, αλλά σε καμία περίπτωση πλούσια. Άρα, βγάλε ό,τι θες λεβέντη μου και πάμε για να γίνουμε φίρμες. Αστειεύομαι, αλλά όπως έχω ξαναγράψει, πολύς κόσμος την πατάει και μάλιστα σοβαροί άνθρωποι. Αυτή η καταστροφική σχέση μας με την τεχνολογία, του "δεν την καταλαβαίνω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να την χρησιμοποιώ" έχει κάνει ζημιά σε πολύ κόσμο. Και θα κάνει ακόμα μέχρι να σβήσουμε όλοι εμείς που ανήκουμε σε γενιές μεταναστών και να μείνουν οι νέες γενιές που καταλαβαίνουν τι τους γίνεται.

Να δούμε και τα σοβαρά όμως. Το μήνυμα ξεκινούσε με: "Hey, I know your password is: valia1". Εννιά στους δέκα χρήστες βάζουν τέτοια passwords σε σημείο που οι ιστοσελίδες να σου λένε ποια να βάζεις πάνω από 8 (αυτά είναι 6) να μην έχεις το όνομά σου μέσα (ούτε της γάτας σου) και να είναι τυχαία αλληλουχία πεζών (και κεφαλαίων), αριθμών και συμβόλων. Αλλιώς δεν στο παίρνει το password.

Κάντε μια προσπάθεια. Εγώ ξέρω ότι δεν έχω password valia1 και το θέμα έληξε εκεί. Δεν είναι απλώς μια συμβουλή, είναι έκκληση: βάλτε ένα password της προκοπής και να το αλλάζετε συχνά.
Το δεύτερο και ακόμα σοβαρότερο είναι εάν τελικά μπορεί κάποιος να μπει στο σύστημά μας και να αποκτήσει πρόσβαση στην κάμερά μας. Ακούγεται σαν θεωρία συνωμοσίας και μπορεί λίγα χρόνια πριν να ήταν. Όμως σήμερα είναι πραγματικότητα.

Ήμουν σε μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσιογραφίας, του οποίου έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος (θα 'ρθουμε σύσσωμοι και στην Κύπρο επίσκεψη σύντομα) πριν από 15 ημέρες και είχαμε ακριβώς αυτήν τη συζήτηση. Μας έφερε ένας από τους συναδέλφους δώρο καλύμματα για τις κάμερες και πιάσαμε την κουβέντα. Δεν υπάρχει πια σοβαρός οργανισμός που σε συνεδρίαση να μην σου ζητά να αφήσεις το τηλέφωνο έξω. Το κάνουν και οι περισσότερες πρεσβείες πλέον και πολλοί φίλοι μου στις Βρυξέλλες έχουν πλέον μόνιμα καλυμμένες τις κάμερες. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι αυτοί δεν το κάνουν για να μην τους πιάσουν να αυτοϊκανοποιούνται (χα! το είπα πάλι). Ναι, υπάρχει πρόβλημα και η πρώτη κίνηση που έχετε να κάνετε είναι να μην πατάτε ό,τι να 'ναι σε μηνύματα που έρχονται στο κινητό ή στο mail. Όπως πάντα δηλαδή.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας parathyro.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

Τα ξένα ονόματα και πώς γράφονται στην Ελληνική

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

«Ένα πανεπιστήμιο υπάρχει, το βιβλίο»!

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Έριδες γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας

Η ελληνική διάλεκτος της Καππαδοκίας Μικράς Ασίας